sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primarul samaritean și amicul cu milioanele – culisele unei afaceri penale

  de Mihai Todoca, Andreea Daniela B. | 27 august 2020, 10:40 AM | Investigaţii | Topic special

  6

  Departe de municipiu, în majoritatea localităților din județ, se întâmplă „nebunii”. Ați înțeles bine, am spus nebunii, nu am spus ilegalități, nu am spus corupție, nu am spus trocuri public-private, nu am spus nimic despre mirosul sută la sută penal al afacerii, deși după ce am documentat și verificat informațiile care apar mai jos, cu plângeri depuse la autorități și răspunsuri ale acestora din urmă, cu fapte clare, mai că ne-ar veni să o spunem pe șleau. Și totuși nu o spunem… De ce? Fiindcă dorim ca fiecare să-și formeze opinia și chiar să comenteze ce și cum se întâmplă în localități din județ, în speță în comuna Săvârșin, satul Căprioara, departe de municipiu, departe de ochii tuturor…

  Așadar și prin urmare

  În extravilanul localității Căprioara a „răsărit” de câțiva ani încoace ceea ce am putea denumi un mic sat de vacanță. Sunt în incintă patru cabane de vacanță, din lemn, cu câte o cameră și o baie, o filigorie și o bucătărie pentru servit masa. Toate acestea aflate lângă o baltă de aproximativ 300 de metri pătrați, tot acest sătuc bineînțeles fiind îngrădit cu un gard de lemn înalt până „la cer”, că deh, curioșii pot să moară repede. Miercuri dimineața, când am vrut să facem fotografii, am reușit cu greu câteva cadre, totul fiind închis și „invizibil”, mai ceva ca o bază militară NATO.

  Problema e că – și acesta e subiectul investigației noastre jurnalistice – construcțiile respective se află pe un teren ce aparține statului, nu există nici un aviz de construcție, nici un certificat de urbanism, în consecință, totul a fost făcut ilegal cu acordul tacit al administrației din Săvârșin. Ni s-a spus că pentru alimentarea bălții a fost deviat cursul unui râu, fără vreun act de reglementare din punct de vedere a protecției mediului, sesizări cu privire la aceste aspecte ilegale au fost făcute de către mai multe persoane, cel care a împrejmuit și construit ilegal pe un teren ilegal a fost amendat (la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții) de Primărie. Și pentru ca treaba să aibă și un pronunțat iz murdar, pentru a calma spiritele, primarul a anunțat nu cu mult timp în urmă că proprietarul satului de vacanță a renunțat la investițiile executate, dar că aceeași Primărie, în loc să demoleze totul așa cum prevede legea, terenul respectiv apărând în CF ca și fără construcții, se dovedește excesiv de samariteană și  a anunțat că va scoate terenul la vânzare. Cui să-l vândă? Serios? Vă mai întrebați?

  Nu în ultimul rând vă spunem că în anul 2017 i s-a cerut Primăriei Săvârșin să intre în legalitate cu problema în cauză, adică să readucă terenul la forma inițială, adică să demoleze construcțiile. Însă, de atunci, totul s-a amânat lună de lună, an cu an, până acum în 2020 când s-a găsit CALEA. Și nu a adevărului, opinăm noi…

  Legea Omerta în Primăria Săvârșin

  Nu am fi aflat de afacere dacă nu am fi fost sesizați că un anumit domn din zonă, Petru Micușor, a depus, printr-un avocat, mai multe sesizări la Primăria Săvârșin, la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Garda de Mediu, la Administrația Națională a Apelor Române și la Prefectura Arad, prin care îl acuză pe Cornel Andrica, acesta este domnul care a investit în sătulețul de vacanță fără să aibă niciun act de proprietate asupra pământului, de împrejmuirea ilegală a unui teren (în extravilanul localității Căprioara), că și-a construit acolo căbănuțe din lemn, o filigorie și că a deviat cursul unui râu în procesul lui de creare a unui iaz (excavat) de pescuit.

  În urmă cu trei ani

  În urma tot a unei sesizări, Primăria Săvârșin a verificat terenul indicat și a descoperit (suntem absolut convinși că a fost o surpriză totală pentru toți – să râdem cu Stan și Bran…) că pe proprietatea ei  s-a construit în mod ilegal, fără a respecta normele privind disciplina în domeniul autorizării lucrărilor de construcție trasate de legea 50/1991, ce s-a construit. Citând din actul de constatare, după verificări, făcute de un consilier al primarului Ioan Vodicean, la fața locului, că totul este ilegal și că construcțiile trebuie desființate (adică demolate) pentru ca terenul să fie adus la starea inițială, am putea spune foarte ușor că Primăria și-a făcut treaba, mai ales că a și aplicat o amendă imensă: 1000 de lei! Sau, la fel de ușor, am putea trage concluzia că primarul și-a trimis oamenii de nădejde doar ca să se acopere, ca instituție, cu niște acte în eventualitatea unui control al unor organe de anchetă. Să fi existat acest control al Primăriei Săvârșin dacă nu existau niște răspunsuri ferme ale unor instituții publice de control din Arad? Nu credem.

