vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Realitatea Plus şi România TV au fost amendate de CNA

  de - | 8 decembrie 2021, 8:23 AM | Naţional

  0

  Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat marţi Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei şi România TV cu 5.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării corecte, anunță Agerpres.

  Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES, întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru diferite emisiuni difuzate de posturile centrale în luna august.

  Constatând nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice următoarele sancţiuni:

  * amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediţiile din 17 şi 19 august ale emisiunii „100%” şi pentru ediţia din 20 august a emisiunii „Raport de zi”.

  CNA aminteşte câteva dintre titlurile afişate pe ecran: „Ungureanu: Se aude că domnul Cîţu ar fi consumat droguri”; „Ungureanu: Ar fi chiar imagini cu Cîţu în această ipostază” (17 august), „Cîţu tot nu spune dacă s-a drogat sau nu”; „100%, Vă spunem ce este dincolo de ştiri”; „De ce fuge Cîţu de întrebările despre droguri”; „De ce nu explică premierul Cîţu controversele” (19 august), „Cîţu tot nu spune dacă s-a drogat sau nu” (20 august);

  * amendă de 5.000 de lei postului România TV, pentru emisiunea „Ştirile România TV”, ediţia de la ora 13.00 din data de 29 august, în cadrul căreia a fost difuzată o ştire despre „explozia facturilor la gaze şi energie”, având ca titluri: „Pierderea proprietăţilor cu facturile falimentului”; „Actul premeditat al actualului guvern neomarxist”.

  Potrivit art. 64 alin. (1), „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.