vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Redescoperă-ți orașul!” e mesajul cu care a început fARAD6… așa cum a făcut-o Matt Green, un „nebun” simpatic care a străbătut New York-ul la pas timp de șase ani

    de Tomck@t | 3 octombrie 2019, 4:05 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    „Selecția fARAD din acest an ne permite să explorăm spații mai puțin cunoscute, care trec din Siberia până-n Sahara, și să descoperim, astfel, cum anume se locuiește în aceste spații geografice. Aceste documentare explorează modul în care diverși oameni locuiesc în diferite orașe și în ce fel aceste orașe influențează comportamentele lor, valorile lor. Fiecare film arată caracterul unic al unui loc, ceea ce ne ajută să ne gândim la locul nostru în societate și la orașul în care locuim cu o perspectivă total diferită”, a spus miercuri seară Dimitris Kerkinos, noul director artistic al festivalului, înainte de proiecția primului film din program, „The World Before Your Feet” (regia: Jeremy Workman), la Cinema Arta.

    Alături de Dimitris Kerkinos, publicul arădean a fost întâmpinat la deschiderea oficială a celei de-a șasea ediții de Dana Andreica, directorul executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad, Călin Bibarț, primarul municipiului Arad și, nu în ultimul rând, Corina Șuteu, președintele festivalului de film documentar fARAD, cea care a reamintit arădenilor că sunt așteptați în continuare să participe la campania #AradulAscuns, prin care se dorește redescoperirea unor detalii fascinante din orașul în care trăim, în care ne plimbăm zi de zi, fără să îl privim cu atenție. Tot ce trebuie să faci e să fotografiezi un aspect urban care face Aradul atât de special. Trimite fotografia pe [email protected] și posteaz-o pe pagina ta de Facebook, folosind tag-urile #AradulAscuns și #fARAD6.

    „The World Before Your Feet”, primul film documentar proiectat în cadrul fARAD6 este, poate, cel mai bun exemplu pentru a ilustra pasiunea cu care poți să-ți descoperi orașul în cele mai nebănuite amănunte.  

    „Nu știu exact care e scopul acestui proiect. Îl voi afla pe parcurs”


    Foto: IMDb

    New York e o metropolă fascinantă, plină de contradicții grandioase și aparent nesemnificative, e plină de opulență și totodată sărăcie, e „inundată” de culori și lumini exorbitante… dar găsești, în același timp, la aproape fiecare colț, ganguri și străduțe gri, abandonate și pline de mizerie. E o „împărăție” a betonului, a fierului și a sticlei, dar are și o sumedenie de părți în care vegetația domnește nestingherită.

    Te-ai fi gândit vreodată că poți găsi în cel mai celebru oraș al lumii (în cartierul Bronx, mai exact) o căsuță simplă, cu o grădină improvizată în care proprietarul crește dovlecei?

    …Sau să găsești pe stradă pomi de smochine, ba chiar spanac sălbatic sau roșii crescând pe marginea drumului…?

    New York City are 8,5 milioane de locuitori. Este împărțit în cinci cartiere: Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx și Staten Island (în această ordine, în funcție de populație). Are în total peste 9600 kilometri de străzi, fără să calculăm podurile, plajele, parcurile, cimitirele, zonele industriale abandonate și străduțele neasfaltate (da, până și în New York există așa ceva), împreună cu care am ajunge la aproape 13.000 km.

    În comparație, Aradul are în jur de 159.000 de locuitori, având o populație de trei ori mai mică decât cel mai mic cartier al New York-ului (Staten Island) și de 16,65 ori mai mică decât Brooklyn. Ca densitate, Manhattan are 28,154 locuitori /km², iar Aradul doar 3.203 locuitori /km².

    Cât timp îți trebuie să străbați, lejer, puțin câte puțin în fiecare zi, absolut toate străzile Aradului?

    Două, trei luni? Cinci cu pași de melc?

