Răzbunarea unui regim. O jurnalistă bielorusă, condamnată la opt ani de închisoare pentru că a relatat despre protestele împotriva lui Lukașenko

  de - | 14 iulie 2022, 8:30 AM | Internaţional

  0

  Un tribunal din Belarus a condamnat o jurnalistă la peste opt ani de închisoare pentru că a relatat despre protestele masive ale opoziției din anul 2020, când Lukașenko a trucat alegerile pentru a fi „reales” a șasea oară la conducerea țării.

  Conform Euronews, Katerina Bahvalova, cunoscută sub pseudonimul Kațiarina Andreeva, a fost găsită vinovată de „trădare de stat”, miercuri. În cadrul unui proces cu ușile închise, la Gomel, tânăra de 28 de ani a fost condamnată la opt ani și trei luni de închisoare.

  Ea se află deja în închisoare pentru o sentință mai veche, de doi ani. Despre această sentință a relatat Belsat, o publicație din Polonia, dar și mai multe organizații pentru drepturile omului din Belarus.

  Andreeva a fost arestată în noiembrie 2021 în timp ce filma la un protest împotriva regimului Lukașenko. A fost găsită vinovată de „organizarea de revolte”, împreună cu colega sa, Daria Ciulțova, în februarie 2021. Câteva luni mai târziu, Belsat a fost declarată „organizație extremistă” în Belarus.

  „Mă înfurie atât de mult să văd că regimul se răzbună pe cei care au îndrăznit să opună rezistență. Jurnalista Andreeva a îndrăznit să arate lumii adevărul despre brutalitatea regimului”, a scris pe Twitter lidera opoziției bieloruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil în Polonia.

  Într-un comunicat, Amnesty International a condamnat, de asemenea, procesul lui Andreeva, despre care a spus că a fost „politic” și o „farsă”.

  „Katerina Andreeva și alți critici ai autorităților bieloruse, care au fost încarcerați pur și simplu pentru exercitarea pașnică a dreptului lor la liberă exprimare, trebuie eliberați imediat”, a spus Marie Struthers, directoarea pentru Europa și Asia Centrală a Amnesty, care a verdictul drept „teribil și nedrept împotriva unei jurnaliste curajoase”.

  sursa: digi24.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.