joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Proiect de lege pentru protejarea dreptului femeilor de a alăpta în public

    de - | 5 august 2017, 10:21 AM | Naţional

    1

    Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că va depune un proiect de lege, pe care îl va lansa şi în dezbatere publică, prin care să fie „protejat” dreptul femeilor de a alăpta în spaţii publice, arătându-se că este o problemă de discriminare dacă ele sunt obligate să părăsească spaţiul public când alăptează.

    Ovidiu Raeţchi spune că au existat cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii pentru că îşi alăptau copilul.

    „O astfel de lege există în Marea Britanie de exemplu, de mai bine de 7 ani, dar şi în alte state precum Franţa, Spania sau Islanda. Obiectivul principal este acela de a împiedica un comportament discriminatoriu: sunt cazuri în care mamele au fost date afară din hoteluri sau restaurante pentru că erau nevoite să îşi hrănească copilul. Trebuie precizat că durata zilnică de alăptare a unui sugar, precum şi periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hrănitului exclusiv acasă, care ar izola social şi profesional mama”, spune deputatul, potrivit unui comunicat de presă citat de News.ro.

    El precizează că legea în acest moment permite alăptatul în public, iar cazurile în care acest drept le este blocat în spaţii publice sunt rare, însă au apărut incidente de acest fel şi trebuie subliniat clar în lege faptul că interzicerea alăptării reprezintă „un abuz, o discriminare”. Raeţchi vrea să instituie şi amenzi în acest sens.

    „Am văzut mai multe comentarii care vorbesc despre „decenţă” în cazul alăptatului în public. Totuşi, indiferent care ar fi poziţia noastră estetică sau etică pe aceasta temă, nimic nu poate prevala asupra dreptului copilului la hrană şi sănătate”, spune Raeţchi.

    sursa: digi24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ar trebui sa fie obligatoriu ca respectiva femeie sa aibe loc de munca (daca e izolata profesional), respectiv sa se afle in concediu maternal. Daca nu are loc de munca nu e izolata profesional decat de decizia proprie de a nu lucra, indiferent daca are sau nu copil. Asa am putea sa evitam sutele de pirande cu miliarde de puradei care ar profita de aceasta lege si si-ar etala „frumoasele bijuterii” in public (eu n-am vazut piranda cu carte de munca).

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.