Polonia a oprit livrările de gaze rusești către Ucraina

  de Special Arad | 10 septembrie 2014, 5:45 PM | Internaţional

  0

  Directorul operatorului de transport al gazelor, Ukrtransgas, din Ucraina, a declarat că Polonia a încetat să mai livreze gaze naturale, în sistem invers, către Ucraina, din cauza restricțiilor impuse de monopolul gazului rusesc, Gazprom, transmite RIA Novosti.

  ”Astăzi, Federația Rusă a început să restrângă furnizarea de gaze naturale către Polonia, în ideea de a întrerupte livrările, în sistem invers, dinspre Polonia. La ora locală 2,00 p.m. (11,00 GMT) Polonia a oprit livrările în sistem invers, de aproape 4 milioane de metri cubi pe zi, spre Ucraina” a declarat Igor Prokopiv, directorul operatorului de transport al gazelor, Ukrtransgas, potrivit Realitatea TV.

  Anterior, compania energetică poloneză PGNiG anunța că, luni, compania a primit de la Gazprom o cantitate de gaze mai mică cu aproximativ 20% față de cea contractată și că, marți, livrările au fost mai mici cu aproximativ 24%. Cu toate acestea, PGNiG a subliniat că furnizarea de gaze naturale către clienții companiei se desfășoară fără probleme.

  În schimb, operatorul slovac Eustream a anunțat că livrează, în continuare, gaze naturale rusești în sistem invers, din Slovacia în Ucraina.

  Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale, consumate de Ucraina, însă, în data de 16 iunie, anul curent, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată, în avans, pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părții ucrainene.

  Problema Ucrainei este că rețeaua de conducte din Europa continentală a fost construită din Est spre Vest, pentru a putea importa gaze din Rusia. Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa via Ucraina.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.