    Un tip numit Matt Green a făcut acest experiment în New York, cel mai mare oraș din SUA, și asta i-a luat cel puțin șase ani de zile din viață. De ce a făcut acest lucru? Nici el nu știe exact, pur și simplu a simțit că îl așteaptă o sumedenie de locuri necunoscute cu povești interesante și și-a lăsat deoparte job-ul de inginer pentru acesată „misiune” voluntară de-a sa, trăind ani de zile cu minimul necesar (10-15 dolari pe zi), neavând o locuință. A dormit în tot acești ani la prieteni sau în apartamentul unor oameni care l-au primit în gazdă, având în acest timp grijă de pisicile și câinii acestora.


    Foto: IMDb

    Matt Green a consemnat fiecare zi din această expediție urbană cu câte o postare pe blogul său, petrecându-și nopțile și de multe ori o mare parte din zi documentându-se temeinic despre istoria și povestea fiecărui loc vizitat. A documentat cu lux de amănunte bisericile New York-ului (fostele sinagogi evreiești), frizeriile (unde a remarcat că majoritatea au un „Z” în denumire în loc de „S” – de exemplu „Brooklyn Cutz”, „Boss Cutz”, „Superior Stylz”), graffiti-urile și picturile murale ca omagii aduse victimelor din 9/11, a scris, de asemenea, despre zonele în care găsești smochine pe pomi, precum și despre cel mai bătrân și înalt copac din New York, supranumit „The Queens Giant” (Uriașul din Queens), aflat în parcul Alley Pond, Queens. Acesta are 40 metri înălțime și este estimat la 350 sau chiar 450 de ani, ceea ce înseamnă că a existat deja când primii olandezi s-au stabilit acolo. Practic, acest copac a fost martorul întregii evoluții a metropolei, de la bun început!

    Despre drumeția lui Matt Green prin New York a scris până și prestigiosul cotidian The New York Times, însă aceasta nu e nici măcar cea mai solicitantă aventură din „cariera” de plimbător a lui Matt Green. Cu câțiva ani în urmă, Matt a atras atenția presei în timp ce a străbătut pe jos, de la un colț la altul, întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii! Începând de la cartierul Rockaway Beach din districtul Queens, New York până la orașul Rockaway Beach din Tillamook County, Oregon.

    Matt Green walking across America
    Foto: walkertracker.com / infotainmentnews.net

    De asemenea, Matt Green nu este singurul „nebun” care hoinărește prin străzile New York-ului zi de zi, fie soare, fie ploaie torențială sau ninsoare. În documentarul „The World Before Your Feet” aflăm câte puțin și despre Bill Helmreich, un profesor de sociologie, care a străbătut New York-ul la pas timp de patru ani, din 2008.

    „Matt a identificat orașul ca având în jur de 8000 mile, în timp ce eu spun că are 6000, dar asta pentru că Matt umblă prin toate parcurile, toate drumurile și potecile, iar eu m-am rezumat la străzile populate. Abordarea lui Matt nu se rezumă la organizarea a ceea ce vede, el se concentrează pe descrierea celor văzute. Abordarea lui pare să fie mai degrabă aleatorie. Scopul e de a expune locuitorii, lăsând la vedere inima, sufletul și pulsul acestui oraș, iar acesta e un caz în care părțile mici sunt de fapt mai mari decât întregul”, spunea profesorul-plimbător Bill Helmreich.


    Foto: IMDb

    Mai e și un tip numit Daniel Fleischer, fost agent de imobiliare, și un afro-american venit din Jamaica numit Garnette Cadogan, care e de părere că aceste plimbări îl pun în contact cu umanitatea, mai mult decât orice.

    „Fiecare stradă e ca un registru-fosil. E o pieliță peste pieliță peste pieliță… Nicio stradă nu e o simplă imagine care se întrezărerște în fața ta. Dintr-odată devine plină de istorie și aventură… e un adevărat baldachin care așteaptă să dai la o parte perdelele și să descoperi ce e înăuntru”, spunea Garnette Cadogan.

    „The World Before Your Feet” a câștigat trofeul „Cel mai bun film documentar” la Independent Film Festival of Boston în 2018 și a fost nominalizat în aceeași categorie la Denver International Film Festival, DOC NYC, Nashville Film Festival și SXSW Film Festival.

    Festivalul de film documentar fARAD6 continuă până la data de 6 octombrie.

    VEZI PROGRAMUL COMPLET AICI

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.