marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Povestea unui fenomen. Aradul are locul lui, chiar două locuri. Este pentru toți, dar câștigă și aici cei mai buni (Foto)

  de Lucian Dănilă | 12 iunie 2018, 3:20 PM | Recomandările editorilor | Sport

  0

  Am luat contact cu minifotbalul la începutul acestui deceniu, la arena cunoscutului antrenor Ionuț Popa, cel care a dus acest sport în Arad în forma unui campionat județean. Uite așa am mi-am îndeplinit un vis alături de oameni pe care atunci nu-i cunoșteam, iar acum suntem prieteni parcă de o viață: Edi Hărănguș, frații Marius și Claudiu Bota, Marius Urs, Marian Bozgan, Ovidiu Tudoran, lusitanul Nelson Cunha și alții.

  Care a fost visul? Cel de a juca pentru FC Barcelona. Așa se numea echipa pentru care evoluam și cum numele impunea am și câștigat prima ediție a campionatului de minifotbal din Arad. Ne-am dus la Deva pentru turneul zonal de calificare la faza națională, dar ne-a bătut o echipă din Alba, Lin & Ema.

  A fost pionieratul minifotbalului în Arad, era o perioadă în care, ca și ziarist, primeam anumite texte pe e-mail de la un tip care se numește Răzvan Burleanu. Sub numele său scria că este președintele Federației Române de Minifotbal. Nu aveam nici măcar să bănui ce va urma. Răzvan Burleanu a ajuns de atunci la al doilea mandat de președinte al Federației Române de Fotbal după ce a fost și președinte al Federației Europene de Minifotbal, iar minifotbalul s-a dezvoltat tot mai mult la Arad, la Arena Ionuț Popa au venit echipe tot mai bune, dar tot Barcelona avea să câștige și al doilea campionat. Barcelona s-a dus din nou la Deva unde a pierdut la limită în fața celor de la Mediaș.

  barcelona

  Foto: Barcelona, prima campioană a Aradului la minifotbal.

  În 2011 a apărut o nouă echipă. Se numea Old School, iar din rândurile ei făceau parte două nume care aveau să își pună amprenta pe tot ceea ce avea să urmeze în minifotbalul din Arad: Cristian Lăzău și Cristian Barna. Old School chiar avea să câștige campionatul în 2012, fiind apoi prima echipă din Arad care a reușit și calificarea la turneul final al campionatului național de minifotbal. După doi ani la Arena Ionuț Popa, avea să se producă schisma: Lăzău și Barna au decis să organizeze o ligă separată, afiliată și aceasta la Federație, Liga Desavoia. De atunci, cele două campionate merg în paralel și fiecare competiție își trimite campioana și vicecampioana an de an la turneul zonal.

  IMG 1883

  Foto: Ionuț Popa, cel care a adus minifotbalul la Arad la începutul acestui deceniu

  Echipele s-au întârit tot mai mult, fotbaliști consacrați au ajuns să evolueze la Liga Desavoia și aproape an de an campioana acestui campionat se califica la turneul final, fie că vorbim despre Mavros, Nedav sau FC Premier, fie că spunem despre AC Luciano, echipă care nu a fost niciodată campioană.

  Desavoia a pus cu adevărat Aradul pe harta minifotbalului în urmă cu doi ani, atunci când la baza desavoia s-a organizat în condiții ireproșabile Campionatul Național de Minifotbal. Tocmai în acel an nicio echipă din Arad nu s-a calificat în primele 16 echipe din țară. A câștigat Juventus Sibiu după o finală încheiată la loviturile de departajare cu cei de la vatra Dornei. La Vatra Dornei jucau majoritatea jucătorilor din lotul național care era, la acea vreme, de cinci ori consecutiv campion al Europei.

  IMG 2113

  Foto: Auto VIP Șimleul Silvaniei, campioana de la turneul zonal de Nord-Vest care s-a disputat la Arad

  În acest an, Baza Desavoia a organizat turneul zonal de Nord-Vest, turneu care anul trecut s-a disputat la Oradea și a fost câștigat de arădenii de la FC Nedav după o finală cu AEK Oradea. AC Luciano a obținut și ea biletele pentru turneul final de la Bacău. Cristian Lăzău și Cristian Barna, împreună cu proprietarul Flavius Măduța, dar și cu președintele Federației, Ioan Onicaș și „locotenenții” săi, au reușit să se ocupe perfect de acest eveniment. Competiția a fost câștigată de Auto VIP Șimleul Silvaniei după 2-0 în finală cu cei de la Dia Guard Divino Zalău. Ca o precizare, în campionatul din Sălaj, Dia Guard a câștigat de patru ori în ultimul an contra celor de la Auto VIP! Finalele sunt altfel…

  IMG 1537 2

  Foto: FC Premier s-a calificat la turneul final ocupând locul 3 la turneul zonal

  Aradul și-a asigurat din nou două locuri în elită. FC Premier a reușit să ocupe locul 3 la turneul de la Arad, marea victorie fiind cea din „sferturi” în care a trecut după lovituri de departajare de AEK Oradea. Premier a egalat prin Avrămuțiu la ultima fază din meci, iar portarul Miță Aniculăesei a parat penalty-ul decisiv. Pentru FC Premier au jucat nume consacrate în fotbalul mare ca Norbert Varga, Alin Gligor, Flavius Pavel, Michel Vlad, Remus Avrămuțiu sau Cristi Irimia.  AC Luciano s-a calificat de pe locul 5, câștigând barajul cu cei de la MG Alba, scor 3-1. MG Alba a eliminat, tot la penalty, pe AEK Oradea! La Luciano a strălucit fotbalistul Lipovei, Cristian Poiană, de asemenea, Sergiu Popa, iar Sebastian Huțan a primit titlul de cel mai bun portar al competiției.

  IMG 1865

  Foto: AC Luciano a ocupat locul 5 la turneul zonal obținând ultimele bilete pentru turneul final

  Minifotbalul a devenit un fenomen, un sport de masă care atrage tot mai mulți adepți. Mai multe fabrici și-au făcut echipe în campionatele locale din toată țara, la Liga Desavoia sunt trei ligi, 1,2 și 3, la Arena Ionuț Popa joacă zeci de fotbaliști amatori, campioana fiind tocmai din Timiș, din Sânnicolau Mare, iar vicecampioana de la Șimand. În weekend, la Baza Desavoia, a fost un flux de aproximativ 800 de oameni pe zi, doritori să vadă meciurile, prieteni sau apropiați cu cei care joacă, sau reprezentanții celor 19 de echipe care s-au întrecut pe gazonul sintetic. A lipsit Turda, care nu s-a mai prezentat se pare din cauza unui accident.

  Adrian Dregan de la Auto VIP a primit titlul de cel mai bun jucător al turneului. Gruparea din Sălaj condusă de Ioan Chiş va evolua în Liga Campionilor, deoarece regulamentul arată faptul că toate câştigătoarele fazelor regionale se califică direct la competiţia din Slovenia!

  Urmează în perioada 6-8 iunie turneul final de la Alba Iulia.

  VEZI CU CLICK AICI TOATE REZULTATELE TURNEULUI ZONAL DE LA ARAD

  IMG 2119

  Foto: Lucian Hrincu și Flavius Măduța, doi patroni mulțumiți de calificarea echipelor pe care le conduc

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.