ExclusivPrefectura Arad – scenă de luptă pentru dezvoltatorii Via Carmina și Europa, subiectul fiind „etern” deja: căile de acces în cele două cartiere din Vladimirescu (Foto/Video)

  de Mihai Todoca | 12 septembrie 2018, 2:15 PM | Știri Arad | Topic special

  3

  Așa cum s-a decis în urmă cu o lună, astăzi a avut loc ședința în care, la Prefectura Arad, reprezentanții celor două cartiere din Vladimirescu, Via Carmina și Europa, aveau obligația, cel puțin morală, să prezinte o soluție pentru realizarea căilor de acces către cele două cartiere, căi care au fost închise datorită pericolului în care erau puși participanții la trafic, mai ales locuitorii din zonă.

  Reiterăm, erau obligați cel puțin moral să se prezinte în fața prefectului cu o soluție pe care au găsit-o și cu care să fie de comun acord, pentru ca ulterior aceasta să fie pusă în practică. N-a fost deloc așa, pentru că ceea ce a fost prezentat în fața prefectei și a noastră (n-am uitat și am participat și noi) n-a fost decât o bătălie… sau, mai bine zis, „învârteală” amețitoare de-a dreptul în jurul subiectului.

  Administratorii Via Carmina au prezentat o soluție prin care ar urma să se realizeze accesul, ei alegând modelul unei intersecții în T, iar dezvoltatorul de la „Europa”, Roman,  a venit cu… tema de casă nefăcută. De fapt, nu nefăcută, ci cam prefăcută… Adică a propus ca „Via Carmina” să cumpere de la el terenul necesar pentru ca aceștia să realizeze căile de acces cu privire la care s-au angajat (primind în schimb autorizațiile nescesare) de la începutul construirii cartierelor rezidențiale, adică accesul pe drumul național.

  Timp de o oră, nu s-a discutat nimic concret, cei de la DRDP Timișoara atenționându-l pe domnul Răzvan în repetate rânduri de existența unor avize mai vechi pe care acesta le invoca ca fiind unul din motivele pentru care s-ar întârzia foarte mult lucrările.

  „Aveți acele avize, încă din 2007”. Este vorba de anumite avize despre care vorbea și primarul din Vladimirescu, Ioan Crișan, că s-au eliberat cu condiția ca accesul către cartiere să fie realizat ulterior, lucru care nu s-a mai întâmplat.

  Prefectul Horgea a avut mai multe intervenții în care a subliniat faptul că, așa cum a fost încheiat și procesul verbal al ședinței din 7 august, se aștepta ca la această întâlnire să îi fie prezentate soluțiile găsite de comun acord. Din nefericire nu a fost așa, ea fiind nevoită să intervină pentru a aplana spiritele încinse din sala de ședințe a Prefecturii Arad, deoarece dezvoltatorii au ajuns să discute în contradictoriu de nenumărate ori.

  „Noi facem așa, dar numai așa, însă nu putem fără tine, iar tu vrei numai bani”

  Cam așa putem spune că s-au dus negocierile între reprezentanții cartierelor „Via Carmina” și „Europa”, ultimii, prin Roman, invocând faptul că soluția găsită de Via Carmina nu este viabilă. Noi am putea să adăugăm aici că poziția domnului Roman este cel puțin ciudată, dar dacă ne gândim la faptul că singura soluție găsită de acesta sunt (doar) banii în buzunarul său… atunci nu mai e așa ciudată,.  Și așa a și continuat discuția: unul „Hăis”, altul „Cea”. Însă, și trebuie să o spunem, n-am simțit vreodată că Roman i-ar fi avut în minte pe cetățenii care au cumpărat case și terenuri în cartierul pe care încă îl are „grijă”.

  Până la urmă s-au săturat șeful DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic și Poliția din Vladimirescu, și prefectul Florentina Horgea și Ioan Crișan, primarul din Vladimirescu, să îi mai asculte.

  „Îmi pare rău să o spun, dar dacă nu dați cu pumnul în masă, aceștia doi nu se vor înțelege”, a spus primarul din Vladimirescu către prefect, în timp ce reprezentantul Via Carmina îl intreba pe Roman: „Tu ai studiat măcar una din soluții?”. Întrebare la care ultimul nu a putut răspunde decât că: „Ceea ce voi vreți să faceți nu e viabil”. „Măcar noi vrem să facem ceva, dumneata nu ai venit cu studiul de fezabilitate, dar ne întrebi cât costă ceea ce vrem noi să facem. Având în vedere că noi plătim tot, nu considerăm că trebuie să știți costurile noastre, care vă asigurăm că sunt destul de mari.” – a venit răspunsul imediat.

