Progrese importante după negocieri: Kremlinul reduce „operațiunea” în două regiuni, iar Ucraina trebuie să refuze aderarea la NATO și înarmarea nucleară
În timpul negocierilor de astăzi la Istanbul, Ucraina a propus adoptarea statutului neutru în cea mai detaliată formulă de până acum pentru o posibilă soluționare a conflictului care ține deja de cinci săptămâni, iar Rusia a promis că va reduce semnificativ „operațiunea militară specială” în regiunile Kiev și Cernigău.
„Pentru a crește încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final de a conveni și semna un acord, s-a luat decizia de a reduce radical, într-o marjă mare, activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernigău”, a declarat reporterilor adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, citat de Reuters.
Decided to drastically reduce military activity in the Kiev and Chernihiv directions – Deputy Minister of Defense of the Russian Federation pic.twitter.com/8LWpolHdg3
— Spriter (@spriter99880) March 29, 2022
Nu s-a spus, în schimb, nimic despre alte zone în care au avut loc lupte grele, inclusiv în jurul lui Mariupol în sud-est, Sumî și Harkov în est și Herson și Nicolaev în sud.
Pe de altă parte, Ucraina susține că 8 state din lume ar putea deveni garanții securității sale în fața oricărui agresor: Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Israel, Franța și Germania.
Briefly. Security guarantees treaty with an enhanced analogue of Article 5 of NATO. Guarantor states (USA, UK, Turkey, France, Germany etc.) legally actively involved in protecting 🇺🇦 from any aggression. Implementation through a referendum & parliaments of the guarantor states.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 29, 2022
„Avem deja acordurile de principiu din partea unora dintre aceste țări”, a explicat liderul politic de la Kiev. Dar până la un acord, mai sunt necesare discuții, iar ele ar putea fi reluate peste două săptămâni.
Printre propunerile Kievului pentru un acord de pace se află garanții de tipul Articolului 5 din Tratatul NATO:
„Conținutul acordului trebuie să fie ferm, la fel cu ceea ce prevede articolul 5 din Tratatul NATO.
Astfel, dacă Ucraina va fi obiectul oricărei agresiuni, oricărei operațiuni de război, în trei zile vom cere consultări de urgență, iar dacă consultările nu vor avea o soluție diplomatică, atunci garanții trebuie să ne acorde echipament de război, pentru a putea închide cerul Ucrainei și a avea o securitate bună. Aceasta este o solicitare cheie pentru noi”, potrivit EuropaFM.
În schimb, Ucraina ar accepta să nu se înarmeze nuclear și să nu intre în NATO:
„Nu vom adăposti baze militare străine, nu vom face parte din organizații militare. Totodată, antrenamentele militare pe teritoriul Ucrainei trebuie aprobate de statele garante, acestea sunt pozițiile noastre. Însă, acordul nu trebuie să prevadă împiedicarea obținerii calității de membru al Uniunii Europene”.
„Dacă reușim să consolidăm aceste prevederi cheie… atunci Ucraina va fi în măsură să-și stabilească statutul actual de stat non-bloc și non-nuclear sub forma neutralității permanente”, a spus negociatorul ucrainean Oleksander Chaly.
În ceea ce privește situația din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, ea ar putea fi subiect de negociere între cele două părți în următorii 15 ani.
Soarta regiunii de sud-est Donbas, pe care Rusia cere ca Ucraina să o cedeze separatiștilor, va fi discutată de liderii ucraineni și ruși, Zelenski și Putin, au adăugat aceștia, potrivit Reuters.
Orice acord de pace ar necesita un referendum în Ucraina.
Delegația rusă a spus că va studia și va prezenta propunerile președintelui Vladimir Putin.
Comentariile portalului
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)
Bine faci, bine găsești! Felicitări Damian!