sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Pușcăriașii fug de Penitenciarul din Arad! S-au făcut 1.800 de cereri de transfer

  de - | 8 martie 2019, 2:48 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Penitenciarele din România recent modernizate, cum este cazul celor de la Arad, Giurgiu sau Gherla, au un grad de ocupare cu mult sub capacitatea maximă, iar deţinuţii ajunşi aici fac tot posibilul să meargă în penitenciarele vechi, nerenovate şi cu condiţii improprii.

  Acesta este unul dintre efectele legii recursului compensatoriu, scrie Adevărul, lege promovată de ministrul Tudorel Toader şi modificată de majoritatea PSD-ALDE, ce le permite deţinuţilor aflaţi în spaţiile de detenţie clasificate ca fiind improprii să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o cincime.

  Astfel, unul dintre tertipurile folosite de condamnaţi este „turismul penitenciar”, prin care deţinuţii deschid procese fictive în zone ale ţării unde sunt puşcării vechi pentru a fi transferaţi la penitenciarul din raza instanţei unde se judecă dosarul, scrie adevarul.ro. Consecinţele negative ale acestui fenomen sunt supraaglomerarea instanţelor de judecată cu aceste procese fictive şi o suprapopulare a penitenciarelor unde deţinuţii pot beneficia de prevederile favorabile ale acestei legi.

  „Este o practică la care apelează, mai nou, deţinuţii din corpurile de clădire recent modernizate, cum este cazul penitenciarelor din Arad, Giurgiu, Bacău sau Gherla. Aceştia dau în judecată pe cineva şi astfel trebuie duşi în altă localitate pentru a lua parte la aceste procese. În termeni de consecinţe negative, vorbim de trimiteri în judecată gratuite, ce supraîncarcă instanţele şi faptul că deţinuţii nu vor să stea în spaţiile modernizate. Responsabilitatea pentru ce se întâmplă acum o poartă parlamentarii care au denaturat acest proiect de lege în comisiile parlamentare, în special prin modificarea spaţiului de referinţă de la nivelul camerei de detenţie la nivelul întregului corp de clădire. Este consecinţa faptului că legea a fost făcută repede, pe genunchi, fără să fie luate în calcul toate consecinţele, şi fără ca specialiştii în domeniu să fie ascultaţi. Astfel, chiar dacă avem câteva penitenciare unde s-au făcut investiţii deţinuţii găsesc tertirupile necesare pentru a ajunge tot în penitenciarele clasificate ca prezentând condiţii improprii pentru a beneficia de reducerile de pedeapsă conferite de această lege. Efectele negative ale acestei legi vor contiua, în contextul în care avem deja circa 15.000 de deţinuţi care au beneficiat de această lege şi care, în marea lor majoritate, se vor întoarce în spatele gratiilor în următoarea perioadă, de 1 la 3 ani de zile”, a explicat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare.

  Potrivit Digi24, gradul de ocupare la penitenciarul Giurgiu, unul dintre penitenciarele modernizate, este de 81%, ceea ce înseamnă că încă 281 de deţinuţi ar avea loc, însă, în ultimii ani, nu mai puţin de 1.200 de deţinuţi au făcut cereri să fie transferaţi. Într-o situaţie similară se află şi penitenciarul Arad, modernizat cu fonduri norvegiene, cu un grad de ocupare de 87%, unde peste 1.800 de deţinuţi au făcut cereri de transfer.

  CITEȘTE MAI MULTE CU CLICK AICI

  Foto arhiva cotidianul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.