Prim-ministrul Israelului s-a întâlnit astăzi cu Vladimir Putin la Moscova

  de - | 5 March 2022, 8:49 PM | Internaţional

  0

  (foto: European Jewish Press)

  Premierul Israelului Naftali Bennett s-a întâlnit astăzi cu Vladimir Putin la Moscova, ca să discute despre criza din Ucraina, dar și despre programul nuclear al Iranului, scrie Reuters și The Jerusalem Post.

  Naftali Bennett a vorbit miercuri la telefon cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, apoi peste câteva ore a vorbit cu Putin, ridicând speculații că liderul israelian – „despre care se spune că este în relații bune cu ambele țări”, scrie ziarul israelian – servește ca un fel de mediator între Kiev și Moscova.

  Călătoria a fost coordonată în prealabil cu SUA, Franța și Germania, scrie The Jerusalem Post.

  Premierul Bennett a vorbit de două ori cu Putin și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina. Zelenski i-a cerut lui Bennett să încerce să medieze între părți. Astăzi, întâlnirea premierului Bennett cu Putin a durat trei ore.

  Israelul a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia prin intermediul ministrului de externe Yair Lapid și printr-un vot în Adunarea Generală a ONU, dar Bennett a fost reticent să spună ceva despre Rusia. În declarațiile sale recente, el și-a exprimat însă sprijinul pentru poporul ucrainean și a făcut apel la negocieri.

  În plus, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut noi cereri în negocierile unui acord nuclear cu Iranul de la Viena în weekend, cerând garanții scrise că sancțiunile legate de războiul din Ucraina nu o vor opri din comerțul cu Teheranul.

  Această cerere a venit în timp ce părțile au spus că o revenire la acordul nuclear din 2015 mai era la câteva zile. Ierusalimul a fost foarte critic față de înțelegere, spunând că nu restrânge programul nuclear al Iranului în mod suficient și nici pentru o perioadă suficientă de timp, scrie The Jerusalem Post.

  Rusia este una dintre cele șapte părți – alături de China, Franța, Regatul Unit, SUA, UE și Germania – care negociază cu Iranul la Viena asupra programului său nuclear, scrie The Times of Israel.

  Iranul a declarat astăzi, de altfel, că a convenit asupra unei foi de parcurs cu organul de pază nuclear al ONU pentru a rezolva toate întrebările nesoluționate cu privire la programul nuclear al țării până la sfârșitul lunii iunie, o mișcare văzută ca un ultim impuls pentru a reînvia acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile globale, scrie Reuters.

  Ministrul Construcțiilor și Locuințelor din Israel Ze’ev Elkin, cel care a servit ca traducător la întâlnirea lui Bennett cu Putin, l-a tradus pe Președintele Rusiei pentru prim-miniștri în întâlniri oficiale de peste un deceniu. Ministrul născut în orașul ucrainean Harkov are un frate în Ucraina și, potrivit informațiilor, i s-a oferit un post în cabinet de către președintele ucrainean Vladimir Zelenski după ce a fost ales în 2019.

  Surse: The Jerusalem PostReuters, The Times of Israel

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.