miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Prima casă de pe Lună, în stilul tradiţional scandinav. Cum arată şi cât va costa proiectul suedez

    de Special Arad | 17 iunie 2014, 6:52 PM | Știință

    0

    Prima casă amplasată pe suprafaţa Lunii, realizată de artistul suedez Mikael Genberg, va costa 15 milioane de dolari americani şi va fi gata anul viitor, în luna octombrie.

    Potrivit Mediafax, artistul suedez Mikael Genberg, în vârstă de 50 de ani, cunoscut pentru operele sale ieşite din comun, a demarat proiectul Moonhouse în anul 2003.  Planul său, de a amplasa o casă pe suprafaţa Lunii, necesită 15 milioane de dolari americani, sumă pe care speră să o obţină din donaţii. Structura, realizată pe un schelet din carbon, va fi acoperită cu un material gonflabil. Astfel, odată amplasată pe Lună, casa va putea fi ridicată de la distanţă, de pe Pământ, prin acţionarea unor pompe care vor umfla materialul exterior.

    moohouse-hepta

    Casa, care va avea o suprafaţă de şase metri pătraţi şi o înălţime de 2.5 metri, va fi realizată în stilul tradiţional scandinav. Totuşi, structura nu va fi locuibilă, fiind doar un proiect artistic pus la cale de Genberg. Artistul vrea ca opera lui să simbolizeze transformarea spaţiului într-o destinaţie accesibilă pentru toată lumea. Construcţia va fi amplasată pe suprafaţa Lunii cu ajutorul companiei americane Astrobotic, în octombrie 2015.

    moohouse-hepta2

    Demarat în anul 2003, proiectul a fost încetinit de criza economică, deşi Suedia nu a fost puternic afectată de recesiune. Momentan însă, Moonhouse este gata în proporţie de 75%, în special datorită implicării inginerilor spaţiali suedezi, care au lucrat gratuit. Finanţat iniţial din fonduri private, proiectul poate fi acum susţinut de donatori din toată lumea, care pot să plătească pentru „o parte dintre metrii” călătoriei. Fiecare dolar donat duce proiectul cu 25 de metri mai aproape de Lună, pentru 50 de dolari, 1250 de metri, numele donatorului va fi afişat în interiorul casei, iar pentru 100 de dolari, doritorii pot să trimită un mesaj în cosmos. „Moonhouse intersectează cultura cu tehnologia, arta cu ştiinţa, istoria cu viitorul, dar, mai ales, omenirea cu spaţiul”, se arată pe proiectului site-ul proiectului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.