duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Regulile acordării concediilor medicale au suferit modificări

  de - | 5 august 2021, 9:07 AM | Naţional

  0

  Din această lună, regulile acordării concediilor medicale au suferit o serie de modificări importante. Printre altele, de-acum, cei care cer medicilor specialiști din ambulatoriu concediu medical pentru incapacitate de muncă (pentru boli obișnuite) pot obține, în primă fază, un certificat valabil pentru cel mult 15 zile calendaristice. Pe de altă parte, concediul medical luat de la medicul de familie poate avea, în primă etapă, cel mult patru zile.

  De la 1 august, așa cum stabilește Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.398/729/2021, au intrat în vigoare mai multe modificări importante aduse legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

  Printre altele, spre deosebire de concediul medical obținut de la medicii de familie, care nu mai poate depăși, în primă fază, patru zile, cel semnat de medicii specialiști poate avea, tot în primă fază, cel mult 15 zile calendaristice.

  Până acum, legislația din domeniu nu stabilea acordarea, în mod obligatoriu, a concediului medical în mai multe etape și nu stabilea, de asemenea, o limită pentru concediul acordat de medicii specialiști în primă fază. Potrivit vechilor reglementări, medicii de familie aveau dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult zece zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.

  În cazul în care problemele medicale persistă, iar incapacitatea temporară de muncă (pentru boli obișnuite) se menține, medicul de specialitate din ambulatoriu care monitorizează afecțiunea poate prelungi concediul medical în etape de cel mult 30 de zile.

  Menținerea incapacității de muncă se constată pe baza evaluării răspunsului la tratamentul inițial și/ sau a rezultatului analizelor de laborator, investigațiilor funcționale ori imagistice recomandate.

  În toate situațiile, durata concediului medical se va încadra în limitele maxime de 30/31 de zile calendaristice pe lună, respectiv 90 de zile pe an, așa cum sunt ele stabilite de normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

  În cazul în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical de prelungire poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate mai sus.

  Așa cum spuneam, de la începutul lunii august se aplică mai multe reguli noi privind concediile medicale și modul în care sunt ele acordate. De pildă, acum, cei care lucrează la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre ei pot fi amendați.

  Apoi, ordinul comun nr. 1.398/729/2021 stabilește că, atunci când o persoană solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii curanți trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.

  Monitorizarea celor intrați în concediu medical, adică respectarea acestui plan, este urmărită de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.

  În plus, de-acum, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă are, în primă fază, patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie. Totodată, durata concediului medical acordat de medicii de familie într-un an nu mai poate depăși 28 de zile.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.