vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Prețul gunoiului din Arad, crescut din pix – o „afacere” care poate arunca în aer licitația pentru salubrizarea județului

  de Alin Olteanu | 1 martie 2018, 9:28 AM | Investigaţii | Topic special

  16

  Gunoiul sau „gunoaiele” - asta-i o altă întrebare la care nu avem răspuns deocamdată(foto: www.tion.ro)

  Ziceam săptămâna trecută ceva: că ar fi început contractarea cu noua firmă care va ridica gunoiul de prin aprile. Între timp începem  să ne convingem că toţi cei care trăim facem gunoi.  Oameni de rând, firme, angajaţi ai instituţiilor, până chiar și firma de gunoi, toți facem… gunoi şi trebuie să plătim aşa zice legea 211/2011 şi alte normative. Şi da!, e corect să plăteşti un lucru pentru care cineva cumpără pubele, angajează oameni, cumpără maşini… etc .etc. Şi da!, cine face gunoi trebuie să şi plătească! Mai rămân câteva necunoscute la care însă nu avem răspuns şi la care credem că vom primi un răspuns pentru a ne convinge (deși nu prea credem…) cineva și pe noi că nu plătim un serviciu de salubrizare la tarife umflate!

  La întrebarea cât plătim nici nu e obligatoriu să ne chinuim să întrebăm pe cineva! Plătim atât cât generăm!  Şi anume noi ca firmă care suntem proprietarii unei pubele sau o închiriem de la noua firmă de salubrizare (iar aici vorbim de nişte tarife de închiriere … care nu au fost ofertate la licitaţie, ci s-au pus în contractul cadru fără a fi aprobate cel puţin deocamdată de către primăriile membre A.D.I. Deșeuri), vedem ce volum are pubela sau containerul, o înmulţim cu numărul de ridicări dintr-o lună şi uite aşa aflăm simplu. Astfel ne ţinem şi noi evidenţa la volumul de deşeuri pe care ni-l va factura firma de salubrizare pentru o lună de zile. Cam aşa înțelegem noi cei care nu suntem meseriaşi pe „problemă” că ne-am putea calcula volumul de gunoi care ni se facturează pe lună.

  Acum… nefiind specialişti,

  admitem şi corecţii din partea specialiştilor (A.D.I  sau R.E.T.I. M) şi promitem să ne informăm cititorii dacă specialiştii au un alt sistem de calcul în ceea ce priveşte volumul de gunoi pe care ni-l va factura şi nouă şi celorlalte firme.  Şi uite aşa dispare inclusiv suspiciunea rezonabilă că se impune o cantitate de  minim 1,5 metri cubi/lună pe fiecare firmă sau instituţie în condiţiile în care unii s-au plâns deja pe  bună dreptate că nu generează atâta gunoi (şi aici vorbim de P.F.A, cabinete de avocatură, .I.I. uri ş.a.m.d. – care au atribuit un cod fiscal şi e clar că pentru firma de salubrizare sunt considerați agenţi economici şi contractați ca atare).

  Dacă în legătură cu volumul de gunoi plătit ne-am cam autolămurit, să ne „aplecăm”acum asupra tarifului plătit. Ne-am uitat şi noi pe contractul dintre A.D.I. şi RETIM… şi aici, sincer, în loc să ne lămurim mai mult ne-am încurcat, aste pentru că v-am spus că nu suntem specialiştii specialiștilor pe „problemă”. Am găsit acolo un plan de tarife pe cinci ani (atâta cât are contractul de concesiune). La populaţie e clar ca lumina zilei. E un tarif  în lei pe persoană  care diferă pe zonă. La oraşe tariful pe fiecare persoană pleacă 7,01 bani în anul I şi creşte până la 7,21 în anul V fără T.V.A, o creştere de 20 de bani despre care spunem că e de bun simţ în condiţiile în care inflaţia sigur va creşte. La sat e şi mai frumos: merge liniar, 2,62 lei pe toată perioada de 5 ani a contractului, chiar dacă va fi inflaţie, un lucru lăudabil şi pe care puţine firme şi-l pot permite în codiţiile în care inflaţia va creşte sigur – un lucru lăudabil şi de bun simţ care merită aprecierea noastră şi care ne face să exclamăm: frate, mai rar așa ceva!

