marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Poliția Locală, în control la operatorii economici

  de Special Arad | 5 iulie 2023, 5:24 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Peste 370 de controale au fost efectuate în acest an de agenții cu atribuții de control comercial din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad.

  Anul acesta au fost întocmite un număr de 375 de procese-verbale la operatorii economici de pe raza UAT Arad, pentru nedeținerea autorizațiilor de funcționare, autorizațiilor de alimentație publică, autorizațiilor privind desfășurarea activității de alimentație publică pentru terase, respectiv orarelor de funcționare și acordurilor de ocupare domeniu public, documente eliberate de Primăria Municipiului Arad.

  Astfel, 3 amenzi au fost aplicate în baza O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, alături de măsura suspendării activității până la intrarea în legalitate, 13 procese-verbale au fost întocmite conform Legii nr. 252/2003 privind registrul unic de control, 9 procese-verbale conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, iar 350 de procese-verbale au fost întocmite conform HCLM nr. 586/2021 privind Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale și al piețelor în municipiul Arad.

  271 de societăți au fost sancționate cu avertisment scris, fiind la prima abatere, cu recomandarea intrării în legalitate în cel mai scurt timp, 104 agenți economici fiind amendați pentru neconformare, valoarea sancțiunilor cumulând 252.600 lei.

  DGPL Arad informează că agenții economici pot fi sancționați în următoarele situații:

  – Se poate aplica sancțiune, separat, pentru nerespectarea fiecărui articol în parte din HCLM nr. 586/2021 privind Regulamentul de desfășurare a activităților economice și al piețelor în municipiul Arad, aceasta fiind cuprinsă între 2.000 – 2.500 lei;

  -O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, prevede sancțiuni cuprinse între 200 – 2.000 lei „Sancțiunile prevăzute în legislație se pot aplica și persoanelor juridice, caz în care limitele minime și maxime ale amenzilor se dublează”;

  -Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe prevede sancțiuni între 3.000 și 30.000 lei. „În cazul în care contravenientul, persoană juridică, desfășoară activități care implică, conform obiectului său de activitate, comunicarea publică de opere sau de produse purtătoare de drepturi de autor sau drepturi conexe, limitele amenzilor contravenționale se măresc de două ori”.

  Poliția Locală notifică agenților economici care nu îndeplinesc toate cerințele prevăzute de cadrul legislativ, obligația de a intra în legalitate în cel mai scurt timp, efectuând toate demersurile, conform prevederilor legale, în vederea evitării aplicării măsurilor sancționatorii, respectiv suspendării activității.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.