marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Recunoști Aradul din spațiu, noaptea? Vezi cum strălucesc în timpul nopții orașele României, în imaginile realizate de NASA!

  de Special Arad | 18 aprilie 2017, 9:53 AM | Stuff | Topic special

  0

  NASA a realizat o serie de imagini cu detalii impresionante. Scopul acestui proiect este de a monitoriza şi a ilustra o imagine de ansamblu a problemei poluării cu lumină, care, în urma acestor fotografii, a rezultat că este semnificativă, scrie descopera.ro. Însă pentru oamenii obișnuiți, în special pentru copii, aceste imagini pot reprezenta o joacă minunată și un superb exercițiu de geografie. Tu reușești să-ți găsești orașul fără ca Google Maps să-ți indice granițele țării măcar?

  În ciuda faptului că poluarea este desigur un lucru rău, imaginile rezultate, câteva prezentate în galeria foto de mai jos, sunt fascinante.

  Acest demers de a fotografia luminile de noapte a reprezentat un studiu fundamental al NASA în ultimii 25 de ani, existând în timpul acesta multe îmbunătăţiri ale imaginilor. Cercetătorii susţin că, chiar şi acestea pot fi aduse la o rezoluţie mai mare. Provocarea cea mai mare a cercetătorilor este să elaboreze şi să dezvolte noi tehnologii de captare a luminii În centrul acestei tehnologii este instrumentul VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), care poate capta cu precizie şi detalii extraordinare fotoni de lumină reflectaţi de suprafaţa Pământului.

  Astfel, mulţumită acestui instrument, „se pot monitoriza schimbări pe termen scurt cauzate de neregularităţi în furnizarea cu energie, conflicte, furtuni şi cutremure”, precizează Miguel Román de la NASA.

  Aradul e undeva în această imagine. Reușești să-l găsești?

  unde e Aradul din spatiu noaptea

  Dacă nu…

  te ajutăm noi!

  Nu suntem nici noi atât de experți în geografie, dar ca să mergem pe sigur, am suprapus în Photoshop harta de pe Google Maps pe această imagine, folosind ca reper marginile Mării Negre și a Mării Adriatice, astfel încât să obținem aceeași dimensiune a hărții precum cea văzută pe imaginea NASA.

  Astfel, pe lângă faptul că am indentificat locul Aradului, am constatat, de asemenea, că sunt anumite neconcordanțe mici pe harta Google. Aradul și Timișoara, de exemplu, se situează puțin mai spre est, pe imaginea NASA, decât pe harta oferită de Google. La fel și Oradea sau chiar Novi Sad, ori Budapesta. Coincid, în schimb, la perfecție, locurile orașelor Iași, Cluj-Napoca, București sau Constanța.

  Aradul din spatiu noaptea

  Planeta noastră văzută din spațiu în timpul nopții:

  n2 n3 n4 n5 n6

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.