joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Prefectura continuă activitățile de constatare și evaluare a pagubelor produse de inundații

  de Special Arad | 7 iunie 2019, 11:54 AM | Administraţie

  0

  Comunicat. Subprefectul Județului Arad, Vasilică Damian, s-a deplasat astăzi din nou pe Valea Mureșului, unde mai multe localități au fost afectate de inundațiile generate de ploile torențiale care au căzut în ultimele zile. În comuna Bata, Subprefectul Vasilică Damian împreună cu primarul comunei au supervizat activitățile de constatare și evaluare a pagubelor atât în ceea ce privește bunurile familiilor ori persoanelor singure, cât și în privința obiectivelor publice de infrastructură afectate (drumuri, podețe etc). De la Bata, subprefectul Damian s-a deplasat în satul Lalașinț, comuna Bârzava, precum și în comuna Vărădia de Mureș.

  Comisiile mixte continuă și astăzi activitățile de constatare și evaluare a pagubelor, precum și înregistrarea persoanelor ale căror bunuri au fost afectate de inundații. Amintim că familiile sau persoanele singure afectate de inundații vor primi un ajutor de urgență direct din partea Guvernului României, în baza Hotărârii de Guvern cu numărul 365 din 3 iunie 2019.  Vor fi despăgubite familiile sau persoanele afectate de ploile abundente și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite. Ajutoarele de urgență vor fi acordate pentru acele persoane ale căror locuințe ori bunuri de folosință îndelungată au fost distruse ori deteriorate semnificativ, după cum urmează:

  •  câte 3.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;

  •  câte 2.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50-90%;

  •  câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% inclusiv.

  Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și justiției sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Borderourile vor fi vizate de primarii localităților afectate și de către Prefectul Județului Arad.

  În privința pagubelor provocate bunurilor publice (drumuri, alte elemente de infrastructură, clădiri publice – dacă există), în urma rapoartelor operative primite din partea comitetelor locale pentru situații de urgență, comisiile formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Arad, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Administrațiilor Bazinale de Apă Mureș, respectiv Crișul Alb întocmesc procese verbale care vor sta la baza unui proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare efectuării reparațiilor asupra obiectivelor afectate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.