  Însă când vine vorba de firme există şi aici un singur tarif, în lei pe tonă – de data asta în tone (conform contractului între ADI și RETIM) care e unic pentru toate firmele şi instituţiile publice. Un lucru, din nou, de super bun simţ! Începe de la 250,56 lei/tonă în anul I şi de data asta pe bune am fost daţi pe spate- scade în fiecare an la  233,42 lei/tonă în anul V, tarifele necuprinzând TVA.

  preturi RETIM

  De aici ne-am încurcat….

  şi chiar vrem să ne lămurim. Dacă tariful la gunoi e unic în tone pentru toate firmele şi instituţiile cum îl transformăm în metri cubi?

  Pentru a face transformarea sigur avem nevoie de o densitate a gunoiului sau cum spun specialiştii o „greutate specifică” a unui metru cub de gunoi. În contract nu am găsit decât că un metru cub de gunoi ar avea cam 350 de kilograme. Adică 0,35 tone. Am făcut şi noi transformarea cu ce am găsit în contract (dacă am greşit admitem şi rugăm pe cei care se pricep să ne dea transformarea corectă pentru o bună şi onestă informare).

  greutatea specifică contract ADI Retim

  Cu transformarea asta – repetăm: cu ce am găsit în contract ca şi densitate (vezi în imaginea de mai sus!)- ne-a dat că într-o tonă de gunoi la o greutate de 0,35 tone/metru cub am avea 2,857 metri cubi de gunoi (deşeuri). Am continuat să calculăm să vedem cât ne-ar costa un metru cub de deşeuri reziduale de exemplu şi, cu „marfa” clientului (greutatea specifică amintită în contract şi tariful pe tonă tot din contract, pentru primul an al contractului), ne-a dat cam aşa: 250,56 lei/tonă –în primul an împărţit la 2,857 metri cubi pe tonă (cum rezultă din calculele anterioare) ne dă exact 87,70 lei fără TVA pentru un metru cub de deşeuri reziduale.

  De aici încep problemele noastre de înțelegere a „subiectului” sau, am putea spune, „afacerii”! Deși în contractul semnat de ADI Deșeuri și RETIM, prețul este trecut în tone, în specimenul de contract cadru dintre prestator (RETIM şi beneficiarii serviciului) ajuns şi la noi de pe site-ul firmei de salubrizare am găsit tarife exprimate în metri cubi: Hârtie şi carton 25,06 lei/metru cub, Sticlă 150,34 lei/metru cub, Plastic şi metal 15,01 lei/metru cub şi Rezidual (atenţie!) 112,75 lei/metru cub, bineînţeles toate fără TVA.

  preturi persoane juridice

  De unde este diferenţa în plus

  la categoria de  gunoi „rezidual” de la 87, 70 lei (ați văzut mai sus calculul nostru) la 112,75 lei, care rezultă în urma transformărilor cu o „greutate specifică de 0,35 tone pe metru cub”- folosită atât în Caietul de sarcini aferent contractului de delegare de gestiune, cât şi în contractul semnat între A.D.I. Deşeuri şi noua firmă? Și am pus întrebarea deoarece în această situaţie, la categoria „rezidual”, ar însemna un tarif cu 22,21%  mai mare decât ar trebui să fie, folosind greutatea specifică de 0,35 tone deşeuri pe metru cub. Sau ,mai exact, fiecare producător de gunoi (agent economic sau instituţie) ar trebui să plătească mai mult cu 25,05 lei fără TVA pentru fiecare metru cub de gunoi rezidual produs!

  Prețul, din informațiile obținute de noi, a fost modificat „din tone în metri cubi”, ca urmare a unei adrese a RETIM-ului către ADI Deșeuri, prin care societatea din Timișoara a cerut acest lucru. Deși știm că orice act trebuie acceptat de către toți partenerii din proiect, adică consiliile locale ale primăriilor din județul Arad, iar asta nu s-a întâmplat, ADI Deșeuri a acceptat cererea RETIM și a modificat prețul, spunem noi că l-a majorat!, prin transformarea din tone în metri cubi la categoria rezidual, modificând – tot noi susținem – „densitatea gunoiului rezidual” de la 0,35 (t/mc) cât este prevăzut în contract, la 0,45 t/mc.

  Aşteptăm de vreo trei zile niște explciații oficiale (inclusiv „nota de fundamentare” pentru care RETIM a cerut modificarea de mai sus și a primit acceptul ADI Deșeuri – îl puteți vedea mai jos) şi nişte calcule concrete pentru a ne convinge că nu e ceea ce credem noi şi de a ne antepronuţa. Spunem clar că bănuim că cineva se riscă şi forţează un tarif care nu are fundamentare nici în documentaţia de atribuire şi nici în proaspătul Contract de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare din Zona I.

