Curvele de altădată ale Aradului…

  de Raluca Medeleanu | 25 septembrie 2014, 3:53 PM | Altădată | Recomandările editorilor

  2

  De fiecare dată când cauți să înțelegi viața pe care o duceau arădenii cu mult timp în urmă, prima sursă care-ți vine în ajutor este colecția de fotografii de epocă. Privindu-le, îți e dat de înțeles că Aradul a fost un oraș înfloritor, cu bulevarde îngrijite, pline cu magazine frumoase, cafenele și restaurante elegante, pe care le frecventau cei mai stilați oameni: gentilomi îmbrăcați în frac, cu joben și floare în piept, doamne cu rochii lungi, pălării cu bor mare, mărgele și umbreluțe de dantelă. Oameni manierați, cu principii morale de neînclinat. O epocă de aur, în care politețea, bunele maniere și rafinamentul erau la loc de cinste. Nu neagă nimeni acest lucru, însă, orice epocă luată din axa timpului a avut întotdeauna oameni civilizați, dar a avut și depravați…

  Firea umană are însă mereu tendința, o dată cu trecerea timpului, să ignore total aspectele negative ale unei societăți și să înceapă să o idealizeze, să o ridice pe un piedestal, iar asta pentru simplul fapt că aceasta a dispărut. Subiectivitatea intervine datorită nostalgiei.

  1911791_278336372329504_84861453_n

  Așadar, uimirea nu este mică atunci când dai accidental peste mai multe articole din ziarele unor vremuri pe care le privești cu atâta admirație și te trezești că nici atunci lumea nu era pictată doar în roz….

  Când seara se lăsa peste frumoasele clădiri în stil eclectic, Aradul își schimba înfățișarea

  În timp ce stilații gentilomi și doamnele respectabile dormeau duși în paturile lor cu cearșafuri de satin, cafenelele și restaurantele rămâneau deschise pentru cu totul alt gen de oameni… și asta chiar în plin centru. Degeaba existau case de toleranță construite la periferiile orașului, cocotele mai pragmatice găseau mai avantajos să-și petreacă nopțile ademenind monsieur-ii să le viziteze reședințele lor provizorii din hoteluri (pare-se că cel mai „popular” era Crucea Albă, actualul Hotel Ardealul).

  Bărbații care aveau o conduită morală fermă, simțeau că localurile lor preferate se transformaseră în ceva de-a dreptul repugnant și se temeau să le mai fecventeze în compania soțiilor și a copiilor lor. Ziarele musteau cu articole moralizatoare, socotind situația scăpată de sub control.

  Dintre numeroasele articole publicate în perioada interbelică, în presa arădeană, am selectat să vă prezentăm două, unul din ziarul „Știrea”, iar altul din „Aradul”, amândouă apărute în anul 1934.

  Concluzia? De fiecare dată când aveți tendința să blamați societatea actuală, considerându-i generația „dată pierzaniei”, amintiți-vă: trecutul pare mereu mai strălucitor, tocmai din motivul că mintea umană are obiceiul să selecteze dintre amintiri, păstrându-le doar pe cele frumoase. Nimic nu e nou sub soare, iar firea umană rămâne în esență aceeași, cu bune, cu rele, indiferent de epoca din care face parte…

  IMG_1998

  IMG_1989

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Anii trec ca norii; perii-ncărunţesc;
   Vremurile-s altfel, totul e-n schimbare;
   Zilnic se preface tot ce-i pământesc –
   /: Numai Adevărul e acelaşi soare. :/

   2. Iarba se usucă, frunza cade iar;
   Apa-şi face vaduri, altele întruna;
   Peste toate-n lume, plânsul e-n zadar:
   /: Numai în Iubire cântu-i totdeauna. :/

   Toate acestea din versuri,daca societatea rămâne raportata la Adevăr si Iubire si nu dorește un paradis chiar si Arădean, altfel nu stiu daca va mai putea publica cineva ceva despre istoria Aradului!Nu va avea sens si poate nici la cine!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.