  Primarul și-a luat inima-n dinți și ne-a dus în satul de vacanță

  În urma unui control al Gărzi Naționale de Mediu, în anul 2020, se menționează că Cornel Andrica a renunțat la construcții în favoarea Primăriei. Construcții care se află pe terenul Primăriei… Asta ar însemna că nu ar mai avea voie în mod legal să intre pe proprietatea Primăriei, din moment ce locul este și împrejmuit (în CF-ul din 2019 cu numărul 303038, este menționat ca fiind imobil neîmprejmuit, fără nicio construcție). Surpriză însă, însoțiți de primarul Vodicean, care părea stăpân pe sătucul de vacanță cum pare stăpân și pe localitate, l-am găsit pe Cornel Andrica „acasă”, adică pe terenul Primăriei, căreia cică i-a cedat tot ce a construit. Nu putem spun că nu e frumos amenajat, până la urmă oricine și-ar amenaja cu gust „casa”. Teren de sport, cotețe, baltă de pește, căsuțe, o bucătărie închisă cu terasă, filigorie, loc de grătar etc. Din discuțiile ulterioare ne-am dat seama că primarul și cetățeanul nu sunt numai cunoscuți, sunt cu mult mai mult. Ne-a trecut prin cap și o eventuală relație de afaceri, dar nu avem nicio probă palpabilă.

  Deși nu e a lui „DOAR familia Andrica utilizează balta”– răspunsul unei autorități naționale

  Revenind la controale, în august 2020, o comisie formată din reprezentanți ai SGA Arad (Sistemul de Gospodărire a Apelor) s-a deplasat la locul antemenționat și, printre altele, notează că : „Terenul la care se face referire era împrejmuit cu gard de lemn, în interiorul amplasamentului existând mai multe construcții (patru cabane de vacanță, filigorie și o bucătărie construite de către dl. Andrica Cornel)” și Balta este utilizată doar de familia dlui Andrica Cornel în scop recreativ, iar balta nu a rezultat în urma devierii unui curs de apă (Valea Peștiș), aceasta este formată într-o zonă umedă în care stagnează apa provenită din precipitații”.

  Au constatat și alții ceea ce am constatat noi miercuri, că la trei ani după ce Primăria Săvârșin l-a sancționat pe Cornel Andrica pentru construcțiile ilegale, acestea sunt bine mersi încă în picioare, de intrat în legalitate nu a intrat (urmează să explicăm și partea aceea) nimeni, iar „cheile” iazului sunt tot la „purtătorul” prietenului primarului, din moment ce „Balta este utilizată DOAR de familia dlui Andrica”.

  Și la Săvârșin există o „mătușă Tamara”

  Înainte să intrăm în incinta sătucului de vacanță, așa cum poate ați înțeles deja, am fost în vizită la primarul Vodicean, pentru a sta de vorbă cu el, în încercarea noastră de a-i înțelege judecata și faptele ca edil în privința ilegalității situației. Normal că știa despre ce era vorba.

  „El a avut la un moment dat o deviere acolo, într-adevăr (devierea cursului de apă n. red.), însă probabil în urma unui control pe care l-a avut acolo a renunțat. Nu vreau să pledez în favoarea unei părți. Deci în locul respectiv era o groapă de gunoi, unde acum este balta. El a făcut curățenie și acolo el a amenajat… dar este deschis, puteți merge să intrați, să vedeți ce este acolo. El a renunțat la tot ce este acolo, la tot ce a făcut. A renunțat la aducțiunea respectivă, că nu știa la vremea respectivă că nu are voie. Acum a rămas acolo apa că e loc mai jos.”  – ne-a spus Vodicean, noi dându-ne seama pe loc că primarul o cam „dă în lambada”.

  Explicându-ne istoria, ne-a spus ceea ce urma să ne spună și Cornel Andrica. Că acolo a fost o casă veche ce aparținea unui localnic din Căprioara, cu grajd cu grădină etc. pe care mai târziu a cumpărat-o de la acel bătrân, făcând un act de mână, dar care nu avea nici o valoare deoarece nu fusese legalizat la notar (a precizat că nu mai găsește respectivul document… Serios?) și că bătrânul se angajase să facă demersurile pentru a intra cu proprietatea în legalitate. Atât că bătrânul murise între timp și nu a mai apucat să facă aceste lucruri, iar Cornel Andrica a rămas (cică) cu banii dați, menționând că are martori care pot atesta acest lucru. Nu știm… sau știm de ce ne-am gândit imediat la mătușa Tamara și moștenirea lui Adrian Năstase, ce-i drept la scară mai mică!

