Puncte de trecere a frontierei la Variașu Mic și Grăniceri: „Vor fi construite de guvernul maghiar și vor fi deschise între orele 08.00 și 20.00”

  de Andreea Daniela B. | 6 January 2022, 11:53 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  (foto: fotografie cu rol ilustrativ)

  Anul trecut, în aprilie, se vorbea despre încă două puncte de trecere a frontierei care vor avea ca scop fluidizarea traficului din vestul țării. Mai exact, din toamna anului trecut trebuia ca legătura dintre Ungaria și România să se poată face și pe la Grăniceri și Variașu Mic.

  „Din toamnă se înființează două noi puncte permanente de trecere a frontierei în județul Arad: Variașu Mic/Dombegyhaz și Grăniceri/Elek! Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit astăzi (notă red. în aprilie 2021) cu omologul ungar, Peter Szijjártó, la Gyula, Ungaria, semnând acordul de deschidere a punctelor de trecere a frontierei din județul nostru!”, anunța la acea vreme Iustin Cionca.

  Timpul a trecut și cele două puncte de trecere a frontierei nu au mai apărut. Se pare că birocrația și-a spus din nou cuvântul și asta a însemnat, de această dată, o întârziere a planurilor cu câteva luni. Și totuși, începutul anului 2022 vine cu vești bune. Guvernul maghiar poate începe lucrările la cele două puncte de trecere a frontierei, care vor fi deschise în curând, câte 12 ore pe zi, în intervalul orar 08.00-20.00.

  „Anul trecut în aprilie, la întâlnirea dintre Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, și Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó la Gyula, a fost semnat acordul bilateral privind deschiderea a două puncte de trecere a frontierei permanente în județul Arad. Datorită rolului guvernamental al UDMR, cele două puncte de trecere a frontierei dintre Grăniceri-Elek și Variașu Mic-Dombegyház se pot deschide în curând, creând astfel două rute noi care vor lega cele două țări.
  În ședința de guvern din 21 aprilie s-a aprobat Memorandumul cu tema Semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Ungariei privind înființarea punctelor de trecere a frontierei Variașu Mic-Dombegyháza și Grăniceri-Elek. Cele două părți au purtat ulterior negocieri pentru deschiderea punctelor de trecere a frontierei, iar potrivit ultimei hotărâri de guvern adoptate pe 5 ianuarie, cele două puncte de trecere a frontierei vor fi construite pe teritoriul Ungariei, de guvernul maghiar. La finalizarea lucrărilor de construcție, cele două puncte de trecere a frontierei vor fi deschise în mod permanent între orele 8.00 și 20.00”, anunță deputatul arădean, Faragó Péter.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.