joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    IMM-urile, turismul, sănătatea și infrastructura școlară – finanțate cu peste 1,5 miliarde de euro prin proiecte europene!

    de Special Arad | 22 aprilie 2014, 9:34 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    0

    Programul Operaţional Regional (POR) va avea de cheltuit 6,5 miliarde de euro între 2014-2020, fiind al doilea cel mai bine finanţat program alimentat din fon­durile structurale, după „Programul Opera­ţional Infrastructura Mare“ (9,5 mld. euro).

    Potrivit documentului consultativ privind POR 2014-2020, publicat de Ministerul Dezvol­tării Regionale (care gestionează POR), pro­gramul va avea 11 axe prioritare care bene­fi­cia­ză de finanţări care pleacă de la 100 milioane de euro şi ajung până la aproape 2,7 miliarde euro (axa prioritară sprijinirea dezvoltării urbane). În această plajă ar urma să fie finanţată îmbu­nă­tă­ţirea competitivităţii IMM-urilor cu 700 mil. euro, îmbunătăţirea activităţilor de trans­fer teh­no­logic (100 mil. euro), turismul (300 mil. euro), in­frastructura de sănătate (400 mil. euro), in­frastuctura şcolară (350 mil. euro), efi­cien­ţa ener­getică a clădirilor publice (300 mil. euro).

    Sprijinirea dezvoltării comunităţilor ur­ba­ne este axa care primeşte cei mai mulţi bani (aproape 2,7 mld. Euro. Un singur exemplu cuprins în argumentul pentru care s-a optat pentru finanţarea localităţilor urbane: numărul ora­şe­lor care oferă servicii de transport public urban a scăzut de la 180 în 1990 la 69 în 2012.
    În acelaşi timp, numărul municipiilor care beneficiază de transport electric este de doar 14, printre acestea aflându-se și Aradul.

    În POR 2014-2020 infrastructura rutieră este bine finanţată, dar nu face faţă nevoilor reale. Din cei 1,1 mld. euro acordaţi infrastructurii rutiere guvernul internţionează să finanţeze, după cum a anunţat deja, o parte a autostrăzilor care sunt în afara reţelei transeuropene de transport (TEN-T), neputând fi finanţate prin programul operational de transport.

    Înbunătăţirea activităţii cadastrale este o altă axă care beneficiază de 300 de milioane de euro. Explicaţia este simplă. În România sub 50% dintre proprietăţi sunt înregistrate în Registrul de Cadastru şi Carte Funciară şi doar 15% sunt înregistrate electronic. Din cele 40 de milioane de parcele agricole existente, doar 6 milioane (15%) sunt înregistrate.

    Potrivit Acordului de parteneriat 2014-2020, alocările  propuse de România în ceea ce priveşte programele operaţionale (alimentate din fondurile de structurale şi de coeziune) sunt: de 9,5 miliarde de euro pentru „Programul Operaţional Infrastructura Mare“, 6,5 miliarde de euro pentru POR, 4,2 miliarde de euro pentru „Programul Operaţional Capital Uman“, 1,2 miliarde de euro pentru „Programul Operaţional Competitivitate“, 553 de milioane de euro pentru „Programul Operaţional Capacitatea Administrativă“, 452 de milioane de euro pentru programe de cooperare transfrontalieră şi 265 de milioane de euro pentru „Programul Operaţional Asistenţă Tehnică“. De asemenea,  Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală primeşte 8 miliarde de euro şi alte aproximativ 9 miliarde de euro vor fi fondurile alocate agriculturii pentru subvenţiile directe. În total, între 2014-2020, România va primi de la UE aproape 40 de miliarde de euro, dintre care peste 30 de miliarde de euro sunt bani (fonduri structural şi de dezvoltare rurală) care merg spre proiecte.

    Sursa: Ministerul Dezvoltării

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.