Pola Zilei: Să fie religia materie de examen la bacalaureat?

  de E. Nola | 18 March 2023, 9:40 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

  3

  Departe de lumea dezlănțuită a administrației arădene, apare o problemă la nivel național, dar cu impact major și la Arad. În fond orașul nostru este un fel de capitală românească neoficială a neoprotestantismului de tip american, așadar întrebarea care chinuie de câteva zile aleșii neamului este sau poate fi de mare importanță și pe aici, pe la noi.
  E vorba de o problemă serioasă din moment ce toate bisericile din România, inclusiv cele ungurești, au ținut să protesteze la niște prevederi din legea educației privind educația sexuală și alte cele legate de asta, nu intrăm în amănunte că și așa deja scandalul e cât casa.
  Așa că venim și vă întrebăm, mai ales pe Dumneavoastră, ai noștri mult mai lucizi ca ai lor, ce ziceți, având în vedere media de doctori pe mia de locuitori, plus faptul că pe aici, pe la noi, nu prea câștigi primăria dacă nu te pui bine cu neoprotestanții, ce ziceți: să fie religia, așa cum doresc șefii bisericilor, materie de examen la bac? Și dacă, da, de ce? Și dacă nu, iarăși, oare de ce nu!

   

  Sondaj: Să fie religia materie de examen la bacalaureat?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum sa ai materia la bac religia ?

   Marea problema cu religile este ca ele au un set de dogme. Aceste dogme pot afecta dezvoltarea democratiei. Daca incepem din nou sa cerem obligatoriu intelegera acestor dogme, practic vom intra inapoi in evul mediu, inapoi in vremea in care biserica pedesea si persecutia a orice incercare de sfidare a acestor dogme. Laicismul a fost ceea ce a permis dezvoltarea societati asa cum o stim. Prin faptul ca nu a avut dogme sau dogmatica care sa se impuna. Daca facem ca religia sa fie predata si inteleasa de toata lumea, vom crea o extrema mai puternica care o sa gasesasca si mai multe surse de revolta

   Eu cred ca religia nu isi are locul in scolile publice, scoli care sunt finantate din banii tuturor. Ar fi mai bine sa predam filozofie in loc de religie, filozofia este un domeniu care este mult mai flexibila decat religia. In religie ai limite, dogme, care le permite sa functioneze doar o etica specifica a religiei

   Asa cum a fost cu evrei, pentru ca crestini credeau ca evrei la-u sfidat pe Isus. Nu era o bariera etica impotriva persecutari evreilor, ba chiar a fost o justificarea pentru a comite aceasta persecutare.

   Dat fiind pentru ca isus a fost trimis pe cruce din sustinerea evreilor. In ideea unui om care a fost educat intr-o forma dogmatica puternica, cum se poate sa-l omori pe salvatorul omeniri, cat de odiod sa fi.

   De asta eu cred ca daca dorim sa traim intr-o lume diversa, nu trebui sa sustinem sistemele dogmatice de orice fel (religi, secte, culte ale personalitati, etc)

   --5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.