vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Presa străină, referindu-se la mitingul PSD, subliniază că lideri ai partidului sunt implicați în cazuri de corupție, dar protestează împotriva „abuzurilor”

  de Special Arad | 10 iunie 2018, 11:29 AM | Politikos | Recomandările editorilor

  0

  Partidul Social Democrat din România, aflat la putere, şi mii de susţinători s-au adunat în faţa sediului Guvernului de la Bucureşti, sâmbătă, pentru a protesta faţă de presupuse abuzuri ale procurorilor anticorupţie, scrie Reuters. Agenţiile de presă amintesc că România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, conform news.ro.

  Potrivit Reuters, manifestaţia a fost percepută ca un răspuns la precedentele proteste de stradă antiguvernamentale, care au condamnat adoptarea unor legi ce afectează lupta împotriva corupţiei. Opinia publică a forţat anul trecut Guvernul să retragă actele normative criticate.

  România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, iar Bruxelles supraveghează sistemul de justiţie, aminteşte agenţia.

  Lupta împotriva corupţiei a dominat spaţiul politic încă de la aderarea României în 2007.

  Procurorii anticorupţie au investigat o mulţime de parlamentari, miniştri şi primari în ultimii ani, aceştia fiind acuzaţi de conflict de interese, abuz în serviciu, fraudă şi pentru contracte acordate nelegal în schimbul mitei.

  Şi AFP anunţă că „zeci de mii de susţinători ai guvernului de stânga al României au ieşit în stradă în Bucureşti, o demonstraţie fără precedent împotriva abuzurilor din justiţie, în contextul în care câţiva lideri ai săi sunt implicaţi în cazuri de corupţie”.

  Agenţia franceză menţionează şi detalii legate de organizarea de către PSD a mitingului, citând presa din România. AFP adaugă că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este o figură controversată, care nu a putut să devină prim-ministru din cauza unei condamnări, şi că România se numără printre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

  Şi AP scrie despre mitingul de sâmbătă. „Peste 100.000 de susţinători ai guvernului s-au strâns în Capitală îmbrăcaţi în alb, pentru a protesta faţă de presupusele abuzuri comise de procurorii anticorupţie. Partidul Social Democrat consideră că procurorii au prea multă putere şi susţine că au făcut ilegal interceptări şi au luat în vizor oficiali pe nedrept”. Criticii spun că mitingul a avut ca scop intimidarea judecătorilor şi a preşedintelui Klaus Iohannis, care susţine lupta anticorupţie, adaugă AP.

  Mai mulţi participanţi la miting au declarat pentru AP că ei cred că telefoanele le sunt ascultate, aşa cum se întâmpla în perioada comunismului.

  Deutsche Welle notează că PSD a organizat „un miting masiv pentru a contracara manifestaţiile antiguvernamentale care au avut loc după ce social democraţii au încercat să decriminalizeze infracţiunile de corupţie”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.