  Revenim fie cu justificarea dumnealor, fie cu alte amănunte. Totuși, mai facem o singură precizare: cu prețul stabilit pentru ridicarea gunoaielor, în urma licitației, Retim Timișoara iese în pierdere. Iar dacă s-a modificat prețul, atunci nu cumva a fost încălcat caietul de sarcini pentru licitația în urma căreia s-a semnat Contractul de Delegare prin Concesiune a Serviciului public de Salubrizare?

  preturi adresa RETIM

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ideea cu licitatiile este sa se asigure concurenta, adica sa se asigure accesul pe o piata a tuturor celor interesati, pe criterii competitive – se urmareste descurajarea atribuirii resurselor publice cu preferinta.
   In Arad este invers. Licitatiile se fac pentru a crea monopoluri, pentru desfiinta concurenta, competitivitatea, competenta, pentru a se elimina presiunea pe care o piata libera o face in mod natural, pe calitate si pe reducerea pretului – in totala contradictie cu sensul pe care ideea de procedura de achizitie il presupune.
   Daca cititi legislatia specifica constatati ca se face referire in mod clar la ideea de concurenta si de competitie. Din aceasta perspectiva constituirea monopolului de catre administratia Aradului ridica semne de intrebare.
   Intrebarea cheiei este: in baza a ce si cine va sanctiona pentru nesemnarea contractului de salubritate in ideea ca contractul implica acordul de vointa al partilor si asta inseamna ca se recunoaste posibilitatea si dreptul ca una dinntre parti sa nu isi dea acordul? In caz contrar se ajunge la situatia: esti liber sa semnezi un contract atata timp cat il semnezi sau per a contrario, esti obligat sa semnezi un contract chiar daca nu esti de acord. Seamana cu ”gaina are picioarele egale, mai ales stangul”, ”crocodilul este mai verde decat lungimea”, ”noi vrem egalitate dar nu pentru catei – adica principiile de drept se pot invoca numai in cazul in care nu contravin intereselor celor mai smecheri”.

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Din câte înţeleg eu din acest articol, Retim-ul a modificat tariful care prevedea o sumă pentru o anumită greutate, propunând o altă sumă pe volum. E cu totul altceva. Pe principiul „mulţi vede, puţini pricepe”. Avantaj Retim.
   Din „asdresa” ADI Deşeuri mai rezultă că Retim-ul nu trebuie decât să ceară, că ADI nu are nimic împotrivă. Sau …?
   Ale cui interese le reprezintă oare ADI?

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Frumos și civilizat ar fi să ai toate cele 3 pubele și să le folosești asa cum trebuie. Dacă vreți o țară ca afară. Problema se pune din partea autorităților și a societății de salubrizare privind tarifele, raportarea acestora la cantitatea de gunoi colectata la cantitatea de deșeuri reciclabile colectata etc. Pentru că spre exemplu dacă eu produc 75% reciclabile din care se pot face ceva bani nu sunt de acord să plătesc la fel pentru tot. Chiar cred că pentru reciclabile primăria ar trebui să suporte colectarea și sa folosească banii obținuți în același scop. Zic și eu

    +9 voturi
    +1
    -1
   • Tara ca afara de afara ofera cetateanului infrastructura asistenta medicala…etc…la noi trebuie sa semnezi un contract chiar daca nu iti convine(asa ceva doar in korea de nord)si primesti in schimb gropi in drumuri noroi pe strazi in loc de asfalt…da e clar pana la tara ca afara mai e mult de lucru….tra intr o democratie originala cum a scapat porumbelul iohanis!!!

    +7 voturi
    +1
    -1
     • Vezi asta e problema si mentalitatea te dai european numai la ce iti convine tie!!!nu pti sa ceri civilizatie unde se traieste salbatic….ceri sa fie curat dar nu sunt cosuri de gunoi vrei sa nu fie poluare dar nu ai drumuri e ca si cand te scarpini cu mana stanga la urechea dreapta mai sunt si cei care compara romania cu suedia germania si noi suntem in spatele ungariei!!!!

