marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Prognoza meteo pentru zilele următoare: în Crișana nu se anunță zăpadă

  de Special Arad | 5 decembrie 2016, 7:53 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor până pe data de 11 decembrie 2016 şi potrivit datelor, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă, transmite Mediafax. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

  Conform prognozei, în Banat, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 6 grade şi minimele între -4 şi 2 grade. O uşoară încălzire a vremii se va concretiza prin valori termice diurne, în general, peste cele specifice perioadei şi nocturne în jurul celor normale. Ziua vor fi temperaturi medii între 5 şi 7 grade, iar noaptea de -2…-1 grad. Precipitaţii vor fi posibile în cea mai mare parte a timpului, cu probabilitate mai mare de semnalare în intervalul 6-11 decembrie, când, vor fi moderate şi însemnate cantitativ.

  În Crişana, vremea va fi mai rece decât în mod normal în prima decadă a lunii decembrie. În medie, pe parcursul primei săptămâni vor fi maxime între 2 şi 4 grade şi minime între -6 şi 1 grad. Valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Mediile vor fi de 3…4 grade, pentru temperaturile maxime şi -5…-2 grade, pentru cele minime. Precipitaţii vor fi posibile în cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai mare de semnalare în intervalul 5-11 decembrie, când vor fi moderate şi însemnate cantitativ.

  ANM estimează că în Transilvania, regimul termic de prognoză va fi în jurul celui normal la valorile nocturne şi sub acesta la cele diurne. Majoritatea temperaturilor vor fi uşor mai mari decât cele climatologic specifice perioadei, adică maxime cuprinse între 1 şi 3 grade şi minime între -7 şi -4 grade, mediate pe regiune. Precipitaţiile vor fi prezente în cea mai mare parte a timpului, iar probabilitatea de semnalare a acestora, moderate şi însemnate cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 6-11 decembrie.

  Pentru Maramureş, estimarea ANM arată că vremea va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă, pe întreg intervalul de prognoză. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 1…2 grade şi minime de -5 şi -3 grade. Precipitaţii vor fi în cea mai mare parte a timpului, mai consistente în intervalul 4 -11 decembrie. ANM anunţă că în Moldova variaţiile de temperatură nu vor fi semnificative de la o zi la alta şi de la o noapte la alta; majoritatea valorilor diurne se vor situa în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii decembrie, iar cele nocturne vor fi în general mai ridicate. În medie pe regiune, maximele vor fi cuprinse între 2 şi 4 grade, iar minimele vor fi de -3…-4 grade. Vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, în general slabe, exceptând perioada 6-11 decembrie când vor deveni mai consistente.

  În Dobrogea, regimul termic va fi în scădere până la sfârşitul acestei luni, apoi va creşte uşor, însă începând din 5 decembrie, variaţiile de la o zi la alta şi de la o noapte la alta nu vor fi semnificative. Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor. Media, pe regiune, va fi de 5…6 grade la maxime şi de 0…1 grad la minime. Probabilitatea pentru precipitaţii, în general slabe, va fi mai ridicată în perioada 6-11 decembrie, în restul timpului acestea fiind posibile doar trecător. ANM prognozează pentru Muntenia că media regională a temperaturilor maxime va fi de 5…6 grade, iar a celor minime de -3…-2 grade, în general mai mari decât cele ce ar fi normale. Vor fi condiţii de precipitaţii în aproape fiecare zi, dar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai ridicată în intervalul 6-10 decembrie.

  În Oltenia, în cea mai mare parte a timpului, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit. Doar valorile nocturne din perioada 5-11 decembrie vor fi în jurul celor specifice perioadei. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 6 grade, iar temperaturile minime între -3 şi -1 grad. Vor fi posibile precipitaţii în cea mai mare parte a timpului, în general slabe cantitativ. Probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare în intervalul 6-10 decembrie.

  Pentru zona montană, ANM estimează că vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit, în această perioadă. Pe întreg intervalul, valorile termice vor fi negative, atât în cursul nopţilor cât şi în cursul zilelor. Vor fi valori ale temperaturilor maxime de -3…-2 grade, iar cele minime se vor situa în jur de -6 grade. În cea mai mare parte a timpului va ninge, iar ninsorile pot fi mai consistente, cel mai probabil, în perioada 5-11 decembrie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.