joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Poliția în alertă! Aradul este ținta hoților de catalizatoare Volkswagen. Operează la comandă!  

  de Lucian Dănilă | 31 martie 2015, 11:04 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Știri Arad. Catalizatoarele de pe mașini au devenit o țintă pentru hoții din Arad și nu numai. Doar sâmbătă și duminică au fost furate șase astfel de piese de pe mașinile din cartierele Aradului! Oficial, Poliția Arad confirmă doar două, furate din Micălaca, dar conform informațiilor noastre este vorba de șase.

  „Au fost furate catalizatoarele de pe două mașini modelul Volkswagen Sharan, ambele la numărul 107 de pe Calea Radnei”, confirmă Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Poliției Arad.

  „Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge și la 1000 de Euro. Au apărut afaceri întregi cu reciclare catalizatoare sau cumpărări catalizatoare, specializate pe procesarea metalelor rare din acestea”, scrie site-ul 4tunning.ro.

  Cu siguranță, hoții de catalizatoare operează la comandă și acest lucru se poate desluși ușor din aliniatele de mai jos.

  De ce sunt valoroase catalizatoarele?

  Pentru că orice catalizator conține o cantitate de metale rare, prețioase. „Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm și celelalte metale rare, ajungem la o sumă frumușică. O uncie de platină, adică 31 de grame, se vinde cu 1500 de dolari. Așadar, 3 grame de platină costă cam 150 de dolari, adică vreo 500 de lei. Însă dacă ne gândim la un catalizator care are 10 grame de platină, acesta ar avea metal rar în valoare de 500 de dolari”, scrie 4tunning.ro.

  De ce se fură de pe Vokswagen Sharan?

  Hoții preferă anumite modele atunci când fură catalizatoare. Acestea sunt Volkswagen Sharan, Peugeot 406 și Citroen Xsara Picasso, ale căror catalizatoare conține între 7 și 10 grame de platină! Hotii știu că aceste mașini se demontează ușor, nu sunt protejate de scut, și au în același timp pelete ușor de procesat sau greutate ridicată. Proprietarii acestor modele de autoturisme au raportat cazuri de furturi cel mai des, dar se fură și de pe alte automobile.

  Cum se fură catalizatoarele?

  Direct în parcare. Hoțul, asistat de unul sau doi complici care asigură protecția, se bagă direct sub mașină. În general sunt tineri cu constituție astenică. Folosesc un clește special de tăiat țevile de eșapament. Toată treaba durează între 5 și 8 minute, conform datelor oferite de poliție.

  Cum sunt valoroficate?

  Metalele rare pot fi procesate chiar în Romania. Este un procedeu chimic urmat de topirea reziduurilor de metal. Primul pas este sfărâmarea miezului ceramic, după care, la fel ca la extragerea aurului, dacă vrem să scoatem tot metalul din ceramică, trebuie să apelăm la niște soluții chimice. Cei care reciclează catalizatoare, vând miezul sfărâmat la aceste centre care le prelucrează și scot bani frumosi din vânzarea mai departe a metalelor rare, scrie 4tunning.ro.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.