joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Proteste în mai multe spitale din țară. Ministrul Sănătăţii, după discuţiile de la Finanţe: „Bugetul e clar. Managerii să îşi facă treaba”

  de - | 16 aprilie 2018, 1:06 PM | Naţional

  0

  Haosul din sistemul sanitar românesc pare fără sfârșit. Azi, teoretic, este zi de leafă pentru angajații care salvează vieți. Însă, mulți dintre ei încă își așteaptă fluturașii de salariu. Managerii de spitale se plâng că nu au bani de sporuri, ci abia le ajung pentru salariile de bază. În aceste condiții, cadrele medicale amenință din nou cu protestele. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea s-a aflat luni dimineaţă la Ministerul de Finanțe unde a căutat găsirea unor soluţii pentru a acoperi diminuările de venituri din sistem care au dus la proteste în mai multe spitale din Capitală şi din ţară, scrie realitatea.net.

  Luni dimineaţă au continuat protestele spontane în mai multe unități sanitare din țară. Oamenii sunt nemulțumiți de legea salarizării și de felul în care sunt acordate sporurile. Unii medici şi cadre medicale au acuzat că, deși guvernanții susțin că le-au crescut salariile, ei s-au trezit cu veniturile diminuate.

  Ministrul Sănătății, Sorina Pintea s-a aflat luni dimineaţă la Ministerul de Finanțe unde a căutat găsirea unor soluţii pentru tăierile de salarii din sistem.

  Managerii de spitale sunt în măsură să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât oamenii să nu piardă la salariu, spune ministrul. O altă soluţie posibilă: un articol din lege permite acordarea de stimulente până la limita a două salarii brute lunar.

  „Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitate unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări”, a declarat Sorina Pintea după vizita la Ministerul Finanţelor Publice.

  Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi vorbim despre „majorări semnificative”.

  „Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare”, a explicat Pintea.

  Ministrul Sănătăţii a ameninţat directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare. „Am început acest tip de evaluări. Vă daţi seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătăţii…”

  Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a solicitat o întâlnire de urgenţă cu managerii de spitale pentru a găsi soluţii la problema scăderii veniturilor unor cadre medicale, prin eliminarea sau diminuarea unor sporuri.

  Mai devreme în cursul dimineţii, Sorina Pintea a declarat la Realitatea TV:

  „Cu spitalele din Bucureşti avem o întâlnire de urgenţă privind modul de repartizare a sporului. Trebuie să respectăm legea, avem majorări salariale şi o încadrare de maxim 30% pe spor. Vreau să văd modul de repartizare a sporurilor ca să pot să văd cum stau lucrurile. Sunt spitale în ţară care au putut să echilibreze, aţi văzut că au publicat şi fluturaşii, dar în acest moment am solicitat o întâlnire cu managerii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii la Realitatea TV.

  Ministrul Sănătății admite că au fost nişte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022 și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.

  „Vor exista probleme la spitalele de monospecialitate care au avut sporurile la maxim. Sunt probleme punctuale pe care doresc să le văd. Banii pentru majorările salariale, diferenţele de încadrare şi de sporuri sunt primiţi de spitale de la CNAS pe act adiţional. Sunt nişte mecanisme de calcul şi vreau să văd exact cum s-au făcut aceste repartizări pe sporuri. Managerii trebuie să echilibreze repartizarea sporurilor”, a mai spus Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Realitatea TV.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.