miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Putin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, bazată pe „lumea rusă”, concept care justifică „operațiunea specială” în Ucraina

  de - | 6 septembrie 2022, 12:04 PM | Internaţional

  0

  (foto: en.kremlin.ru)

  Președintele Vladimir Putin a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă bazată pe conceptul privind „lumea rusă” (Russkiy Mir), o noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenția în străinătate în sprijinul rusofonilor, relatează Libertatea, citând Reuters.

  „Politica umanitară”, cuprinsă într-un document de 31 de pagini și publicată la mai bine de șase luni de la declanșarea războiului în Ucraina, spune că Rusia ar trebui „să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii Ruse”.

  „Federația Rusă oferă sprijin compatrioților săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor și păstrarea identității lor culturale rusești”, se arată în noua doctrină de politică externă a Moscovei.

  Doctrina mai spune că legăturile Rusiei cu compatrioții săi din străinătate i-au permis „să își consolideze pe scena internațională imaginea de țară democratică care luptă pentru crearea unei lumi multipolare”.

  De ani de zile Putin insistă asupra a ceea ce el consideră a fi soarta tragică a aproximativ 25 de milioane de etnici ruși care s-au trezit trăind în afara Rusiei, în state independente nou apărute după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991, un eveniment pe care l-a numit o „catastrofă geopolitică”.

  Citește continuarea pe Libertatea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.