sâmbãtã, 2 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Polonia a primit primele cinci lansatoare de rachete HIMARS. Le va amplasa în apropiere de exclava rusească Kaliningrad

  de - | 15 mai 2023, 9:41 PM | Internaţional

  0

  (foto: Visegrád 24 / Twitter)

  Polonia a primit primele cinci lansatoare de rachete HIMARS de fabricație americană și le va amplasa în nord-estul țării, în apropiere de exclava rusească Kaliningrad. Va mai recepționa alte 15 până la finalul anului, potrivit Biziday, care citează Associated Press.

  Lansatoarele contribuie astfel la modernizarea capacităților de apărare poloneze, în special în contextul războiului din Ucraina, stat cu care se învecinează în est. Polonia a plasat comanda pentru 18 sisteme în 2019, pentru suma de 380 de milioane de euro. Înțelegerea cuprinde muniție, echipamente aferente, logistică și instruire.

  Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, spune că Varșovia urmărește să cumpere un total de 500 de lansatoare HIMARS.

  În plus, o unitate de instruire HIMARS urmează să fie inaugurată pe teritoriul Poloniei, în orașul Torun, pentru întreținere, reparații și antrenamente, inclusiv pentru militarii din alte state membre NATO.

  Produs de compania aerospațială americană Lockheed Martin, sistemul de rachete HIMARS, de artilerie de mare mobilitate, este un lansator multiplu de rachete cu o rază de acțiune de până la aproximativ 300 de kilometri.

  Polonia cumpără echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv avioane de luptă, în principal din SUA și Coreea de Sud, pentru a-și moderniza forțele armate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.