marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Proiectul pentru achiziționarea autobuzelor electrice în Arad a trecut de votul consilierilor locali municipali

  de Special Arad | 18 octombrie 2018, 9:19 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  imagine cu scop ilustrativ

  Comunicat. În ședința din data de 17 octombrie 2018 a Consiliului Local Municipal a fost adoptat proiectul de hotărâre nr. 361/2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a studiului de oportunitate privind achiziţia de autobuze electrice şi a demarării procedurilor de achiziţie publică – etapa I, pentru atribuirea contractului de achiziţie a 10 autobuze electrice.

  În ansamblul său, proiectul vizează achiziționarea,  de către Municipiul Arad, a unui număr de 18 autobuze electrice noi, vehicule nepoluante, din care 5 autobuze electrice capacitate medie (12 m) și 13 autobuze electrice capacitate mică (midibuze <10 m), care să înlocuiască o parte  din mijloace le de transport existente, echipate cu motoare Diesel, care operează pe liniile urbane de transport public.

  Valoarea totală a investiţiei, conform Studiului de oportunitate, este de 8.835.000 euro cu TVA sau 40.414.824 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 48 e luni.

  În prezent, Compania de Transport Public Arad utilizează pentru asigurarea transportului public de călători, un parc de autobuze format din 21 de unităţi, cu o vechime medie de 15 ani.

  Autobuzele utilizate în prezent sunt în marea lor majoritate cu un grad de uzură, nu sunt dotate cu sisteme de climatizare şi sisteme de informare modernă. Parcul de autobuze utilizat pe liniile urbane a fost achiziţionat, în mare măsură după anul 2006, când au debutat lucrările de reabilitare a reţelei de tramvai. Au fost achiziţionate atât autobuze second-hand cât şi noi (microbuzele IVECO).

  “Primăria a realizat un concept de transport public nepoluant în Arad. Consiliul local a votat achiziția a 28 de tramvaie, suntem acum în procedură de licitație pentru acestea, am aprobat și reabilitarea a 20 de tramvaie, iar alte 6 tramvaie sunt moderne. La finalul programului de finanțare european, Aradul trebuie să aibă o flotă nepoluantă, care să rezolve necesitatea municipiului de a îndeplini condițiile unui oraș nepoluat datorită traficului generat de transportul în comun. Autobuzele electrice ce urmează a fi achiziţionate vor corespunde prevederilor legislative în vigoare cât şi cerinţelor publicului călător. Aceste autobuze trebuie sa fie în egală măsură confortabile şi sigure, cât şi fiabile şi uşor de întreţinut. De asemenea, acestea trebuie să fie compatibile cu infrastructura actuală şi condiţiile de exploatare şi întreţinere existente în Arad şi vor prezenta performanţe bune de accelerare şi frânare. Se va ţine cont de accesul nelimitat al pasagerilor cu mobilitate redusă şi se va asigura confortul pasagerilor în interior. Deoarece valoarea investiţiei este mare, aceasta nu poate fi acoperită doar din bugetul locat, fiind necesară identificarea unor noi surse de finanţare. Pentru realizarea acestui obiectiv, intentionăm atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020”, a precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Primare, primare … iar te lauzi cu proiecte neimplementate și heirupiste. „Cu o floare nu se face primăvară!”
   Și mai dai și cu stângul în dreptul. Vorbești de „Se va ţine cont de accesul nelimitat al pasagerilor cu mobilitate redusă…”. Ce ne facem cu toate bordurile, trotuare denivelate și alte nenumărate capcane din traficul pietonal, ca acești pasageri „cu mobilitate redusă” să poată accesa firavul transport în comun, la care faci referire? Ia încearcă mătăluță să fi pieton „cu mobilitate redusă” o zi, prin doar Centru Aradului. Să vezi ce ai construit până azi. Ei nu au existat?!!! Și să nu mai vorbim de cartiere. Acolo este aproape imposibil de circulat pentru un om nevoit să se deplaseze în cărucior. Îi vezi mergând pe carosabil.

   „De asemenea, acestea trebuie să fie compatibile cu infrastructura actuală…” adică ce vrei să spui? Vor fi un gen de vehicule de teren, …amfibii? Că probabil te-ai gândit la faptul că trebuie să treacă prin lacurile apărute tot mai frecvent pe străzile Aradului și să facă față gropilor și condițiilor de pe străzile neasfaltate. Pe cine o să dai vina dacă toate aceste noi achiziții vor sta în garaje după primele șase luni de exploatare? Că doar tu „construiești” cu sârg de mai bine de 10 ani. Dar să nu-mi spui că nu ai știut.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.