  O proprietate deschisă pentru toți, dar cu „cheia” la o singură persoană

  Cornel Andrica ne-a explicat că este o victimă a circumstanțelor. A recunoscut că pe casă nu exista nici un titlu de proprietate, atunci când s-a dus să scoată un extras CF pe terenul respectiv, ceea ce demonstrează că acțiunile sale ulterioare, de a construi sătucul de vacanță, sunt ilegale.

  Prin atitudinea sa, în discuțiile cu noi, de față cu primarul, domnul Andrica părea să ne spună cam așa: „Aici am făcut asta, aici am făcut aialaltă, aici am făcut cealaltă ca să avem și noi… știți cum e… Dar nu închidem aici, poate intra cine dorește…”.

  Povești pentru adormit copii… Nicăieri nu există vreun anunț că se poate intra, nicăieri pe internet nu este descrisă locația (poate și pentru că e ilegală), noi nu am putut intra fără să fim însoțiți de primar, mai mult am și fost avertizați de martorii cu care am vorbit înainte că are câini de pază și este „puțin” violent, proprietatea nu se poate vedea din cauza gardului imens. Declarațiile acestui domn, cu firmă de exploatare forestieră în zonă și știut ca fiind printre „înstăriții comunei și prieten al primarului”, au părut a fi ceva de genul „chiar dacă vedeți și constatați cu ochii dumneavoastră, să știți că nu-i așa”.

  Domn Mitică, cumperi terenul? Nu? No bine…

  Fiind conștient că reclamațiile în privința acestui teren vor continua, însă mai mult ca sigur și speriat de dosarul penal deschis pe tema construcțiile ilegale pe un teren al statului al cărui reprezentant și apărător ar trebui să fie chiar el, primarul Ioan Vodicean încearcă să spele putina… pardon, să „rezolve” problema altfel. Cum? Nu o să spunem noi că printr-o nouă ilegalitate, că nu e așa, dar o să spunem că pare că printr-o șmecherie.

  În timp ce în alte locuri din țară au fost demolate hoteluri pentru că au fost construite ilegal, domnul primar a gândit o altă strategie. A cerut chipurile o evaluare a locului respectiv, iar în iulie anul acesta a trecut prin Consiliul Local, unde are majoritate clară, propunerea ca terenul respectiv (pe care în CF, din 2019, apare comuna Săvârșin) să fie vândut prin licitație publică. Cui? Ha!Ha!Ha! De ce râdem? Vă imaginați cumva că primarul o să poată să-i spună lui Andrica, ulterior licitației, că nu a putut să rezolve problema? Noi nu. Și probabil că asta își spun și procurorii în acest moment, având informații clare că subiectul, încadrat într-un dosar penal cu diferite fapte, este bine cercetat la ora asta. Mai ales pentru că, ceea ce pare că domnul Vodicean nu știe, faptele rămân, atitudinea și modalitatea de aplicare a legii, de către Primăria Săvârșin, nefiind prescrise.

  Licitație făcută pentru a încerca legalizarea afacerii

  Astfel, în finalul primei părți (fiindcă mai urmează una, dar nu știm cu siguranță când), nu facem decât să anunțăm, fără bani, pentru cine e interesat că se vinde un teren gol (construcțiile nu apar în CF pentru că ele, conform actelor nu există!) la Căprioara, comuna Săvârșin. Cine vrea să participe este rugat să o facă. Dar vă rugăm insistent să verificați înainte de a vă confirma participarea la licitație dacă evaluarea conține și clădirile și gardul, nu doar terenul – așa cum e normal și așa cum apare în Cartea Funciară. Prețul de plecare al licitației este undeva la 5000 de euro (vezi aici evaluarea terenului exemplificat din hotărârea nr.72, pag 12) pentru jumătate de hectar extravilan situat în satul Căprioara, comuna Săvârșin. Oare de ce este atât de mare, în condițiile în care un teren agricol de 1 hectar se vinde în Curtici cu 8000 de euro? Iar răspunsul e simplu: doar pentru că în preț sunt incluse și construcțiile care există ilegal, dar nu există legal!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. cateva mici neadevaruri: de unde rezulta ca terenul e „proprietatea” primariei( nu in” zona” primariei)?, constructiile mai vechi de 2 ani se amendeaza nu se demoleaza,? ca sa poti reclama trebuie sa fi proprietar . actele incheiate intre persoane sunt valabile si neautentice daca se foloseste : uzucapiunea, posesia faptica,…, cum sa scoti la vanzare ceva pe care nu ai cf,( scandalul este facut tocmai ca sa justifici vanzarea lucrului altuia , probabil un batran la care mostenitorii nu au fost anuntati …, )

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.