Un proiect complex care ar fi adus un lanț hotelier de 5 stele în Aradul Nou se lovește de dificultăți





Pe terenul de lângă benzinăria de la piciorul Podului Traian, în Aradul Nou, se pregătește de trei ani un proiect complex la care s-a angajat să vină și un mare lanț hotelier, de 5 stele, de renume internațional. Din cauza regimului de înălțime redus a zonei însă, dezvoltatorii se confruntă cu dificultăți, iar mâine, în Sala Ferdinand a Primăriei va avea loc o dezbatere între locuitorii nemulțumiți de schimbarea peisajului, municipalitate și firma care dorește modernizarea zonei.
Societatea Elada a cumpărat terenul de 3400 metri pătrați în 2022, atunci când a obținut de la Primăria Arad certificatul de urbanism prin care i se aduceau garanții că i se va permite să construiască o clădire cu „funcțiuni mixte – locuințe colective și servicii comerț, cu regim mare de înălțime”. A realizat astfel, împreună cu lanțul hotelier, un concurs de proiecte, cel câștigător fiind gândit de arhitecții de la Centerpoint din București.
Complexul ar fi găzduit astfel în partea cu etajele superioare lanțul hotelier de 5 stele, la parter și mezanin ar fi avut piscină, sală de sport, restaurant, magazine, coafor ș.a. iar într-o parte din complex ar fi fost și locuințe colective, iar în subsol locuri de parcare. Partea de servicii nu ar fi fost doar pentru clienții hotelului, ci pentru întreaga zonă.
Deși a obținut garanții prealabile de la Primărie pentru înfăptuire, prin obținerea certificatul de urbanism, la momentul în care au dorit înaintarea proiectului, dezvoltatorii imobiliari au fost refuzați tocmai din cauza regimului de înălțime, care în planuri era de 10 etaje plus unul în retragere. S-a ajuns inclusiv în instanță, decizia finală fiind în favoarea proiectului, Primăriei fiindu-i impus să emită avizul de oportunitate.
De la 10, redus deja la 6 etaje
Au urmat atunci mai multe întâlniri, în care Elada a căzut de acord să reducă din regimul de înălțime, cu riscul să compromită înțelegerea cu lanțul hotelier. De la 10+Er, s-a convenit în cele din urmă la 6+Er (s-a renunțat la porțiunea pe care o puteți observa în prima imagine, cu balcoanele late).
„Cei de la primărie au insistat să mai tăiem și am tăiat partea mai înaltă. Dar acum avem o altă problemă, să vedem ce se va cere în dezbaterea publică. Dacă îl mai reducem, nu mai iese nimic deosebit, va ieși un proiect banal dintr-un proiect care putea fi de revistă. Într-o zonă care e și artera principală în oraș, nu e nicio construcție notabilă construită de la Revoluție încoace. Putea fi un bun început pentru dezvoltarea arterei. Acolo avem tramvaie, utilități, acces bun. Acestea nu sunt proiecte pe care să le faci în câmp, plus că am fi făcut și două niveluri subterane de parcare. Și nu deranjăm pe nimeni cu accesul, suntem înconjurați de străzi, dar și la strada principală.
Noi chiar vrem să facem ceva frumos în oraș. Nu am vrut să ne limităm la o dezvoltare imobiliară normală, deși ar fi fost mai simplu pentru noi. Am vrut să facem ceva mai deosebit, dar de aici s-a iscat toată problema. Chiar dacă la momentul acesta e poate nepotrivit în zonă, ar putea fi un început de dezvoltare la toată Calea Timișorii, în ceea ce privește regimul de înălțime și funcțiunile”, ne-a explicat Marian Melinte, unul dintre asociații de la Elada, care se ocupă de proiect.
În dezbaterea publică, unii locuitori vor reducerea suplimentară a regimului de înălțime
Proiectul se află la ora actuală cu PUZ-ul în analiza tehnică, la Primărie, ceea ce înseamnă că încă se mai pot aduce modificări, iar un grup de locuitori din zona Tabacovici intenționează să solicite acest lucru, fiind în continuare nemulțumiți de regimul de înălțime, pe ideea că în jur sunt doar case.
Dezvoltatorii imobiliari sunt însă de părere că o reducere suplimentară a înălțimii va compromite total alura de modernitate care și-o doreau pentru complex, reducându-l la un simplu bloc banal.
În funcție de ce se va dezbate la întrunirea de mâine, proiectul ar urma să primească sau nu avizele necesare. Forma finală va mai fi nevoită să fie supusă apoi și votului într-o ședință de Consiliu Local Municipal, în care consilierii vor putea la rândul lor să aducă anumite amendamente, dacă vor considera că este necesar.
Citește și:
Comentariile portalului
Poluția locală e o instituție dă interlopi aflată direct în subordinea primarului ca care este. Diar dă amenzi, supraveghează tomberoane dă gunoi și mai este folosită ca instituț (...)
Comentariul tau, fara alte explicatii suplimentare, se poate intelege doar in urmatoarea cheie (in esenta): Pentru ca o parte a presei franceze a avut in trecut anumite opinii negative fata (...)
Au o logică ăștia de își iau Pământul plat înapoi de ar face invidios și un gândac de Colorado. Compara mere cu pere, presa e totuna cu (...)