RCO String Quartet, din a cărui componență face parte și arădeanul Radu Sinaci, pornește în turneul european „Freedom of Music”





Timișoara, Budapesta, Szczecin și Berlin sunt orașele în care RCO String Quartet poposește în perioada 24 – 28 septembrie pentru a omagia revoluțiile anticomuniste și rezistența împotriva regimului, dar și pentru a arăta că muzica este acel minunat vehicul de promovare a libertății, a încrederii în sine și în colectiv. Din componența RCO String Quartet – cvartetul de coarde Romanian Chamber Orchestra – fac parte violoniștii Maria Marica și Alexandru Marian, violista Irina Andriș și violoncelistul arădean Radu Sinaci.
„Freedom of Music” este titlul turneului pe care RCO String Quartet îl va realiza la sfârșitul lunii septembrie, începând cu Timișoara, într-un concert care va avea loc mâine, 24 septembrie (ora 19:30), în Sala Baroc a Muzeului Național de Artă. Vor urma orașele Budapesta, Ungaria, la Academia de Muzică Franz Liszt / Solti Hall (25.09, ora 19:00), Szczecin, Polonia, la Academia de Artă / Concert Hall (27.09, ora 19:00) și Berlin, Germania, la Golgatha-Kirche (28.09, ora 19:00), realizându-se astfel un contur geografic al Europei fost comuniste.
Acest proiect muzical de înaltă ținută spune povestea libertății românești, fiind un tribut adus deopotrivă libertății de exprimare și de mișcare, dobândite cu imens sacrificiu acum 35 de ani.
Astfel, sunt aduse în prim plan lucrări scrise în diasporă de compozitorii români George Enescu, Sabin Drăgoi, Mihail Andricu, este interpretată o Suită de cântece scrise de Dimitrie Cantemir și este realizată o primă audiție absolută a lucrării câștigătoare a apelului „Call for Scores” din 2024 – „Liberty through Music”, lansat cu această ocazie, creație scrisă de tânărul compozitor român Andrei Petrache, intitulată Decembrie ’89 și dedicată memoriei victimelor Revoluției Române din 1989.
Intrarea la toate concertele din cadrul turneului „Freedom of Music” este liberă, în limita locurilor disponibile în sală, care pot fi rezervate în prealabil utilizând următoarele link-uri: Timișoara (rezervare aici), Budapesta (rezervare aici), Szczecin (rezervare aici), Berlin (rezervare aici).
Despre membrii RCO String Orchestra
Maria Marica – violonistă
În vârstă de 24 de ani, Maria Marica a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022, Secțiunea de vioară, după o finală în care a interpretat Concertul pentru vioară în re major, op. 77 de Johannes Brahms. Violonista a primit și un premiu special de la Asociația IMK Viena, reprezentată de membrul juriului, Igor Petrushevski: un concert ca solist cu North Czech Philharmonic Orchestra la Praga, în 2023. (sursa: mariamarica.com)
Alexandru Marian – violonist
Vasile Alexandru Marian s-a născut în primăvara anului 1987, într-o familie de intelectuali din Ploiești. Parcursul său muzical a fost clar de la prima întalnire cu instrumentul care avea să-i devină o parte importantă din personalitate. Urmează cursurile Liceului de Artă din Ploiești, apoi pe cele ale Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea prof. Gabriel Croitoru.
Ocupă, în prezent, funcția de concertmaestru al Orchestrei de Cameră Radio. Aceasta funcție este precedată de cea de concert maestru al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova și de cea de vioara întai tutti în „Isedici Chamber Orchestra” (Germania).
Experiența dobândită în urma activității sale artistice îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai proeminenți tineri concertmaeștri din România. El a obținut o multitudine de burse, menite să desăvârșească din punct de vedere interpretativ un tânăr muzician. Participarea sa la Hundisburg Academy, la International Youth Festival of Israel, la European Youth Chamber Orchestra of Stiria Eycos etc. s-au datorat atât talentului cu care acesta a fost înzestrat nativ, cât și determinării de a conduce fiecare proiect și de a-l ridica până la maximul său potențial.
