sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Prim-ministrul Israelului s-a întâlnit astăzi cu Vladimir Putin la Moscova

  de - | 5 martie 2022, 8:49 PM | Internaţional

  0

  (foto: European Jewish Press)

  Premierul Israelului Naftali Bennett s-a întâlnit astăzi cu Vladimir Putin la Moscova, ca să discute despre criza din Ucraina, dar și despre programul nuclear al Iranului, scrie Reuters și The Jerusalem Post.

  Naftali Bennett a vorbit miercuri la telefon cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, apoi peste câteva ore a vorbit cu Putin, ridicând speculații că liderul israelian – „despre care se spune că este în relații bune cu ambele țări”, scrie ziarul israelian – servește ca un fel de mediator între Kiev și Moscova.

  Călătoria a fost coordonată în prealabil cu SUA, Franța și Germania, scrie The Jerusalem Post.

  Premierul Bennett a vorbit de două ori cu Putin și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina. Zelenski i-a cerut lui Bennett să încerce să medieze între părți. Astăzi, întâlnirea premierului Bennett cu Putin a durat trei ore.

  Israelul a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia prin intermediul ministrului de externe Yair Lapid și printr-un vot în Adunarea Generală a ONU, dar Bennett a fost reticent să spună ceva despre Rusia. În declarațiile sale recente, el și-a exprimat însă sprijinul pentru poporul ucrainean și a făcut apel la negocieri.

  În plus, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut noi cereri în negocierile unui acord nuclear cu Iranul de la Viena în weekend, cerând garanții scrise că sancțiunile legate de războiul din Ucraina nu o vor opri din comerțul cu Teheranul.

  Această cerere a venit în timp ce părțile au spus că o revenire la acordul nuclear din 2015 mai era la câteva zile. Ierusalimul a fost foarte critic față de înțelegere, spunând că nu restrânge programul nuclear al Iranului în mod suficient și nici pentru o perioadă suficientă de timp, scrie The Jerusalem Post.

  Rusia este una dintre cele șapte părți – alături de China, Franța, Regatul Unit, SUA, UE și Germania – care negociază cu Iranul la Viena asupra programului său nuclear, scrie The Times of Israel.

  Iranul a declarat astăzi, de altfel, că a convenit asupra unei foi de parcurs cu organul de pază nuclear al ONU pentru a rezolva toate întrebările nesoluționate cu privire la programul nuclear al țării până la sfârșitul lunii iunie, o mișcare văzută ca un ultim impuls pentru a reînvia acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile globale, scrie Reuters.

  Ministrul Construcțiilor și Locuințelor din Israel Ze’ev Elkin, cel care a servit ca traducător la întâlnirea lui Bennett cu Putin, l-a tradus pe Președintele Rusiei pentru prim-miniștri în întâlniri oficiale de peste un deceniu. Ministrul născut în orașul ucrainean Harkov are un frate în Ucraina și, potrivit informațiilor, i s-a oferit un post în cabinet de către președintele ucrainean Vladimir Zelenski după ce a fost ales în 2019.

  Surse: The Jerusalem PostReuters, The Times of Israel

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.