marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Proiecție de film în memoria actorului arădean Jávor Pál, la 120 de ani de la naștere

  de Tomck@t | 30 ianuarie 2022, 12:09 PM | Cultură

  0

  Luni, 31 ianuarie, de la ora 18, Teatrul de Cameră „Aradi Kamaraszínház” îl va comemora pe Jávor Pál, actorul maghiar al începutului de secol XX, născut la Arad în urmă cu 120 de ani. Spectatorii arădeni pot urmări comedia romantică „Half-Rate Honeymoon” (Nászút féláron) în sala Teatrului de Marionete.

  „Half-Rate Honeymoon” este un film romantic maghiar din 1936, regizat de Steve Sekely și care îi are în distribuție pe Ágay Irén, Jávor Pál și Kabos Gyula. Un cuplu maghiar profită de o ofertă de vacanță la preț redus în Italia, unde vizitează multe dintre obiectivele turistice importante.

  Intrarea la proiecția filmului este gratuită, dar cu locuri limitate din cauza pandemiei. Accesul este permis doar cu mască de protecție, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

  Rezervări se pot face la numărul de telefon 0744-475147 sau la casieria Teatrului de Marionete, dar numai astăzi, între orele 16-18, casieria fiind închisă luni.

  O viață pe fugă, nu tocmai cum ar fi visat o „vedetă”

  Jermann Pal Gustav, cunoscut sub numele de Jávor Pál s-a născut în 31 ianuarie 1902 la Arad și a trăit în oraș până în 1918. În tinerețe a lucrat și ca ziarist, la „Aradi Hírlap”. Apoi a ales să se stabilească în Danemarca, însă a fost coborât forțat din tren la Budapesta și s-a stabilit în capitala Ungariei, unde a urmat Academia de Teatru și Film. În anii ’30 avea să devină un actor celebru în Ungaria, după ce a prins un rol principal în ultimul film mut făcut în țara vecină, „Csak egy kislány van a világon” (Există o singură fată pe lume). După ce a făcut anumite remarci incomode, a devenit o țintă a Gestapo-ului și s-a refugiat în Statele Unite ale Americii, unde a încercat să se impună la Hollywood. Nu a reușit să „prindă” decât roluri marginale în câteva filme mediocre (B-movies), ceea ce l-a împins în pragul depresiei și al alcoolismului, pe care însă a reușit să le depășească după un timp.

  Citește mai pe larg despre viața actorului Jávor Pál aici.

  În anul 2018, Jávor Pál a fost omagiat de către autoritățile arădene cu o placă comemorativă amplasată pe casa în care a copilărit, pe strada Grigore Alexandrescu nr. 25, iar înainte de pandemia COVID-19, câțiva ani la rând, la Cinema Arta au avut loc anual „Zilele Jávor Pál”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.