marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Renault își vinde pe bani de nimic afacerea din Rusia, inclusiv acțiunile în Lada

  de - | 17 mai 2022, 10:50 AM | Auto | Business | Internaţional

  0

  (foto: Sébastien Chiron / Unsplash.com)

  Renault a anunțat că își vinde afacerea din Rusia, inclusiv acțiunile majoritare (aproape 68%) în gama de mașini Lada, devenind astfel cel mai recent producător auto global care a părăsit țara lui Putin din cauza atacului său asupra Ucrainei, scrie CNN.

  Compania franceză a declarat că a fost de acord să vândă Uzina Renault Avtoframos Consiliului Municipal din Moscova, iar participația de 67,7% de la uzina AvtoVAZ (care produce mașinile marca Lada) către Institutul rus de cercetare în domeniul auto NAMI, scrie HotNews.ro.

  Potrivit Financial Times, tranzacția valorează doar 2 ruble (0,15 RON), o sumă simbolică. Prin această înțelegere, Renault păstrează însă deschisă opțiunea de a-și răscumpăra acțiunile în AvtoVAZ în următorii șase ani.

  Directorul executiv Luca de Meo a declarat pentru Financial Times săptămâna trecută că decizia de a părăsi Rusia a fost „dureroasă”, dar compania a fost „forțată să decidă” pentru că nu a putut să mai construiască mașini în țară. Renault avea 45.000 angajați în Rusia.

  Marca Lada a companiei AvtoVAZ a reprezentat aproape 21% din piața rusă în 2021. Potrivit Bloomberg, Rusia a fost o piață-cheie pentru Renault, o afacere în valoare de 2,2 miliarde de euro, după cum se observă în infograficul de mai jos:

  image renault sells lada maker for 25 cents 165270169143217

  Primarul Moscovei a spus, citat de Nexta TV și de Kommersant, că uzina vândută de Renault intenționează să reia producția mașinilor Moskvitch.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.