Profesorul Titi Ionescu a agățat handbalul în cui! Proaspăt pensionar, fostul coleg și adversar al lui Gațu sau Birtalan își dorește să prindă revitalizarea handbalului arădean

  de Dan Lazăr | 3 octombrie 2020, 8:55 AM | Povești despre oameni | Recomandările editorilor | Sport

  1

  Titi Ionescu (la mijloc), încadrat de Gațu și Birtalan, într-un meci de prima ligă desfășurat în aer liber pe stadionul „Gloria”, de la „Boul Roșu”

  Handbalul e viața lui! Dar… vine o vreme când, indiferent de pasiune sau dorință, trebuie să spui „Stop” lucrului pentru care ai respirat o viață întreagă. În această situație se află, în aceste zile, și profesorul Titi Ionescu, cunoscutul și apreciatul fost handbalist și antrenor, care a devenit proaspăt pensionar, ultimul loc de muncă fiind CSȘ Gloria Arad. Decizia de pensioare a venit vineri, chiar în ziua în care cel care a fost timp de 14 ani jucător în Liga Națională și apoi a devenit antrenor a împlinit 66 de ani, prilej pentru noi de a-i ura „La Mulți Ani” și de a depăna câteva amintiri despre o carieră bogată, care și-a lăsat o amprentă puternică asupra handbalului de pe Mureș.

  „Odată cu intrarea la liceu, în anul 1969, am început handbalul. Şi de atunci până acum nu am făcut altceva. Am grupe de juniori, profesez la clubul sportiv şcolar, unde sunt profesor. Am jucat la juniori la Școala Sportivă de Elevi Botoşani „Mihai Eminescu” şi de acolo după ce am terminat liceul în 1973 am ajuns la Universitatea Suceava. Am jucat patru ani în Divizia B, făcând Facultatea de Educaţie Fizică. În anul 1977 am fost convocat la echipa naţională şi în acelaşi timp am fost solicitat de Arad, să vin la echipa de Divizia A. Am jucat la Arad 14 ani în prima ligă, la Gloria, Constructorul, Strungul. În 1990 am devenit profesor titular la Clubul Sportiv Arad. De atunci am predat la toate nivelurile, atât la fete, cât şi la băieţi. Tot din 1990 până în 2003 am fost antrenorul echipei de handbal Divizia A a Aradului. Am fost în domeniul handbalului 50 de ani, 22 de ani ca jucător şi restul ca antrenor”, își amintește Titi Ionescu.

  „Cei mai frumoşi ani au fost cei de la Gloria unde a fost un colectiv extraordinar, dar și în celelalte locuri a fost bine. Ca antrenor a fost la FZ Tricolor. Am scos de-a lungul timpului 14 profesoare dintre jucătoare. Ce este rău că dintre ele doar trei profesează, fosta internaţională Adriana Inoan, care a fost o jucătoare de excepţie a Aradului și pe care am avut-o jucătoare 12 ani. Ea este antrenoare la LPS, dar are şi un club privat. Mai este profesoara Mariana Cosma, care activează la Școala Gimnazială „Regina Maria” şi Ramona Tecar, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”. Dar pot să spun că la ora actuală în Arad handbalul este aproape mort. A început să moară din anul 2005. Motivul a fost partea finaciară, lucru dureros în Arad, forurile locale nu s-au implicat niciodată în handbal, ceea ce s-a făcut s-a făcut datorită antrenorilor şi a prietenilor şi a celor care le-au mai plăcut handbalul. Nu s-a implicat nici Direcţia Judeţeană Pentru Tinert şi Sport. De asta a şi dispărut. Noi la catedra CSȘ Gloria am fost la un moment dat şapte antrenori, în 1990, când am venit eu, iar apoi, în ultimii ani doar doi, eu și regretatul meu coleg și prieten Ștefan Deacu”, mai mărturisește profesorul născut la Botoșani.

  Primul antrenor i-a fost Gheorghe Băltuţă, apoi avea să lucreze cu titanii handbalului românesc – Gheorghe Goran (campion mondial), Cornel Oţelea (de 4 ori campion mondial), Oprea Vlase (triplu campion mondial), Eugen Trofin ori Cezar Nica. Bineînțeles își amintește cu emoție de desele întâlniri pe semicerc cu marii jucători din generația sa, precum Gațu sau Birtalan, atunci când Aradul însemna ceva în handbalul românesc.

  „Am dorinţa de a apuca zilele când handbalul arădean o să revină unde a fost cândva”, încheie prof. Titi Ionescu, care acum un an și jumătate s-a aflat la cârma echipei Crișul Chișineu-Criș, proaspăt promovată în Liga Florilor.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.