Portalul STS de unde pot fi generate certificatele digitale, operațional. Ce date trebuie introduse





Portalul web de pe care pot fi generate certificatele digitale UE privind COVID este operaţional de astăzi, iar experţii Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) care l-au conceput au prezentat care sunt paşii pentru obţinerea certificatului. STS a mai comunicat că timpul de generare a documentului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 au la dispoziţie, începând de astăzi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în mai puţin de 10 paşi poate fi obţinut certificatul.
Cum se face autentificarea
Primul pas este autentificarea, care se face pe baza unei adrese de e-mail. Dacă e-mailul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei. Aici trebuie acţionat butonul verde „Certificat nou“.
În pasul următor se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP“, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit.
Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate“ şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul“, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate“, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
Ce date trebuie introduse
Apoi, în funcţie de categorie, se completează diferite date cerute de portal. Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea. Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv. În fine, pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ. Într-un ultim pas, se apasă butonul „Salvează“, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID. Ulterior, în secţiunea „Listă certificate“ se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Dacă sunt probleme, sunaţi la call center
La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări. „Este un lucru foarte simplu, cum facem şi cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc. Sau pe hârtie“, explica, recent, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. Pentru sprijin în emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.
Citeste mai multe pe: adevărul
Comentariile portalului
Proteste pentru ce?
Gică Ultras s-a văzut deja președinte după primul tur. Beția succesului i-a fost fatală , Șeful de Galerie a arătat între cele două tururi ca un candidat (...)
Nu e deloc inexplicabil. Mai citiți.