      +1 voturi
      +1
      -1
    • Pai daca pe peturi as primi bani, pe sticla as primi bani, pa hartie si cartoane as primi iarasi bani, pe fier (este singurul deseu pentru care exista o piata), eu ma intreb ce ar mai selecta astia selectiv?
     Cei care stau la casa pot sa-si faca din deseurile biodegradabile compost.
     Cred ca in loc sa le servim celor de la ADI si RETIM deseuri selectate de noi, la preturi de colectare abuzive si pentru care ei primesc bani (sau ar trebui) atunci problema devine interesanta si perspectiva lui Alex la fel.
     .. ca sa nu mai spun ca daca ar exista o piata de valorificare a deseurilor, nu am mai vedea milioane de peturi pe Mures, in parcuri, pa strai, pe campuri etc.
     Dar noi avem RETIM si obligatia sa le dam bani printr-un contract care nu ne avantajeaza pe noi ci doar pe ei si pe care suntem obligati, liberi dar obligati, sa-l semnam cu bucurie.

     +7 voturi
     +1
     -1
     • Cine te impiedica sa nu colectezi selectiv gunoiul si sa il valorifici? Exista o adevarata comunitate din curentul „Zero Waste”, Incercand sa valorifici gunoiul reciclabil vei constata ca te costa mai mult combustibilul si timpul.

      Nu esti obligat sa semnezi cu RETIM, dar Romania si-a luat angajamente fata de UE ca o sa inceapa sa recicleze mai mult. Romania risca niste amenzi din cauza ca exista inca firme de salubritate care nu ofera posibilitatea selectarii gunoiului si pentru ca exista cetateni care nu sunt interesati de faptul ca o sa ne inecam in plastic.

      Parerea mea este ca daca RETIM o sa ofere servicii de aruncare a gunoiului selectiv, atunci MERITA SA FACI CONTRACT CU EI. Eu vreau sa am certitudinea ca sticla/hartia+cartonul/plasticul/cutiile metalice si aluminiu or sa fie reciclate.

      Momentan locuiest la Timisoara si m-am obisnuit sa arunc selectiv gunoiul. Ambalajele aruncate la reciclabil trebuie sa fie curatate, altfel nu sunt recomandate reciclarii.

      Mie chiar imi pasa ce las in urma. Cand cumpar ceva ma gandesc care este impactul asupra mediului cand o sa ii vina vremea sa arunc. Nu folosesc paie si vesela/tacamuri/pahare de unica folosinta. Prefer sa cumpar apa de la tonomat decat sa cumpar apa din magazin si sa generez peturi (care vorba intre noi fir, sunt expuse la soare si in felul acesta molecule de plastic ajung in apa, iar rezultatul este devastator mai ales pentru copii)

      Mi-ar placea sa citesc pe Special Arad si chestii despre ecologie.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu te impiedica nimeni sa il selectez si sa-l valorific. Intrebarea este de ce sunt obligat sa platesc salubritatea daca eu il valorific si nu am gunoi, firma nu colecteaza, nu transporta si nu depoziteaza?
       Dincolo de parerea unora, contractele astea de salubritate semnate intre Robu (PNL) si Falca (PDL si acuma PNL), cu implicarea ADI (director Adrian Tolea de la PDL, mai nou PNL) ni se vor baga pe gat cu sila, in autentic stil de tortionari inganfati si primitivi.
       Vezi, daca tot sunt obligat sa platesc, atunci ca la restaurant, astept sa fiu servit, ceea ce implica nexam selectare fiindca altfel ma simt ca fata care a fost si ….. si neplatita.

       +6 voturi
       +1
       -1
  3. D-na Alina, afirmați ca RETIM-ul reciclează in Timisoara! Ma faceți sa zâmbesc ! Va dau exemplu zona blocurilor Uranus. Nu cred ca doriți sa aveți priveliștea gunoaielor amestecate împrăștiate peste tot din cauza frecventei reduse de ridicare . Iar masina RETIM vine si ia totul in amestec . Asta numiți dumneavoastră reciclare . Degeaba sortat noi daca firma își bate joc de munca noastră . Probabil asa o sa fie si in Arad😢

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Cine plătește depozitarea deșeurilor ? Ca in contract nu apare. Daca RETIM plătește sortarea, compostarea din tariful pe care îl încasează , cu depozitarea ce se întâmpla? Si care este motivul pentru care Contractul se încheie pe o perioada nedeterminata ( Asa scrie in contract ) deși licitația este pe o perioada sa 5 ani?

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.