duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încă un an fără răspunsuri. La trei ani de la explozia de la Arad, cazul bate pasul pe loc

  de Ioana Costaș | 29 mai 2024, 8:03 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  A mai trecut un an peste evenimentul din Arad care a șocat o țară întreagă: cel al morții lui Ioan Crișan – în vârstă de 66 de ani – care a sfârșit într-un mod crunt după ce mașina sa a explodat în dimineața de 29 mai 2021, în parcarea magazinului Profi de pe Calea Aurel Vlaicu. Astăzi se împlinesc trei ani de la tragedie.

  Trei ani în care anchetatorii nu au făcut vreo arestare, nu au pus pe nimeni sub acuzare, trei ani în care nu se știe de ce și cine.

  La exact un an de la tragedie, în 29 mai 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) – instituția care are în lucru dosarul morții lui Ioan Crișan – a venit cu câteva clarificări, având în vedere că au fost vehiculate mai multe scenarii în ceea ce privește motivul pentru moartea violentă a omului de afaceri, unul dintre acestea fiind că Ioan Crișan ar fi făcut parte din lumea crimei organizate.

  În comunicatul de presă la care facem referrire, PÎCCJ preciza că „nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată”. PÎCCJ a mai transmis că urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), că „până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”. Lucru care a rămas neschimbat, cel puțin în ceea ce privește continuarea urmăririi penale față de o persoană.

  Ioan Crișan bombă explozie Vlaicu Arad

  Mașina în care se afla omul de afaceri a ars ca o torță în urma exploziei

  Tot PÎCCJ preciza că a solicitat, „pentru soluționarea cauzei, date de interes de la toate statele afiliate rețelei Interpol”. Ba, mai mult de atât – „a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol”.

  PÎCCJ a mai anunțat că în acest caz au fost audiate peste 400 de persoane”; „au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe un număr important de dispozitive (35)”; „au fost dispuse și finalizate multiple (18) constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice”.

  Citește și: Explozia mașinii lui Ioan Crișan, din nou în atenție. Procurorul de la Înalta Curte, Romulus Varga, este în Arad

  ioan crisan atentat bomba masina arad 1024x1024

  Ioan Crișan a sfârșit tragic în urma exploziei mașinii sale

  Unde au condus toate aceste investigații?

  La doi ani de la clarificările și precizările PÎCCJ – și la trei de la explozia de la Arad – cu tot ajutorul Interpol și Europol, cu datele solicitate și primite de la cele două instituții, investigația în acest caz nu pare să fi ajuns în punctul în care să putem discuta despre suspecți, despre punere sub acuzare sau despre arestări.

  De mare ajutor nu par să fi fost nici cele 400 de persoane audiate sau zecile de percheziții efectuate și nici constatările balistice, fizico-chimice, traseologice și expertizele genetice. Cel puțin nu în măsura în care să fie identificat/identificați suspectul/suspecții.

  Nici acum, la exact trei ani de la explozie, PÎCCJ nu pare să aibă lucruri în plus de împărtășit opiniei publice.

  Special Arad a trimis o cerere către PÎCCJ  în care a solicitat informații despre acest caz:

  • câte persoane au mai fost audiate pe lângă cele 400;
  • dacă au mai fost efectuate percheziții domiciliare sau informatice în cauză, în afara celor menționate în comunicatul de presă remis în 2022;
  • dacă s-a schimbat încadrarea juridică a faptei (omor calificat cu premeditare) și care este noua încadrare a faptei – dacă aceasta a fost schimbată;
  • dacă urmărirea penală este efectuată, în continuare, in rem, iar dacă nu, față de câte persoane este efectuată urmărirea penală și pentru ce infracțiuni etc.,

  PÎCCJ a răspuns rapid, în două zile, precizând că urmărirea penală este nepublică, acesta fiind un răspuns standard practicat de toate Parchetele din țară atunci când nu au nimic de transmis.

  Pe foarte scurt, PÎCCJ a răspuns: „Cu referire la solicitarea adresată instituției noastre și înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice, vă comunicăm faptul că dosarul la care faceți referire se află în lucru la procuror.

  Având în vedere prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală, precum și prevederile Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019, alte informații nu vă pot fi furnizate în acest moment”.

  Rămâne de văzut când va fi momentul în care se va decide că pot fi furnizate și alte informații în privința acestui caz.

  Reamintim cititorilor că în dimineața de 29 mai 2021, omul de afaceri Ioan Crișan s-a deplasat la un local situat pe Calea Aurel Vlaicu, lângă magazinul Profi, unde și-a băut cafea, lăsându-și autoturismul în parcare. După ce a revenit la mașină, s-a urcat în aceasta și a pornit-o, autoturismul a explodat.

  Citește și: Ioan Crișan, asasinat la comandă sau accident – ofițerii arădeni, aproape toți sub anonimat, vorbesc despre moartea omului de afaceri la 2 ani după tragedie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.