vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria va premia luni proprietarii clădirilor reabilitate și continuă sancționarea celor care le lasă de izbeliște

    de Raluca Medeleanu | 9 decembrie 2022, 12:09 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    2

    exemple de reabilitări recente; sursă fotografii: Daniel Boca

    Pentru a transmite apreciere asociațiilor de proprietari care au depus eforturi considerabile pentru a reabilita imobilele istorice din municipiu, Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, organizează luni, 12 decembrie, Gala Clădirilor Istorice la Vechiul Cazinou, unde a invitat toți proprietarii pentru o festivitate de premiere.

    Pe de altă parte, în această perioadă, Primăria, prin Comisia pentru identificarea, evaluarea și stabilirea stării tehnice de fapt a clădirilor, a continuat verificările stării clădirilor și terenurilor din municipiu în vederea sancționării proprietarilor care le lasă de izbeliște. Verificarea are loc în fiecare an, apoi lista imobilelor problematice se supune la vot în Consiliul Local, iar în funcție de gradul de degradare se aplicâ majorări de la 100% și până la 500% impozitului. Noua listă întocmită de comisie conține un număr de încă 35 de clădiri a căror proprietari vor fi nevoiți să plătească impozitul majorat de la 1 ianuarie 2023, ori să înceapă demersurile pentru reabilitare.

    „Deși, inițial au fost vizate un număr de 39 de clădiri neîngrijite în urma somațiilor transmise care prevăd ca în termen de 6 luni de la data somării să se procedeze la efectuarea lucrărilor de întreținere/îngrijire necesare, respectiv menținerea în stare corespunzătoare a clădirii, proprietarii a patru imobile au dat curs somației, alegând să procedeze la renovare ori au obținut autorizația de construire însoțită de dovada începerii lucrărilor și au anunțat la Inspectoratul de Stat în Construcții și la Primăria Municipiului Arad începerea lucrărilor, evitând supraimpozitarea”, a explicat Primăria Arad.

    Hotărâre de Consiliu adoptată încă din 2018, ce prevede această măsură a supraimpozitării, s-a dovedit a fi deocamdată singurul catalizator eficient pentru a-i determina pe proprietarii imobilelor părăginite să treacă la acțiune, iar de atunci, pe tot mai multe clădiri de patrimoniu au început să apară schele. Pe de altă parte, trebuie specificat că legislația impune proprietarilor de clădiri istorice (și mai ales a monumentelor istorice) să respecte cerințe mult mai complicate și costisitoare atunci când doresc renovarea/reabilitarea imobilelor față de cei care dețin clădiri noi. Din această cauză, municipalitatea a fost adesea criticată că nu oferă sprijin financiar celor aflați în astfel de situații. În acest sens, în 2019 s-a adoptat în Consiliul Local o Hotărâre prin care acordarea unui grant de 20% (adică bani care nu trebuie înapoiați) și a unui împrumut de 80%, care va trebui returnat în maxim 10 ani, cu anumite condiții. Cu toate acestea, astfel de ajutoare nu au fost acordate încă. Motivul variază: unii proprietari afirmă că deși au solicitat sprijin, li s-a spus că nu există buget, iar Primăria susține că nu au existat cereri.

    Într-adevăr, la o analiză a bugetului alocat pe 2022, votat la începutul acestui an, observăm că au fost alocate pentru restaurarea monumentelor istorice 2.943.000 lei (din care 363.000 lei reprezentau sume rămase din fonduri europene pentru reabilitarea exterioară a teatrului), astfel că suma este într-adevăr infimă față de costurile la care se ridică o reabilitare.

    Astfel, la ora actuală, metoda supraimpozitării rămâne singura unealtă care a produs rezultate. Totuși, este discutabil dacă imobilele care au fost recent supuse reabilitării au fost într-adevăr făcute ca la carte, sau mai degrabă ne putem referi la o simplă renovare care nu va rezista testul timpului. În acest sens, va fi interesant de aflat care sunt acele imobile care pot fi luate exemplu pozitiv, pe care municipalitatea le consideră demne de premiat în cadrul galei de luni și care au fost criteriile care au stat la baza selecției.

    Vom reveni cu un alt articol, pentru a vă prezenta imobilele premiate.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și slugile vor pune botul și se vor prezenta să primească:
      – împrumuturi pentru reabilitare nu,
      – facilități la întocmirea documentației de autorizare nu,
      – spijin pentru derularea lucrărilor (reduceri sau gratuități la deșeuri, la depozitarea materiilor) nu.
      Vor primi reducerea majorării.
      Vor scăpa de amenințarea primitivă cu majorarea impozitelor.
      Și totuși slugile, umile și plini de speranța acordării unei recunoașteri din partea arendașilor moșiei lui Falcone, se vor prezenta să-și ridice hârtia de la impostorii nemernici și pentru câteva momente penibile vor crede că contează (ei în măreața lor calitate de președinți sau administratori de asociații), nu vor vedea că sunt doar niște slugi folosite într-o campanie infectă locală.
      Și zdrențele astea se vor bate pe umăr mulțumite că i-au silit pe iobagi ca să aibă ei de raportat succesuri de succesuri.
      Și apoi ne mirăm că suntem ținuți afară din Shengen. Păi cu așa slugi nimeni nu vrea să se încurce.
      Aș vrea să văd un strop de demnitate și să citesc despre refuzul celor invitați de a participa la mascarada politică.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.