vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Prefectura Arad anunță că persoanele afectate de fenomenele meteorologice vor fi despăgubite de Guvernul României

  de Special Arad | 5 iunie 2019, 3:35 PM | Administraţie

  0

  Comunicat. Subprefectul Județului Arad, Vasilică Damian, precum și echipele mixte constituite prin Ordin al Prefectului, formate din angajați ai Instituției Prefectului – Județul Arad, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Administrațiilor Bazinale de Apă Mureș, respectiv Crișul Alb, se află în teren pentru constatarea și evaluarea pagubelor provocate de revărsarea unor cursuri de apă în mai multe localități din județul nostru:  Bârzava, Vărădia de Mureș, Tauț, Bârsa, Gurahonț, Hălmăgel. Subprefectul Vasilică Damian s-a aflat astăzi de dimineață în Bârzava și Vărădia de Mureș, Bârzava fiind localitatea cea mai afectată de inundații, urmând să se deplaseze în localitățile afectate de pe Valea Crișului Alb, dar și la Nădlac. În fiecare locație va asista la procesul de constatare și evaluare a pagubelor împreună cu membrii comisiei și cu primarii localităților.

  În privința pagubelor provocate obiectivelor publice (drumuri, alte elemente de infrastructură, clădiri publice – dacă există) se urmează procedura comunicată în comunicatul de presă emis în data de 3.06.2019, și anume: în urma rapoartelor operative primite din partea comitetelor locale pentru situații de urgență, comisiile întocmesc procese verbale care vor sta la baza unui proiect de hotărâre de guvern ce va fi trimis spre aprobare la Guvern.

  Familiile sau persoanele singure afectate de inundații vor primi un ajutor de urgență direct din partea Guvernului României, în baza Hotărârii de Guvern cu numărul 365 din 3 iunie 2019.  Vor fi despăgubite familiile sau persoanele afectate de ploile abundente și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite. Ajutoarele de urgență vor fi acordate pentru acele persoane ale căror locuințe ori bunuri de folosință îndelungată au fost distruse ori deteriorate semnificativ, după cum urmează:

  – câte 3.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;

  – câte 2.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50-90%;

  – câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% inclusiv.

  Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și justiției sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Borderourile vor fi vizate de primarii localităților afectate și de către Prefectul Județului Arad.

  Procedura de întocmire a borderourilor cerute prin HG 365/2019 a început în localitățile afectate. Toate comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de inundații își vor continua activitatea atât timp cât va fi nevoie, pentru acoperirea tuturor situațiilor existente.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.