Revoltătoarea poveste a micuților dansatori arădeni X Style! S-au calificat în finala mondială de la San Diego și nu au bani să ajungă acolo!

  de Raluca Medeleanu | 21 mai 2015, 8:15 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Știri Arad. Cine își poate imagina ce e în sufletul unui părinte care trebuie să-i spună copilului său: „Îmi pare rău, mami! Știu că ai muncit atât de mult pentru asta, știu că ești mândru că ai luat locul 1 pe țară și că vrei din toată ființa ta să participi la faza mondială, în America, dar mama nu are bani…”.

  Opt familii arădene așteaptă, stând pe ghimpi, să apară un sprijin de undeva ca să nu se vadă nevoiți să le spulbere toate visele copiilor lor, dansatori profesioniști ai echipei arădene  X Style Kids, care au reușit performanța de a obține locul 1 pe țară, la concursul de street dance „Hip hop International”, un concurs care este privit ca fiind cel mai important din lume.  Câștigând acest premiu, micuții s-au calificat astfel în finală, unde urmează să se întreacă cu încă 50 de țări de pe glob, la San Diego, California, pentru titlul de campioni mondiali, la categoria lor de vârstă.

  Hip Hop International a fost înființat în 2002, în Los Angeles și reprezintă rampa de lansare a numeroase vedete în domeniu, dintre care echipa de dans a lui Randy Jackson de la MTV America. Concursul este recunoscut în peste 100 de țări și este difuzat în fiecare an de MTV și alte posturi TV internaționale. În România, concursul de anul acesta s-a organizat la Oradea, în martie, unde echipa X Style Kids a luat trofeul.

  Un singur obstacol le stă micuților arădeni în cale pentru a dansa în finală: veșnica problemă, banii. Dar cum poți explica unor copii de 8-10 anișori că, deși au ieșit învingători, șansele de a-și urma visul sunt foarte mici, destinul lor stând ca un fir subțire de ață, agățat de bunătatea unor oameni străini care vor scoate sau nu bani din buzunar, dacă li se vor „înmuia” destul inimile? Cum pot înțelege ei, oricât de mult ar încerca, că asociația care îi antrenează, fiind un ONG, nu poate primi sprijin financiar din partea autorităților locale, neavând un proiect redactat dinainte?! Și chiar dacă ar fi avut unul, acesta nu ar fi avut prioritate, pentru că se desfășoară în afara țării?! Cum pot ei înțelege că legislația nu e de partea lor?!

  Vă adresez o întrebare: nu v-ați săturat până peste cap ca România să fie percepută ca țara cerșetorilor și a hoților?! Dar iată, atunci când avem ocazia să ne punem țara într-o lumină bună, ne înecăm în hârtii!

  Nu ați dori ca lumea întreagă să audă și de Arad (România), nu doar de altele care, prin nu știu ce minune, ne-o iau mereu în față?? Nu ar fi asta o oportunitate excelentă de a ne promova cultural orașul? Cum putem să aspirăm la titlul de capitală culturală europeană și, în același timp, să întoarcem spatele celor care excelează în talentul lor?

  Este strigător la cer ca lipsa banilor să oprească niște copii să își urmeze visul, după ce au lucrat ore întregi, în fiecare zi, pentru a fi cei mai buni! Soții Cosma, de la Doma Art Style, sunt antrenorii copiilor și fac tot posibilul să găsească o soluție. Ne-au spus că au primit câteva sponsorizări, însă tot nu au suma suficientă pentru a acoperi toate costurile pentru cei 8 copii (drumul, cazarea și vizele se ridică la 20.000 de euro).

  Finala de la San Diego este între 3-1o august, dar pe cât se apropie momentul, biletele de avion devin tot mai scumpe, interviul pentru viză este în 15 iunie, iar în cazul în care nu vor reuși să participe la concurs, banii învestiți până acum se vor pierde.

  Suntem revoltați că majoritatea tinerilor își doresc să părăsească țara după ce își termină studiile și vor să se stabilească afară. Tineri absolvenți de facultate preferă să aibă grijă de bătrâni sau să fie ospătari în alte țări, decât să lucreze aici. Adesea spunem în glumă că situația din România este ca bancul cu „ultimul care pleacă, stinge becul!”. Dar când se ivește o ocazie în care putem schimba puțin ceva, câți sunt cei care sar în ajutor? Cel mai simplu este să dai din umeri și să zici că nu e treaba ta. Cel mai ușor e să te plângi că țara e groaznică. Dar un sprijin cât de mic, e atât de greu de dat? Și cel mai mic gest poate pune în mișcare rotițele schimbării. Și dacă nu pe copii să-i ajuți, care reprezintă viitorul, ce pretenții mai poți avea?

  „Unii zic că doar dansează…dar e muncă multă! La nivelul ăsta, micuții ăștia nu mai au timp liber. În perioada de competiții, ei repetă 3 ore zilnic, chiar și sâmbăta și duminica! Își sacrifică copilăria, nu mai au timp deloc să se joace… Pentru ei, e doar școală și dans.”, ne-a spus Maura Cosma, antrenoarea lor.

  Închipuiți-vă câte speranțe își pun acești copii, dacă unul dintre părinți și-a surprins fetița stând pe calculator și căutând pe Google „firme care dau sponsorizări”…

  Măcar de ar fi și răsplătită toată munca lor… Chiar trebuie să se oprească răsplata la granița României, doar pentru că nu sunt bani? Chiar nu există atâția arădeni dispuși să ajute, încât să se acopere suma necesară?

  Cîmpian Patrick Fabian, Gal Melissza, Şomlea Matia Ştefan, Păcurar Sabrina Luana, Petran Maya Alexandra, Petruţiu Tudor Sebastian, Zilahy Tasy Jessica, Vacaru Madalina Georgiana îi roagă pe toți cei care pot să contribuie, măcar cu un bănuț, să-i ajute să se apropie de visul lor de a deveni campioni mondiali!

  flyer 2015

   

  Trailerul finalei concursului de la San Diego

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Incercati va rog totusi un proiect cu finantare UE, e pacat, sunteti super talentati, eu fac parte din trupa de mamici de la Oradea, si va stiu si va apreciez foarte mult. Incercati, mai e timp, cineva cu influenta s-ar putea implica, meritati sa fiti acolo!!! SUcces si Doamne ajuta!!!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.