  Problema cea mai mare este că de suferit, tot locuitorii celor două cartiere au de suferit.

  Astfel după o oră de discuții  s-a găsit, doamne ajută!, soluția la problemele locuitorilor celor două cartiere rezidențiale: Amânarea! Se vor întâlni din nou în 25 septembrie, tot la ora 11, tot în aceeași formulă, tot la Prefectura Arad, dar sperăm că nu (tot) degeaba. Deși…

  Suntem curioși să aflăm dacă vreunul dintre cei doi dezvoltatori, mai ales cel din Europa, au fost întrebați pentru ce soluție optează. Și spunem asta pentru că nu credem că domnului Roman i-au spus oamenii să nu fie de acord cu nimic propus, să nu propună nimic și doar să ceară „mălaiul”…

  Mai jos, comunicatul emis de Prefectură:

  „La inițiativa Prefectului Județului Arad, doamna Florentina Horgea, în Sala Rotondă a Instituției Prefectului a avut loc o nouă întâlnire de lucru pentru reglementarea accesului auto în cartierele Europa și Via Carmina. Întâlnirea a avut loc astăzi, 12 septembrie 2018, după ce, în data de 07.08.2018, cei doi dezvoltatori s-au angajat să prezinte un studiu de fezabilitate conținând două soluții tehnice unanim acceptate, pentru soluționarea cât mai urgentă a accesului din/ în direcția DN 7 spre/ dinspre cele două cartiere și, în egală măsură, pentru adoptarea unor variante optime care să le confere siguranță atât participanților la trafic, cât și locuitorilor din cele două zone rezidențiale.

  Până la această dată cei doi dezvoltatori nu au prezentat nicio soluție, deși au avut mai multe întâlniri comune cu reprezentanții Primăriei Vladimirescu, fără însă să ajungă la o concluzie reciproc acceptată de ambii. Drept urmare, s-a stabilit termenul de 25 septembrie pentru o nouă întâlnire între părțile implicate, dată până la care dezvoltatorii vor prezenta fie o soluție comună, fie una separată, pentru deblocarea situației existente în teren.

  Încă din data de 7 august 2018, reprezentanții Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Arad și ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara au stabilit restricțiile de circulație necesare pentru un trafic în condiții de siguranță pe porțiunea de drum aferentă celor două cartiere rezidențiale, respectiv limitarea vitezei la 50 de kilometri pe oră și obligativitatea virajului la dreapta la ieșirea pe DN 7. După finalizarea lucrărilor de reparații pe DN7, va fi realizat și marcajul corespunzător.

  În urma ședinței s-a stabilit ca Inspectoratului de Poliție Județean Arad să i se solicite, printr-o adresă, prezența constantă în zonă a unor echipaje de poliție rutieră, pentru dirijarea traficului în special în orele de vârf.

   

  La fel ca la întâlnirea din luna august, astăzi au fost prezenți, pe lângă reprezentanții dezvoltatorilor celor două cartiere, și primarul comunei Vladimirescu, dl Ioan Crișan, respectiv directorul general regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara,  dl Cristian Ispravnic.

   

  „Așa cum am promis, problema accesului în cartierele rezidențiale Via Carmina și Europa ne preocupă în mod deosebit, drept care vom face tot ce depinde de noi pentru deblocarea situației cu care se confruntă locuitorii din zonă. Implicându-ne în mod constant, sunt sigură că lucrurile se vor rezolva, până la urmă, dezvoltatorii trebuind să înțeleagă că o astfel de situație nu poate să treneze la nesfârșit.” – Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad.”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Roman (cartierul europa) a vandut terenuri sub promisiunea ca face ulterior drumurile si trotuarele ( in contracte isi ia acest angajament, pe cheltuila sa), dar drumurile sunt de pamant, mai ca la sate. Fara becuri pe strazi, gunoaie… mergeti la proprietari so va arata acte. Tocmai se face asociatie sa il dea in judecata

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Roman, un penibil, el nu e în stare să asfaltate strazile Roma și Madrid care sunt pline de valuri si gropi, cartierul nu are gaz si el vorbeste de intersectii si sensuri giratorii.
   Imotrust, alți minunați, au conceput niște străzi zici că sunt poteci, nu reusesc sa predea străzile în domeniu public.
   Nici Roman nici Imotrust nu cunosc scăderea și împărțirea, nu mai adunarea și înmulțirea, prost este cine are încredere în ei.

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.