duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „RAR dai de ei!” Haos total la înmatriculări. Sute, mii de telefoane nimănui… Online-ul e mort (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 26 octombrie 2017, 2:56 PM | Știri Arad

  0

  Știri Arad. A fost o adevărată explozie pe piața auto la începutul acestui an, atunci când Guvernul a eliminat taxa de mediu. Procentual, numărul mașinilor aduse din străinătate a crescut cu 200 la sută. S-au întâmplat multe odată cu eliminarea acestei taxe.

  Urmărind partea gri a problemei, această explozie a numărului de mașini duse „de afară”, au creat tot felul de cadre unul mai ilegal decât altul. Au apărut ateliere ilegale de reparat autoturisme, unele descoperite de organele legii, altele nu, au apărut mașini distruse anterior în accidente și apoi repuse pe roți în aceste ateliere de care scriam mai sus, iar inspectorii de la Registrul Auto Român vorbesc despre un adevărat fenomen, și anume dublarea numărului halelor neautorizate.

  În ceea ce privește mașinile aduse accidentate și repuse pe roți în aceste hale neautorizate, vorbim despre riscuri mari, despre riscuri imense care se pot lăsa cu pierderi de vieți în aceste mașini, sau omorâți de aceste mașini dacă cumva soarta îi duce în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

  Cam asta este despre partea cenușie a problemei, despre partea gri.

  Dar ce facem cu cadrul legal? Statul a oferit o oportunitate, le-a dat oamenilor șansa să își procure mașini cu bani puțini. Numărul mașinilor care intră zilnic în țară este de ordinul sutelor, poate chiar a miilor. Mergi pe autostradă în Ungaria și pe lângă tine trec tot felul de TIR-uri încărcate cu mașini la mâna a doua, a treia, a patra sau mai mult. Până la urmă nu a fost cea mai proastă decizie această eliminare a taxei auto, dar odată eliminată, cum se poate crea un cadru în care să funcționeze, la parametri normali, și înmatriculările acestor mașini.

  Vă dau un exemplu legat chiar de ziua de ieri. Personal, am încercat să programez o mașină pentru verificare la RAR și obținerea CIV-ului, adică Cartea de Identitate a Vehicolului. Am început de dimineață. Sunt doar două variante: fie suni la numărul 021-9672, fie o faci online pe portalul rarom.ro la secțiunea programări.

  Au trecut mai bine de 24 de ore de atunci și nu am reușit nicio programare. De ce? Pentru că acel număr de telefon sună permanent ocupat, el fiind utilizat de românii din toată țara care doresc o programare, iar în varianta online, pagina devine indisponibilă de câte ori încerci să obții programarea.

  Procesul este nu greoi, ci extrem de greoi. Azi dimineață de exemplu, am reușit să ajung să programez acel autoturism la RAR dar cea mai apropiată dată era 3 ianuarie 2018. Deci peste două luni și jumătate. În același timp, o prietenă, a avut norocul după sute de apeluri să i se răspundă la numărul de telefon menționat și mai sus, 021-9672, și a obținut o programare pentru 20 noiembrie. O lună și jumătate diferența între varianta telefonică și cea online.

  Deci, din nou, Statul Român ne-a oferit o oportunitate, una dintre puținele în toți acești ani post-revoluționari, dar chiar și atunci când încearcă să ne facă viața mai ușoară nu reușesc să creeze și un cadru funcțional pentru acest lucru.

  „RAR dai de ei”, îmi spunea ea de dimineață. „Mulțumesc pentru titlu”, am continuat eu.

  Într-adevăr, foarte rar poți să programezi o mașină la RAR…

  rar 2

  FOTO: Peste 300 de apeluri s-au făcut la numărul de la RAR, toate degeaba. Mereu sună ocupat. Și este doar un caz. Ca și acesta mai sunt mii de alte cazuri. 

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.