marþi, 26 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” îşi continuă seria reuniunilor zonale la Arad

  de Special Arad | 6 aprilie 2023, 7:43 PM | Administraţie

  0

  Comunicat. În continuarea reuniunilor zonale de lucru demarate încă din 2019, astăzi a avut loc reuniunea de informare intitulată „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor” pentru județele Arad și Timiş.

  Consiliul Județean Arad, gazda Reuniunii, a deschis acest eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (UMP CIPN), la care reprezentanții UMP CIPN au oferit reprezentanților primăriilor din cele două judeţe informații concrete despre despre evoluţia acestui proiect, printre care rezultatele monitorizarii ex-post a investițiilor privind realizarea platformelor comunale pentru colectarea şi depozitarea gunoiului de grajd, cu efecte pozitive în gestionarea integrată a azotului şi reducerea emisiilor de azot la nivel de fermă.

  În contextul provocărilor legate de revizuirea Codului de Bune Practici Agricole, au fost comunicate oportunităţile despre investițiile viitoare pentru UAT-uri și pentru modernizarea fermelor, ca urmare a viitoarelor finanțări disponibile din fondurile Băncii Mondiale.

  Despre situaţia calității apelor din zonă au adus informaţii ABA Banat, cu date privind nivelul poluării cu nitrați şi măsurile necesare protecţiei apelor. În continuare, reprezentantul APIA Arad a prezentat reguli simple pentru pentru evitarea sancțiunilor la plățile APIA și AFIR privind normele de eco-condiționalitate.

  Au fost reluate şi chestiunile legate de provocările pe care Directiva Nitrați le adresează fermierilor. Între acestea, Help-desk-ul, transferul de informații printr-un sistem de tip rețea și fermierii model ca factori de diseminare a informațiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului.

  Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului sunt finanțate peste 80 de comunități locale.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.