Programul complet și evenimentele speciale la FARAD4: „De ce nu vrem ca Pinocchio să se înece” și „Ascensiunea lui Zlatan”. Invitați: Magnus Gertten, Corina Șuteu, Mona Nicoară, Mihai Chirilov

  de [email protected] | 21 septembrie 2017, 5:19 PM | Cultură | Film

  0

  Aflat la cea de-a 4-a ediție, fARAD propune o selecție de  documentare valoroase, multe dintre ele în premieră în România și în prezența autorilor, un laborator dedicat tinerilor documentariști, conferințe, dezbateri și, nu în ultimul rând, o ambianță vie, conectivă și inspirată.

  Festivalul se va desfășura anul acesta în perioada 4-8 octombrie, dar de data aceasta nu doar la Cinema Arta. O noutate a ediției actuale sunt proiecțiile de la Cinematograful Grădiște, precum și evenimentele conexe de la KF, Joy’s și Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

  „Excepția Pinocchio”

  corina_suteu vine la aradPrintre evenimentele speciale fARAD 2017 se numără și conferința „Excepția culturală sau de ce nu vrem ca Pinocchio să se înece”, susținută de Corina Șuteu, fost Ministru al Culturii, joi, 5 octombrie, de la ora 16.30, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

   

  Termenul de „excepție culturală” este un concept politic al anilor ‘80, a cărui revenire în aria publică europeană s-a petrecut în anii ‘90 și 2000 cu prilejul reluării  negocierilor Tratatului de liber schimb între Europa și SUA. Cum a luat naștere acest concept, cine „l-a inventat”, ce consecințe benefice are el asupra supraviețuirii diversității culturale, de ce este mereu filmul pe masa negocierilor comerciale între SUA și Europa – sunt câteva dintre întrebările pe care le va adresa conferința.

  „Ce este notorietatea într-o lume în care fiecare poate fi faimos pentru 15 minute”

  Un alt eveniment special va avea loc pe 7 octombrie în KF, la ora 16:00. Într-o conversație liberă, Corina Șuteu, Mona Nicoară, Mihai Chirilov și invitații festivalului vor discuta despre cine, de ce, cum te face să devii celebru, dacă e același lucru să fii de notorietate sau să fii faimos, dacă mai există notorietate în lumea de azi și dacă hiperbola comunicării n-a ucis de fapt însăși noțiunea de celebritate.

  Becoming Zlatan

  schermafbeelding_2016-05-11_om_11_07_36.900x386

  Vineri (6 octombrie, ora 21:00) la Cinema Arta și sâmbătă (7 octombrie, ora 19:00) la Cinema Grădiște, va avea loc proiecția documentarului despre fotbalistul suedez de origine bosniaco-croată, Zlatan Ibrahimović, supranumit „Dumnezeul fotbalului”.

  „Ascenziunea lui Zlatan” a fost prezentat și la festivaluri de renume precum IDFA 2015, DocPoint 2015 și Göteborg 2016. La proiecțiile de la Arad din octombrie va fi prezent și regizorul Magnus Gertten, pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A).

  Regizorul suedez Magnus Gertten (Fiecare chip poartă un nume) revine la fARAD cu un film făcut de data aceasta împreună cu fratele său, Fredrick Gertten. Microbiști pătimași amândoi, au purces că facă un film despre cel mai de succes produs al clubului de fotbal din orașul lor Malmö: Zlatan Ibrahimovic, un tânăr talent nărăvaș care s-a lansat apoi spre Ajax Amsterdam și Juventus. Un bildungsroman despre unul din superstarurile fotbalului internațional, repovestit din perspectiva empatică a unui tânăr speriat, a cărui masculinitate este sub constantă presiune.

  • Citește și: Despre celebritate și riscurile ei, la fARAD 4

  Petrecerea de închidere a acestei ediții a festivalului va avea loc la Cafeneaua Literară Joy’s.

  PROGRAM COMPLET:

  21908118_10155352848218692_191824575_o (1)

  Sursa imagine principală: Daddy Daddy” de Maurizio Cattelan

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.