Stilul său interpretativ este bazat pe originalitatea cu care abordează fiecare lucrare dar și pe un mod impecabil de enunțare a textului muzical. Numeroase premii naționale și internaționale stau la baza piramidei carierei sale. Amintim concursurile de interpretare „Garabet Avachian”, „Paul Constantinescu”, „Stafan Ruha”, „W. A. Mozart” unde Marian Alexandu s-a clasat mereu în fruntea podiumului.
În calitate de solist a intreprins turnee, încununate de succes, atat in România, cât și în China, Germania, Korea, unde a abordat un repertoriu divers, etalându-și deopotrivă muzicalitatea și profesionalismul. (sursa: romanianchamberorchestra.ro)
Irina Andriș – violistă
Născută în 1998 în Republica Moldova, începe lecțiile de vioară la vârsta de 3 ani. La vârsta de 6 ani își începe studiile muzicale la Liceul de Muzică al Republicii „Ciprian Porumbescu” Chișinău, cu profesoara Galina Buinoschi și mai târziu, lecții de violă cu profesorul Vladislav Margine.
La vârsta de 18 ani părăsește Republica Moldova pentru a studia în România, la Universitatea de Vest Timișoara/Facultatea de Muzică și Teatru, cu profesorul Ladislau-Cristian Andriș.
Irina a participat la masterclass-uri cu următorii profesori: Marin Smesnoi (Germania), Paul Cortese (Spania), Ladislau-Cristian Andriș (Elveția), Corina Golomoz (Germania), Alexandru-Mihai Bota (Australia), Mihaela Martin (Germania), Elias Goldstein (U.S.A).
În stagiunea 2016-2017 a fost membră a Orchestrei Simfonice „TeleRadio Moldova” Chișinău, iar în 2017-2018, membră a Filarmonicii „Banatul” Timișoara. Ca proiecte de orchestră de tineret a fost angajată de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei în calitate de lider al secției de violă.
Irina Andriș a câștigat în 2017 audiția SoNoRo Interference Project și a avut ocazia să interpreteze muzică de cameră alături de muzicieni consacrați: Mihaela Martin (vioară), Răzvan Popovici (violă), Octavian Lup (violoncel).
Ca solistă a interpretat J. N. Hummel – „Fantasia” la Sala cu Orgă (Chișinău), V. Monti – „Czardas” cu Orchestra Filarmonicii din Chișinău (Moldova) și A. Vitali – „Chaconne” cu Orchestra Filarmonicii din Chișinău (Moldova). (sursa: Dobondi ART / Facebook)
Radu Sinaci – violoncelist
Violoncelistul Radu Sinaci s-a născut în anul 1984 la Arad și a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din orașul natal cu profesorii Anika Gașpar și Erwin Czuczu.
A obținut atât diploma de licență, cât și diploma de master la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. Marin Cazacu. În anul 2012 i se conferă titlul de Doctor în Muzică.
Radu Sinaci face parte din acea categorie de muzicieni care încearcă mereu să îmbunătățească tehnica violoncelului, aducând-i un suflu și o sonoritate nouă. Reușește acest lucru folosind procesoarele de sunet și looperele cunoscute în rândul chitariștilor, dar foarte rar folosite în rândul violonceliștilor.
Pe lângă activitatea concertistică de factură clasică, Radu este un promotor al jazz-ului cântat la violoncel și a publicat două cărți care îl aduc în centrul atenției pe muzicianul arădean Alexandru Mocsonyi.
Radu Sinaci a obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale de violoncel, însă premiul de virtuozitate câștigat la Sibiu International Jazz Competition a reprezentat o premieră în lumea muzicală românească.
În prezent este șeful partidei de violoncel a Orchestrei de Cameră Radio din București, membru al ansamblului Violoncelissimo și al ansamblului Playthoven. (sursa: romanianchamberorchestra.ro)
***
Proiectul „Freedom of Music” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiect co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir și de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Comentariile portalului
Pungă de nylon + valiza = în cont
Dintre cei trei candidati la alegerile prezidentiale din 4 mai, 2025 cel care s-a prezentat cel mai bine a fost Nicusor Dan, care o analiză a situatiei econamice a României cu (...)
Avea cineva alte asteptari de la o administratie ostila si lipsita de viziune si competenta ??