duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Publicația The Sun acuză producătorul ouălor Kinder de „sclavie” în România! Copii de 6 ani primesc câțiva penny pentru 13 ore de muncă

  de - | 22 noiembrie 2016, 12:07 PM | Naţional

  0

  Revista britanică The Sun a publicat un articol în care aduce acuzații de sclavie modernă unor companii din județul Satu Mare care și-ar fi exploatat angajații punându-i să efectueze muncă la domiciliu, pe salarii de nimic.

  Potrivit publicației britanice, mai mulți angajați primeau acasă saci cu jucării, ce trebuiau ambalate pentru ca mai apoi să ajungă în ouăle de ciocolată cu surprize. Autoritățile sătmărene s-au autosesizat în urma articolului din presă și au pornit controale la cele două firme, suspectate că și-ar fi exploatat muncitorii. Copiii uneia dintre familii ar fi fost și ei obligați să împacheteze jucăriile, britanicii vorbind și despre exploatarea  minorilor, scrie Vocea.biz.

  Un articol din publicația The Sun aduce acuzații de sclavie modernă unor firme din Satu Mare, care lucrează pentru compania Ferrero. Jurnaliștii britanici titrează faptul că mai multe familii sărace din orașele Tășnad și Carei, unde se află punctele de lucru ale companiilor românești, primesc acasă saci de jucării, pe care trebuie să le ambaleze în recipientele galbene din ouăle cu surprize. Publicația spune că angajații lucrează chiar și 13 ore acasă, asamblând jucăriile, iar nu de puține ori sunt ajutați de către copii. Jurnaliștii mai spun și că copiii, care nu au mai mult de șase ani, primesc în jur de un leu pe zi pentru munca prestată.

  Autoritățile sătmărene s-au autosesizat din presă iar echipe mixte de control s-au deplasat la sediile celor două firme, una înregistrată în Satu Mare, cu punct de lucru la Tășnad, iar a doua înregistrată în județul Bihor, cu punct de lucru în Carei. Inspectoratul Teritorial de Muncă, împreună cu Direcția Sanitar Veterinară, efectuează cercetări la fața locului.

  „Inspectorii noștri sunt deja pe drum, alături de colegii de la Direcția Sanitar Veterinară. Vor face verificări la cele două firme. Ele au mai fost verificate de către noi și nu am primit sesizări cu privire la activitatea acestora. Din investigațiile preliminarii, putem să spunem că ele nu apar în evidențele noastre cu contracte pentru muncă prestată la domiciliu”, a declarat pentru Vocea.biz Ioan Flore, purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare.

  În ceea ce privește acuzațiile de exploatarea a minorilor, Direcția Generală de Protecție a Copilului  Satu Mare s-a autosesizat și va derula o anchetă proprie pentru a vedea dacă se confirmă datele apărute în articolul The Sun se confirmă. Jurnaliștii au scris că minorii uneia dintre familii, cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, muncesc și ei la asamblarea jucăriilor și primesc un leu pe zi pentru munca lor.

  „Ne-am autosesizat după apariția articolului din publicația The Sun. Noi vom efectua o anchetă, împreună cu celelalte instituții abilitate. În astfel de cazuri, pentru că este vorba despre copii ai familiei, părinții sunt cei responsabili de bunăstarea copiilor. În cazul în care vom constata un abuz, vom lucra împreună cu familia pentru a găsi cele mai bune soluții pentru copii,” a declarat pentru Vocea.biz Mariana Dragoș, directorul DGASPC Satu Mare.

  Jurnaliștii britanici ridică semne de întrebare cu privire la politicile practicate de compania Ferrero, dar un reprezentat al acesteia ar fi declarat că, cu siguranță, conducerea firmei nu este la curent cu lucrurile care se întâmplă la fabricile sale de asamblare. Situația în care au ajung angajații din România este cauzată în mare parte de sărăcia din zonă, mai scriu jurnaliștii britanici care îl citează pe unul dintre muncitori. Acesta recunoaște că lucrează din greu, dar spune că nu are alte opțiuni.

  Pe de altă parte, The Sun atrage atenția și asupra faptului că cele două companii românești nu pot să aibă controlul asupra calității produselor având în vedere condițiile precare în care acestea sunt ambalate.

  Potrivit jurnaliștilor britanici, un deputat din Regatul Unit a declarat că va iniția un control pentru a vedea dacă compania-mamă, Ferrero, respectă toate standardele impuse de legea din Regat.

  Sursă foto: The Sun

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.