joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primul concurs național de canto organizat de Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” poartă numele lui Nicolae Brânzeu

    de Tomck@t | 7 mai 2015, 1:34 PM | Cultură

    0

    Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” organizează pe data de 8 mai, ora 10 dimineața, concursul aflat la prima ediție și care se adresează tinerilor liceeni dornci de a o sluiji pe Eutherpe*.

    Participanții de anul acesta fac parte din licee vocaționale, și nu numai, din județele: Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj-Napoca, Hunedoara, Timiș.

    Această competiție are doua sectiuni de desfășurare: canto clasic și canto muzică ușoară / jazz.

    Intrarea va fi liberă.

    Concursul poartă numele compozitorului, dirijorului și omului de cultură român, Nicolae Brânzeu (n. 28 decembrie 1907, Pitești – d. 7 august 1983, Arad), de numele căruia se leagă și înființarea Filarmonicii din Arad.

    Brânzeu și-a început educația muzicală în orașul natal, avându-i ca profesori pe Maria Lerescu și Lucia Stănescu. A urmat apoi Conservatorul din București, unde i-a cunoscut pe compozitorii Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora și Dimitrie Cuclin. În anul 1931 a absolvit și Facultatea de Drept din București). Și-a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris, sub îndrumarea compozitorului și muzicologului Vincent d’Indy. Revenit în țară, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar și ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureștean.

    În 1948, înființează Filarmonica din Arad, unde contribuie la profesionalizarea orchestrei și corului, dat fiind că la aceea vreme ele erau formate în cea mai mare parte din oameni fără studii muzicale academice.

    Pentru activitatea sa, Brânzeu a fost distins cu Premiul II George Enescu (1934) și cu Premiul I George Enescu (1942), precum și cu Ordinul Meritul Cultural (1968).

    Nicolae Brânzeu i-a avut ca prieteni apropiați pe scriitorii Emil Cioran, Radu Gyr, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Dan Botta, Mircea Popa și pe muzicienii George Georgescu și Dimitrie Cuclin.

    „Prin muzica dumneavoastră, maestre Nicolae Brânzeu, arta noastră sonoră poate privi, de la egal la egal, pe aceea din tragicul nostru secol XX din vestul european!” — Nae Ionescu

    „Nicolae Brânzeu a îmbinat, cu o puternică forță emoțională, lirismul și dramatismul, într-o muzică de aleasă inspirație și foarte personală.” — Mircea Eliade


    * Euterpe este una dintre cele nouă muze, fiica lui Zeus și Mnemosyne. Numele Euterpe provine din cuvintele grecești εὖ (bun, bine) și τέρπ-εω (a face plăcere) și înseamnă „cea care face multă plăcere”. În perioada clasică, Euterpe era considerată muza poeziei lirice și era portretizată cu un fluier.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.