La Ususău, se va dezveli joi bustul istoricului Teodor V. Păcățean

  de Special Arad | 9 February 2022, 10:36 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Arhiepiscopia Aradului informează că în cadrul programului de evenimente dedicate Bicentenarului Teologiei Arădene a fost programată și o zi specială de închinată istoricului Teodor V. Păcățean (1852-1941).

  Astfel, mâine, 10 februarie, la Ususău va avea loc ceremonia de comemorare și dezvelirea bustului lui Teodor Păcățean, prin implicarea autorităților centrale și județene arădene .

  Teodor Păcățian, ziarist și istoric, s-a născut la 28 noiembrie 1852 la Ususău, ca fiu al învățătorului Vasile Păcățian (cel care a urmat cursurile Preparandiei Ortodoxe din Arad), desfășurându-și studiile și cariera de ziarist și istoric în zona Banatului și Transilvaniei. Este autor al monumentalei opere: Cartea de aur sau luptele politico nationale ale romanilor de sub coroana ungară, publicată între anii 1902-1915, pentru care este condamnat la închisoare de autoritățile vremii. Trecerea sa la cele veșnice are loc în data de 13 februarie 1941, fiind înmormântat la Cluj-Napoca.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.