sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dosarul „uitat” al clonării de carduri. Cine sunt cei doi interlopi arădeni ridicați de procurorii antimafia în urma perchezițiilor din vestul țării

  de Ioana Costaș | 21 martie 2023, 2:12 PM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

  1

  Mai multe percheziții domiciliare efectuate în 8 februarie de procurorii DIICOT Oradea în județele Arad și Timiș au trecut aproape neobservate. Spunem aproape deoarece în afară de comunicatul de presă remis de procurorii antimafia în legătură cu descinderile nu s-a mai mediatizat nimic altceva. Ei bine, perchezițiile efectuate de procurorii DIICOT Oradea în județul nostru și în cel vecin au vizat destructurarea unei grupări infracționale organizate specializată în efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

  Cinci persoane au fost reținute în urma perchezițiilor domiciliare, iar două dintre ele sunt din Arad. Conform informațiilor noastre este vorba despre  Adrian Stan zis „Topa” și Târșan Sebastian. Acesta din urmă a fost arestat preventiv în 2021, după ce un echipaj de la Rutieră l-a oprit în trafic, pe raza localității Mândruloc, Târșan -aflat la volanul unui camion în care se aflau aproximativ 600 de baxuri de țigări de contrabandă – fugind de polițiști. A fost depistat ulterior.

  Procurorii antimafia spun că au folosit carduri în magazine gen Altex

  Gruparea din care procurorii DIICOT Oradea spun că făceau parte și cei doi arădeni, ar fi obținut în mod fraudulos datele de pe carduri emise de instituții-bancare din Spania, pe care le-ar înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe dispozitive mobile. Ce făceau mai departe cu cardurile? Ei bine, le-ar fi folosit pentru a cumpăra electronice de la magazine precum Altex, spre exemplu, situate în municipiile Arad, Timișoara, Oradea sau Deva.

  Aproape 500.000 de lei au fost folosiți pentru cumpărarea de produse electronice. Este vorba despre telefoane și laptopuri de ultimă generație. Acestea erau ulterior comercializate, potrivit informațiilor pe care le deținem.

  În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în județul nostru, dar și în județul vecin, procurorii DIICOT Oradea au descoperit 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, 21 de cartele SIM precum, aproape 11 mii de euro, două acte despre care există suspiciunea că ar fi false, dar și câteva zeci de grame de pulbere cristalizată.

  Așa cum am menționat, cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma descinderilor. La expirarea ordonanței de reținere, Adrian Stan zis „Topa” și Sebastian Târșan, împreună cu un al treilea bărbat – Claudiu Călin – au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă. Acesta a admis propunerea de arestare preventivă doar în ceea ce-l privește pe Târșan – pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

  În ceea ce-i privește pe Adrian Stan zis „Topa” – acuzat de complicitate la infracțiunea de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos – și Claudiu Călin – acuzat de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos – instanța a decis respingerea măsurii arestului preventiv și plasarea celor doi sub măsura controlului judiciar.

  Procurorii DIICOT Oradea au contestat cele decise de Tribunalul Bihor, iar în 16 februarie, Curtea de Apel Oradea a decis arestarea preventivă a lui Stan Adrian zis „Topa” și Călin Claudiu pentru 30 de zile. În 8 martie, Tribunalul Bihor a decis să-i scoată pe toți trei din arest – DIICOT Oradea ceruse prelungirea arestului preventiv a celor trei – și să-i plaseze sub măsura controlului judiciar.

  Doar că procurorii antimafie au contestat decizia instanței, iar a doua zi, în 9 martie, Curtea de Apel Oradea a decis prelungirea măsurii arestului preventiv pentru o durată de 23 de zile în ceea ce-i privește pe „Topa” și Călin Claudiu, și 30 de zile pentru Târșan.

  Cum explică procurorii antimafia ce operațiuni făcea gruparea din care făceau parte cei doi arădeni

  Despre activitatea infracțională a membrilor grupării, DIICOT  a precizat următoarele: „În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au obținut în mod fraudulos datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituții financiar-bancare din Spania, pe care le-au înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe dispozitive mobile.

  Aceștia s-au deplasat ulterior la comercianții unor rețele de retail din domeniul electronicelor și electrocasnicelor, de pe raza municipiilor Oradea, Arad, Timișoara și Deva, de unde, utilizând aplicația de plată, au achiziționat, în perioada septembrie-octombrie 2022, diferite bunuri (telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice) în valoare totală de 493.018,49 lei.

  De asemenea, în vederea împiedicării descoperirii activității infracționale, membrii grupului au generat, prin intermediul unei aplicații dedicate plăților online, carduri virtuale emise de furnizori de servicii financiare din Statele Unite ale Americii, carduri care au fost folosite la cumpărarea bunurilor menționate anterior.

  La data de 08.02.2023, au fost puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județelor Arad și Timiș, ocazie cu care au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unități flash, 21 cartele SIM, carduri bancare, sumele de 10.900 euro și 2.500 lei, 2 documente de identitate susceptibil a fi falsificate și 92 grame pulbere cristalizată.

  La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au fost conduse, în vederea audierii 6 persoane. La data de 09.02.2023 a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă a 3 inculpați pentru o perioadă de 30 de zile. Pentru alți 2 inculpați procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”.

  Cine este Topa?

  În anul 2018, Adrian Stan zis „Topa” a fost reținut în Anglia după ce a fost prins de autoritățile de acolo cu 40 de kilograme de cannabis și cocaină în mașină.

  De asemenea, în 2010, „Topa” a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de loviri și alte violențe, ultraj bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, în urma unui scandal provocat în restaurantul Joie de vivre. Pentru aceste infracțiuni „Topa” a primit o pedeapsă cu suspendare.

  Tot în anul 2010, Adrian Stan – cunoscut în trecut ca și Adrian Arba – a mai fost condamnat în dosarul Rohozneanu la 1 an și 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de favorizarea infractorului.

  Citește și:

  Șoferul „cheie” al tirului plin cu țigări de contrabandă a fost arestat!

  Peste 600 de baxuri de țigări de contrabandă, ascunse pe un TIR printre borcane de sticlă. Șoferul a încercat să fugă când l-au legitimat polițiștii

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.