sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Reformele” educației, criticate dur de societatea civilă: „de formă”, „mărturia fără echivoc a incapacității autorităților românești” și făcute „pentru ca plagiatorii să nu plătească”

    de Special Arad | 23 august 2022, 4:47 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

    0

    Ministerul Educației organizează astăzi ultima mare dezbatere publică pe tema noilor legi ale Educației, cu o zi înainte de încheierea consultării celor interesați. Este vorba despre două legi, una care se referă la învățământul preuniversitar-creșă-liceu, și cealaltă care se referă la educația universitară.

    Proiectele de lege, scrise de Ministerul Educației, pe scheletul proiectului „România Educată”, lansat în 2016 de președintele Klaus Iohannis, au fost însă criticate dur de societatea civilă, de profesori universitari, de jurnaliști, inclusiv de studenți și elevi.

    Studenții din ANOSR au reclamat că proiectul de lege a învățământului superior este unul „de formă”, iar amendamentele asociațiilor studențești au fost respinse de Ministerul Educației, potrivit Europa FM.

    Cea mai controversată propunere privește colegiile naționale care își vor organiza propria admitere, după examenul de evaluare națională. Schimbarea a fost convenită cu sindicatele din educație, ministrul Sorin Cîmpeanu spunând că doar așa poate fi susținută performanța. Elevii contestă ideea.

    Într-un interviu Edupedu.ro, filologul Liviu Papadima a spus despre proiectele de legi ale educației că sunt „lipsite de viziune” și cu „prevederi scandaloase”, iar despre organizarea „comasată” a Bacalaureatului că este „o aberație, mărturia fără echivoc a incapacității autorităților românești”. „Dacă cea mai stupidă inițiativă din învățământul preuniversitar, cea a bacalaureatului «comasat», va fi menținută în textul legii, cred că va avea soarta multor altor tentative de «reformă» în favoarea «reformatorilor»: va muri în câțiva ani, poate chiar mai puțini de 4, de «experimentare»”, a declarat filologul Liviu Papadima, profesor la Universitatea din București, în răspunsurile pe care le-a acordat Edupedu.ro pe tema proiectelor de legi ale educației. Citește aici interviul.

    În ceea ce privește educația universitară, site-ul Edupedu, jurnalista Emilia Șercan și nu numai au avertizat că Ministerul Educației propune acum o reformă care îi va proteja pe plagiatori.

    Aproape 70 de cadre universitare cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e „inadmisibil”/ Abordarea problemelor etice e „dezechilibrată” și include prevederi „inadmisibile” – titrează Edupedu.ro.

    „Pentru că avem atât de multe situații de plagiat și pentru că avem atât de multă impostură în politică. De fapt, domnul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, este purtătorul de cuvânt, portavocea impostorilor și, practic, nu face nimic altceva decât să fie consecvent cu sine însuși. Sorin Cîmpeanu s-a poziționat încă din momentul în care a intrat în politică, în 2014, când a fost numit de un alt prim-ministru acuzat de plagiat în această funcție, mă refer la Victor Ponta. Prima decizie majoră luată în calitate de ministru atunci a fost să introducă în legea educației posibilitatea de a renunța la doctorat, o decizie care evident îl avantaja clar pe premierul de atunci Victor Ponta”, a spus jurnalista Emilia Șercan în urmă cu o lună, în emisiunea „Deșteptarea”, la Europa FM.

    „Propunerea actuală de lege pare croită la comanda universităților militare și de ordine publică, a căror școli doctorale au fost decimate de acuzații de plagiat”, a scris pe contributors.ro Răzvan Rughiniș, profesor în Universitatea Politehnica din București, într-un articol de opinie cu titlul „Din lac în puț cu noua Lege a Educației: saltul spre feudalizarea învățământului universitar românesc”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.