Reprezentanții PNL Arad, Lazăr și Pașca, au povestit astăzi pe larg, într-o conferință de presă, cum „stau” negocierile pentru formarea noului CLM

  de Andreea Daniela B. | 6 octombrie 2020, 3:23 PM | Politikos | Topic special

  1

  Săptămâna trecută au avut loc trei întâlniri cu scopul (cel puțin) declarat de a se forma o majoritate în CLM și pentru distribuirea celor două poziții de viceprimar. Încă de acum câteva zile s-a observat că USR și PNL nu reușesc să ajungă la un numitor comun, ceva mai liniștiți fiind cei de la PMP și UDMR – dar, oricum, cele două nu fără importanță în ecuație. 

  „În zilele de joi, sâmbătă și duminică, PNL a inițiat și susținut consultări și negocieri cu USR, PMP și UDMR. Ordinea priorităților de negocieri pentru PNL a fost următoarea: principii, proiecte, demnități politice. În primul rând PNL a susținut ca principiu respectarea voinței arădenilor exprimată prin vot în 27 septembrie. După cum bine știm cu toții, la Arad partidele de dreapta au câștigat alegerile cu o mare majoritate, în timp ce partidele de stânga au făcut un scor foarte mic. În consecință, PNL a propus realizarea unei alianțe de dreapta care să asigure o majoritate largă în CLM formată din PNL, USR PLUS, PMP și UDMR care au împreună 20 de mandate din totalul de 23. În felul acesta administrația publică municipală ar avea o susținere puternică și nu s-ar mai ajunge în situația din mandatul trecut când, nefiind posibilă o majoritate, proiectele de dezvoltare a Aradului au căzut din cauză că PSD a votat aproape tot timpul împotrivă. În această privință am căzut cu toții de acord”, spunea, pentru început, Lazăr Faur.

  N-au fost probleme în discuția despre proiectele de dezvoltare a municipiului Arad

  „În timpul campaniei și precampanie, atât PNL cât și celelalte partide și-au prezentat fiecare proiectele în fața arădenilor, aceștia alegând ulterior ținând cont și de aceste proiecte. Fiecare partid și-a prezentat proiectele prioritare și pornind de la ideea că principalele noastre probleme sunt rezolvarea problemelor orașului și să asigurăm dezvoltarea în viitor a municipiului nostru, am căzut de acord și asupra proiectelor ce trebuie puse în practică”, susține Lazăr Faur.

  Alegerea celor doi viceprimari, motivul pentru care negocierile au fost blocate

  „Pornind tot de la voința arădenilor am propus alegerea unui viceprimar de la PNL și unui viceprimar de la USR PLUS. Am reafirmat ceea ce deja adresasem public și anume că PNL îl susține pe Sergiu Bîlcea în funcția de viceprimar, subiect asupra căruia nu am căzut de acord. Reprezentanții USR s-au poziționat împotriva alegerii unui viceprimar PNL aducând un argument care nu poate fi acceptat: că cei doi viceprimari trebuie să fie din alte partide, nu din PNL, pentru a respecta configurația voturilor. Dacă USR își dorește o coaliție de dreapta la Arad și își asumă o guvernare locală, atunci va trebui să respecte poziția noastră și acest principiu rațional simplu”, mai spunea Lazăr Faur.

  Mihai Pașca: „PNL Arad nu minte și nu a făcut altceva decât să prezinte faptele și conținutul negocierilor”

  „În cadrul discuției de sâmbătă s-a făcut o foaie de parcurs pentru ziua de duminică și încă de sâmbătă au fost făcuți primii pași, inclusiv de USR, printre care și dorința de a participa la această alianță cu PNL, dorința de a discuta niște proiecte și dorința de a se numi, la propunerea USR, un viceprimar, dar și să se producă mai multe discuții despre poziții în organele de conducere al societăților unde consiliul municipal este acționar, și anumite posturi din aparatul administrativ al primăriei. În acel moment PNL a solicitat nominalizarea acestor posturi și după un moment de derută USR a vorbit despre postul de city manager. PNL nu a acuzat că USR dorește să facă aceste nominalizări netrasparent, dar am considerat că este de datoria noastră să informam despre aceste discuții, inclusiv poziția USR-ului. Aceste discuții au avut loc în prezența a cel puțin zece persoane care pot confirma că s-a discutat despre asta”, completează Mihai Pașca.

  „USR se opune oricărei propuneri din partea PNL”

  „Noi nu suntem în poziția de a impune celorlalte partide pe cine să nominalizeze sau ce să nu facă. PNL a arătat că în această coaliție deține jumătate din voturi, iar această coaliție trebuie să aibă o proiecție și în ceea ce privește cei doi viceprimari. Este de neînțeles pentru noi faptul că USR vine să solicite susținerea PNL pentru viceprimarul propus de ei și, ca revers, ei spun că se opun oricărei propuneri din partea  PNL. S-a arătat explicit că USR nu susține nicio persoană în poziția de viceprimar atât timp cât vine din partea PNL. Am solicitat argumente, nu am primit și ni s-a explicat că altceva nu avem de discutat. Până în momentul în care vom vedea o schimbare de atitudine aceste discuții nu pot fi reluate”, mai spune Pașca referindu-se la atitudinea reprezentanților USR PLUS.

  „Ne întrebăm cum dorește USR să funcționeze această coaliție dacă din primul moment ei vin cu asemenea atitudine și solicitări. Într-o astfel de situație mă tem că USR mimează dorința de a forma o coaliție și vin cu asemenea solicitări din dorința ca aceste negocieri să intre în impas. Negocierile sunt blocate în acest moment și se vor debloca atunci când partenerii noștri de discuție vor accepta ca PNL să aibă un viceprimar”, a mai spus Pașca.

  PMP și UDMR vor și ei poziția de viceprimar, dar o spun mai frumos

  „Aceștia au afirmat că vor într-o coaliție de dreapta cu PNL și USR, dar și-ar dori un post executiv și anume cel de viceprimar. Ei nu au avut această poziție de condiționare cum a făcut USR-ul. Și-au exprimat dorința de a avea un viceprimar. Există posibilitatea să negociem cu PMP și UDMR. Importantă este atitudinea celorlalte două partide care a fost total diferită față de cea a celor de la USR. Ceilalți nu au încercat să impună, și-au manifestat o opțiune firească, dar cu o poziție mult mai flexibilă și rațională. Pe parcursul negocierilor toată lumea realizează ce se poate și ce nu se poate. Totul pornește de la niște analize realiste, de la aritmetica voturilor. Credem că un calcul va determina rațiunea și până la urma cu toții vom accepta realitatea”, spun cei doi reprezentanți PNL, Mihai Pașca și Lazăr Faur.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cata nesimtire din partea PNL.
   Aveti primarul pnl-ist!AJUNGE!!!!
   Un numar mare de aradeni au votat USR PLUS si PMP pentru un Arad-municipiu ,NU comuna!
   Stim ce va deranjeaza:sunteti disperati ca nu veti mai putea face toate porcariile:veti fi obigati la transparenta in semnarea contractelor,sa fie respectate termenele si calitatea lucrarilor si GATA CU FIRMELE DE CASA(atat de agreate de PNL),sa nu mai vorbim de cei care vor zbura din primarie pentru INCOMPETENTA!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.