joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria nu a primit acordul consilierilor să vândă două terenuri, evaluate la peste 1,6 milioane euro, în zona industrială către Zădăreni

    de Raluca Medeleanu | 18 ianuarie 2022, 4:04 PM | Administraţie

    3

    Primăria Arad a dorit să scoată la vânzare, prin licitație deschisă, două terenuri pe care le are în proprietate,  în total de 7,5 hectare, aflate în intravilanul municipiului, în apropiere de Autostrada A1, în zona industrială Zădăreni. Împreună, acestea valorează, conform evaluării, 1.685.400 euro. Terenurile în cauză au fost de asemenea solicitate de un om de afaceri din Timișoara, Adrian Luca, care a dorit să ofere, la schimb, un grup de terenuri pe care le are tot în municipiu, tot la ieșire din Arad. Niciuna dintre aceste „mișcări” nu se va realiza însă, întrucât nu s-a întrunit numărul necesar de voturi din partea consilierilor locali, pentru a putea fi demarată licitația.

    Interesul pentru cele două terenuri menționate (încadrate ca „pășune”), a început în urmă cu mai bine de doi ani, când omul de afaceri amintit a trimis Primăriei o adresă prin care solicita cele două terenuri, unul de 4,2 hectare, respectiv altul de 3,3 hectare, oferind în schimb 19 loturi de teren pe care le deține, adică un total de 6,8 hectare (pentru care exista și PUZ-ul făcut). Cu această idee în gând, Primăria a solicitat și plătit o evaluare pentru a stabili valoarea celor două terenuri pe care le deține. În urma evaluării realizată de PF Lungu Daniel Cătălin, s-a stabilit inițial că terenul de 4,2 hectare avea o valoare totală de 758.124 euro (3.691.003 lei), iar cel de 3,3 hectare avea o valoare de 537.216 euro (2.615.490 lei). Ulterior, s-a cerut o verificare a evaluării, efectuată de VALUE MANAGEMENT CONSULT S.R.L, și a reieșit că valoarea de piață a terenului de 4,2 hectare era de 928.000 lei, întrucât de la 18 euro per metru pătrat s-a recalculat la 22,04 euro per metru pătrat, iar pentru terenul de 3,3 hectare a reieșit valoarea de piață de 662.000 euro, întrucât de la 16 euro per metru pătrat, s-a recalculat la 19,72 euro per metru pătrat (potrivit Raportului de verificare nr. 1.1.1 din 28.05.2021). După stabilirea acestor sume, noul evaluator a ajustat sumele din nou, cu o creștere de 6%, printr-o adresă din ianuarie 2022, prin care prețul total al celor două terenuri a crescut de la 1.590.000 la 1.685.400 euro, acesta fiind prețul final de referință pentru terenurile în cauză.

    terenuri scoase la licitatie zona industriala zadareni primaria arad 1

    Comisia Locală Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a emis în data de 12 ianuarie 2022 către Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad o adresă prin care înștiința municipalitatea asupra cererii de punere în posesie solicitată de „persoane”(la plural) a căror nume nu au fost menționate în document, cererea având la bază legea fondului funciar. Asta după ce cetățeanul anonimizat în documente (despre care știm că este Adrian Luca) a trimis propunerea de schimb de terenuri (cele două terenuri ale Municipiului Arad versus cele 19 loturi deținute de el).

    Din ceea ce cunoaștem, de teama unei complicații la un eventual control al Curții de Conturi, Primăria a ales să nu facă direct un schimb de terenuri, ci să meargă pe varianta licitației deschise, licitație care nu neapărat urmează să fie câștigată de cel care a dorit schimbul (care, se pare, nici nu ar dori să cumpere, ci doar să schimbe), ci de oricare alt doritor.

    Totuși, primarul Călin Bibarț a afirmat în ședința de Consiliu Local din 18 ianuarie că pentru cele două terenuri ar exista interes nu doar din partea omului de afaceri care a făcut oferta (nici de această dată nu a menționat numele acestuia), ci și din partea firmelor din zonă care au acces la parcelele respective. Astfel că astăzi a fost supus la vot proiectul de hotărâre ce prevede demararea unei licitații publice deschise, cu ofertă în plic închis și sigilat.

    „Având în vedere propunerea de schimb de terenuri a unei persoane fizice, precum şi art.363 alin.(1) şi alin.(2) din OUG nr.57/2019 prin care se stabilesc reguli speciale privind procedura de vânzare a bunurilor din domeniul privat al unităţilor administrativ- teritoriale, ţinând cont de facilitarea dezvoltării durabilea Zonei Industriale Arad Sud, consider oportun aprobarea unui proiect de hotărâre privind demararea procedurii de vânzare prin licitație publică deschisă”, se arată în raportul de aprobare semnat de primarul Călin Bibarț.

    Nu toți consilierii locali au fost însă convinși că vinderea terenurilor din proprietatea Municipiului Arad către un privat ar fi o soluție oportună. Unii și-au exprimat îngrijorarea că Primăria s-a debarasat nechibzuit de anumite terenuri din proprietate, fără să aibă câștiguri importante (ca exemplu a fost dat schimbul prin care Consiliul Județean a primit un teren de la Aeroport) și că vânzarea terenurilor din patrimoniul Municipiului ar fi mai degrabă un act la care s-ar recurge doar când se consideră că bugetul este extrem de sărăcit.

    Fiind un proiect de patrimoniu, numărul necesar de voturi pentru a trece era de două treimi din consilierii prezenți, cerință care nu s-a îndeplinit, din cauza votării împotrivă a grupării USR PLUS și a abținerii de la vot a celor de la PMP.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.