marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pumni în frig și sărăcie! Boxul din Arad trăiește din „vina” pasionaților, dar urlă după ajutor (FOTO)

    de Lucian Dănilă | 10 noiembrie 2016, 6:17 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Ca să încep această poveste mă întorc cu un sfert de veac în urmă. România ieșea din comunism după evenimentele din Decembrie 89 și odată cu libertatea ne-am ales și cu un program mult mai stufos la televizor decât cele două ore de Telejurnal, Omagiu conducătorului iubit, câte-un film de propagandă, Dallas sau Omul din Atlantis (ambele cu Patrick Duffy, alias „Bobby” din Dallas), program care se încheia cu Hora Unirii la ora 22.

    Aveam dintr-o dată ocazia să vedem meciurile lui Mike Tyson și, flămânzi de sport, oricare ar fi fost acesta, stăteam treji până la 4 dimineața când se bătea marele campion american. Nu știm dacă are o strânsă legătură cu această dezlegare la televizor, dar în acei ani au apărut și marii noștrii campioni la box, Francisc Vaștag, la amatori, și Leonard Doroftei – cel care avea să câștige titlul mondial la profesioniști. Lângă ei îl trec și pe Mihai Leu, cel care acum organizează Raliul Aradului.

    Aradul a fost mereu un centru important pentru boxul românesc. Îmi amintesc cum sute de oameni participau la „Centura Aradului”, competiție care se desfășura în curtea de la arena Motorul, pe ringul amenajat afară. Am avut mereu campioni naționali la copii și juniori, dar și medaliați la concursurile de seniori. „Niciodată însă, Aradul nu a avut un campion național la seniori”, spune Ruben Stoia, cel care, din pasiunea lui pentru acest sport, îl ține în viață în sala „Motorul Silva Lazăr”, acolo unde alături de Cătălin Roșu antrenează săptămânal aproape 40 de sportivi, unii care vor performanță, unii care vin pentru că le place să practice acest sport.

    Sala „Motorul Silva Lazăr” are 60 de ani de existență. Pe panoul de la intrare vezi mulți dintre performerii acestui club: Florian Barna, Mihai Dehelean, mai apoi Florin Delamarian, cei trei fiind medaliați naționali la seniori, primii doi în anii 70, ultimul în anii 90. În ultimii ani, clubul a mai trăit din performanțele lui Stoia, Roșu, Gănănău sau Holiartoc, antrenați de Florian Barna. Aproape de intrarea în sala de antrenament este o vitrină plină cu trofee. Este palmaresul acestui club susținut încă din anii 90 de Vasile Lazăr, iar acele trofee sunt un imbold pentru copiii care trec pragul sălii.

    img_9041

    Aseară, după mult timp, am intrat în sala de antrenamente și am avut parte de două surprize: una plăcută, cealaltă mai puțin. Sub comanda lui Ruben Stoia și a lui Cătălin Roșu se antrenau peste 25 de băieți, unii trecuți de 30, alții mai tineri, dar am văzut și copii care vor să facă performanță în acest sport, denumit și „nobila artă”. Ruben și Cătălin sunt și ei,la rândul lor, produsul muncii depuse în ultimii ani de Florian Barna, cel care nici acum nu a renunțat la activitatea de antrenor, dar și de regretatul maestru Dionisie Szekely, plecat dintre noi în urmă cu patru ani.

     

    „Avem peste 35 de băieți care vin la antrenamente. Unii vin pentru ei, alții vor să facă performanță iar noi, eu și colegul meu Cătălin Roșu, ne dăm tot interesul spre ai duce spre performanță” (Ruben Stoia – antrenor)

     

    Sala este destul de bine utilată, cu saci, cu aparate pentru forță, cu un ring bine luminat, dar se simțea că ceva lipsește. Tremuram! Era frig. Acești băieți se antrenează în frig, își dau pumni la 12-13 grade, iar la această temperatură totul durerea se amplifică. Iar iarna nu s-a instalat. Dacă nu îi ajută nimeni, vor ajunge să să antreneze la temperaturi care se vor apropia de 0 grade.

    Această problemă s-ar putea rezolva cu 2.500-3.000 de lei, atât cât costă o remorcă de lemne, dar până acum Stoia, Roșu și ceilalți din club nu au găsit o persoană, sau o altă sursă, care pot să ajute la încălzirea acestei săli.  Acești sportivi nu pot beneficia nici măcar de banalul duș de după efort.

    O altă problemă sunt banii pentru competiții. Copiii de cele mai multe ori participă la competiții din banii părinților, sau al anumitor sponsori, binevoitori, care mai ajută pe cât pot acest sport în Arad.

    img_8814

    FOTO: Ruben Stoia și Cătălin Roșu

    Boxul în Arad trăiește în sărăcie și urlă după ajutor. Pumnii se împart în frig. Boxerii de la „Motorul Silva Lazăr” au nevoie de lemne, dar și de bani pentru competiții.

    În sală am văzut multă implicare. Nimic nu se face la întâmplare, fiecare dintre cei prezenți fiind atent monitorizați de Stoia și Roșu la fiecare mișcare. Li se corectează mișcările, poziția, deplasarea în ring, fiecare lovitură sau eschivă. Antrenamentul a fost unul foarte intens. Transpirația curgea pe fiecare în parte, dar niciunul nu avea intenția să „fure” la numărul de flotări, sărituri sau alte procedee pe care le aveau de făcut.

    La final au avut parte și de lupta efectivă. S-au organizat reprize, adversarii fiind aleși tot de cei doi, iar în ring era Florin Barna, fiul antrenorului Barna, care este și arbitru federal.

    img_8918

    CLICK PE TITLUL DE MAI JOS PENTRU A PUTEA VEDEA 200 DE FOTOGRAFII DE LA ANTRENAMENT

    Boxul arădean trăiește! 200 de fotografii de la antrenamentul pugiliștilor de la „Motorul Silva Lazăr”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.