Rata anuală a inflației în zona euro a atins un nivel record luna trecută

  de - | 2 April 2022, 9:19 AM | Business | Internaţional

  0

  (foto: Monstera / Pexels.com)

  Rata inflației a fost peste estimările analiștilor financiari luna trecută, iar în această perioadă se așteaptă ca tendința să continue, potrivit Europa FM. De la 5,9 % în februarie, la un maxim record de 7,5% , atât a ajuns rata anuală a inflației în zona euro, în luna martie, conform datelor preliminare publicate de Eurostat.

  Cifrele peste estimările analiștilor care prognozau un nivel de 6,7%.

  Majorarea bruscă a venit pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care a perturbat lanțurile globale de aprovizionare, majorând și mai mult prețurile la energie.

  Acestea din urmă au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 44,7%, în timp ce prețurile la alimente, alcool și țigări au urcat cu 5%.

  Cifra depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, de 2%. Prin comparație, în urmă cu un an, rata inflației în zona euro era de 1,3%.

  Șeful Băncii Centrale Europene a spus că se aşteaptă totuși ca preţurile la energie şi alimente să se stabilizeze în perioada următoare, dar vor rămâne tot ridicate comparativ cu perioada precedentă conflictului din țara vecină.

  Sursa: Europa FM.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.